EkonomiReklamverenler Derneği reyting tartışmalardan rahatsız

Reklamverenler Derneği reyting tartışmalardan rahatsız

01.12.2008 - 16:46 | Son Güncellenme:

.

Reklamverenler Derneği reyting tartışmalardan rahatsız

Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gören, son günlerde reyting ölçümleriyle ilgili basında gündeme gelen, uzmanlığa dayanmayan tartışmalardan rahatsız olduklarını belirtti.
Gören, yaptığı yazılı açıklamada, Televizyon İzleme Araştırma Kurulunun (TİAK), Uluslararası Reklamcılar Derneği çatısı altında Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği, Uluslararası Reklamcılar Derneği ve Televizyon Yayıncıları Birliğinin 12 seçilmiş üyesinden oluşan ve 1992’den bu yana faaliyette bulunan Birleşik Endüstri Komitesi olduğunu hatırlattı.
Türkiye Televizyon İzleme Araştırmasını ihale eden ve ihale sonucu kazanan firmanın çalışma metodolojisini belirleyenin TİAK komitesi olduğunu bildiren Gören, AGB Nielsen araştırma şirketinin TİAK komitesinin yüklenici firması ve araştırma ile ilgili tüm karar sürecinin TİAK’a ait olduğunu, AGB’nin belirlenen şartlar dışında herhangi bir sorumluluğu ve yetkisinin bulunmadığını savundu.
Gören, şu görüşleri dile getirdi:
"TİAK adına bir öz eleştiri yapmak gerekirse, bugüne kadar kendi iletişimini yeterli oranda yapmadığından sektör temsilcileri, yayın organları ve devlet kuruluşları muhatap olarak AGB Nielsen araştırma şirketini almaktadırlar. TİAK araştırması, reklam verenin televizyon kanallarında yayınlattığı reklamların hedef kitle bazında ne kadar izlendiği sorusunun cevaplanması ile televizyon kanallarındaki programların performansı hakkında bilgi edinilmesinin amacı ile sınırlıdır. Söz konusu araştırmanın televizyonda yayınlanan programların kalite, beğeni veya toplumsal içerik tespiti gibi kavramları cevaplamaktan tamamıyla uzak bir yapısı vardır. Bu tip soruların cevabı başka araştırmalar ile ortaya konmalıdır. TİAK kurulu araştırmayı yapacak şirketi ihale sonucu tespit etmektedir. AGB Nielsen Araştırma şirketi de söz konusu ölçüm işini bu yöntemle almıştır. Mevcut sözleşmenin bitimiyle yapılacak ihalede farklı bir şirket araştırmayı yapmak üzere tespit edilebilir. Bu tespit sırasında yine yukarıda belirttiğimiz gibi televizyon kanallarının temsilcileri dahil sektörün tüm temsilcilerinin söz hakkı bulunmaktadır."
AGB Nielsen’in kendi iç denetimleri dışında, TİAK komitesinin Orta Doğu Teknik Üniversitesini (ODTÜ) araştırmanın denetimi konusunda görevlendirdiğini belirten Gören, araştırmanın halen ODTÜ’den konunun uzmanı öğretim görevlilerince denetlendiğini ve denetim raporunun TİAK komitesine, yani televizyonların üst düzey yönetimine, reklam ve medya ajanslarına, reklam verenlere sunulduğunu kaydetti.
Hakan Gören, şu bilgileri verdi:
"Söz konusu araştırma için tespit edilmiş 2 bin 500 hanenin adreslerinin tamamıyla gizli kalması konusu garanti verilecek bir şey değildir. Bu konuda ne TİAK ne de AGB Nielsen taahhüt verir. Bu yönde bir düşünce tamamıyla yanlıştır. Önemli olan tüm sektörün elinin taşın altında olduğu bu konuda bu tip görüşlere rağbet etmemek ve yapılabilecek manipülatif hareketleri sert bir şekilde eleştirmektir. Sektörde hiç kimsenin kendisine manipülasyon veya adreslerin teslimi gibi suç teşkil edecek eylemlere cevap vermemesi gerekmektedir. Bu araştırmanın gizliliği ancak böyle korunur."
Bugüne kadar yapılabilecek manipülatif hareketlerin AGB Nielsen ve ODTÜ tarafından tespit edilerek TİAK kuruluna rapor edildiğini, TİAK kurulunun da bu tür hareketlerin ortadan kaldırılması için her türlü önlemi aldığını belirten Gören, araştırma hakkında özellikle uzmanlıktan yoksun ve dedikodu temeline dayanarak yapılan haksız eleştirilerin sektöre ciddi zararlar verdiğini, gereksiz zaman, iş ve maddi kayıplara neden olduğunu savundu.
Türkiye Televizyon İzleme Araştırmaları hakkındaki her türlü problemin çözümü için en sağlıklı yöntemin, sektör temsilcilerinin üye oldukları dernekler vasıtasıyla TİAK’a ulaşmaları olduğunu ifade eden Gören, son günlerde reyting ölçümleriyle ilgili basında gündeme gelen, uzmanlığa dayanmayan tartışmalardan rahatsız olduklarını belirtti.