EkonomiPİYASALARDA YAZ SICAK GEÇECEK

PİYASALARDA YAZ SICAK GEÇECEK

16.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi protestolarıyla ilgili oluşan uzlaşma zemini piyasayı rahatlattı. 73 bin puandan başlayan çıkışla BIST 100 Endeksