EkonomiRAK Serbest Ticaret Bölgesi’nden yatırım avantajları

RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nden yatırım avantajları

20.03.2014 - 15:57 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası ve RAK Serbest Ticaret Bölgesi tarafından gerçekleştirilen seminerde, Orta Doğu pazarına girmek isteyen girişimcilere, uluslararası şirketlere ve gelişmekte olan piyasalara Ras Al Khaimah Serbest Ticaret Bölgesi (RAK STB) ile ilgili iş çözümleri sunuldu.

RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nden  yatırım avantajları

BAE'ye bağlı yedi emirlikten bir tanesi olan ve Dubai’ye sadece 70 km. uzaklıkta bulunan Ras Al Khaimah Emirliği, coğrafi konum, ucuz işçilik, kira ve vergi avantajlarıyla hem Türkiye’den hem de diğer ülkelerden üretim veya ticaret yapmayı planlayan firmalar için önemli bir merkez olma konumunu sürdürüyor. Türk şirketlerinin ilgisinin her geçen yıl hızla arttığı RAK STB'sinde 100 ülkeden 7,500’ü aşkın şirket faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yatırım Fırsatları konulu seminerin açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Tezer Palacıoğlu; İstanbul Ticaret Odası’nın girişimcileri her anlamda desteklediklerini ifade etti. Dünya ticaretinin 18 trilyon dolara ulaştığını kaydeden Palacıoğlu; bölgenin ticaret anlamında büyük önem taşıdığını söyledi.

Tezer Palacıoğlu; “Petrol ihracatı gerçekleştiren ülkelerde cari fazlalık çıkıyor. Günümüzde enerjiyi tüketen batı, üreten ise doğu ülkeleri oldu. Bizde konum olarak köprü görevini görüyoruz. Kuveyt % 44, Katar % 30, Suudi Arabistan % 26, BAE % 9 ile cari fazlalık anlamında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye olarak 150 milyar dolar ihracatımız oluyor. Bu ihracatın 60 milyar dolarını İslam Kalkınma Örgütü Üyeleri ile gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da 350 bin ticari firma kaydı bulunuyor. Sadece İstanbul ülke ihracatının yarısını karşılıyor. Hem gazetemizi hem de bizi takip edenler bilir firmalara desteklerimiz devam ediyor. BAE’de girişimciler için yeni iş fırsatları sunuyor, biz de İTO olarak elimizden geleni yapmaya hazırız.” dedi.

Haberin Devamı

"RAK Şirketler için İnanılmaz Fırsatlar Sunuyor"
Palacıoğlu'nun ardından söz alan RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nin Türkiye İrtibat Bürosu Yöneticisi Gülay Avcı ise ; “RAK Serbest Bölgesi inanılmaz iş fırsatları sunuyor. Bu vesileyle Türkiye ve BAE arasında her geçen gün artan ticari ilişkiler çok verimli işbirliklerinin gerçekleşmesini sağladı” dedi. Avcı: “BAE yatırımcıyı koruyan kanunları, gelişmiş bankacılık sistemleri ve lojistik altyapısı, stratejik coğrafi konumu sebebiyle yurtdışına açılmak isteyen Türk yatırımcılar için ilk tercihtir. Güçlü bir ticari mirasa sahip Ras Al Khaimah, elverişli coğrafi konumu, BAE’nin lojistik merkezlerine kolay erişimi ve gelişmiş altyapısı sayesinde sanayi ve ticaret üssü ilaç, seramik, plastik ürünler, alüminyum, çelik, çimento, inşaat malzemeleri, gayrimenkul, sağlık ve turizm dahil olmak üzere farklı alanlarda yatırım yapmak isteyen girişimciler için ideal bir konumdadır” dedi.

Haberin Devamı


Dünya transit ticaretinin merkezi haline gelen Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözde olmasının sırrı, vergi uygulamasında yatıyor. Diğer tüm ülkelerde ağır faaliyet masrafları altında ezilen şirketler verginin sıfır olduğu alternatifleri tercih ediyorlar. BAE’nin önde gelen serbest bölgelerinden biri olan ve ticaretin yüzde 35’ini gerçekleştiren RAK’ın en önemli avantajları arasında firmaların isteğine göre uygun depoların tanzim edilebilmesi, lokasyon olarak Dubai’ye çok yakın olması, gelişmekte olan limanlarının (RAK, Saqr ve Al Jazeera limanları gibi) bulunması, işçilik maliyetlerinin yarı yarıya daha ucuz olması, üretim, ticaret ve danışmanlık lisansı gibi farklı türde lisansların müşterilerin ihtiyacına göre verilmesi, şirket kurulum prosedürlerinin ve maliyetlerinin de yüzde 50 daha avantajlı olması yer alıyor.


UCUZ İŞÇİLİK, KİRA VE VERGİ AVANTAJLARI ÖNE ÇIKIYOR

Ortadoğu’nun en hızlı büyüyen serbest ticaret bölgelerinden biri olan Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi'nde, 100 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde şirket faaliyet gösteriyor. Uluslararası şirketler, yoğun olarak Hindistan, İngiltere, Mısır, Pakistan, Almanya, Fransa, Kanada ve Türkiye’den geliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı yedi emirlikten bir tanesi olan ve Dubai’ye sadece 70 km. uzaklıkta bulunan Ras Al Khaimah Emirliği coğrafi konum, ucuz işçilik, kira ve vergi avantajlarıyla hem Türkiye’den hem de diğer ülkelerden üretim veya ticaret yapmayı planlayan firmalar için önemli bir merkez konumunda bulunuyor.

Haberin Devamı

TÜRK İŞADAMLARI HEM ZAMANDAN HEM NAVLUNDAN KAZANIYOR

Yabancı yatırımcılar açısından bölgenin en büyük önemi stratejik ve coğrafi konumundan kaynaklanıyor. Özellikle Hindistan yarımadasına, Uzak Doğu’ya ve Doğu Afrika’ya ulaşmak isteyen Türk yatırımcılar için Ras Al Khaimah bir dağıtım merkezi olarak kullanılıyor. Körfez’deki diğer serbest bölgelerle kıyaslandığında çok daha düşük maliyetlerle kiralanabilen depolar sayesinde Türk işadamları buradaki şirketlerini gelişmekte olan pazarlara anında mal tedarik etmek için kullanıyor. Böylelikle hem zamandan hem de navlundan doğan masraflardan tasarruf edilirken, hızlı tedarik imkanı bölgedeki Türk şirketlere rakiplerine oranla önemli bir üstünlük sağlıyor. Bu sayede Türk şirketleri uzun vadede ticarette daha çok söz sahibi oluyor. Buna ek olarak dağıtımı yapılan ürünler Türk menşeili ise aynı zamanda depo ve tanıtım kiralarında yüzde 50 oranında devlet teşviklerinden de faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN KÖRFEZ ÜLKELERİ ARASINDA EN ÇOK İHRACAT, BAE'YE

RAK STB'nin yer aldığı dünyanın üçüncü büyük transit ticaret merkezi olan ve Dünya Bankası raporuna göre Dünyanın en kolay yatırım yapılabilen 22. ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri de Türk İşadamları için önemli ticaret partneri konumunda bulunuyor. Türkiye'nin Körfez ülkeleri arasında en çok ihracat gerçekleştirdiği BAE'ye, 2012 yılında 8.17 milyar dolarlık ihracat yapılırken, aynı dönemde bu ülkeden 3.59 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Bu dönemde BAE, Türkiye'nin 5'inci en büyük ihracat ülkesi olurken, ithalat yaptığı ülkeler arasında da 18'inci sırada yer aldı. Türkiye BAE'ye özellikle demir çelik, kömür ve ham petrol, işlenmiş ürün, altın ve altın ürünleri ile elektrik malzemeleri sektörlerinde ihracat gerçekleştirirken, bu ülkede yaklaşık 850 Türk şirketi, ajansı ve markası faaliyet gösteriyor.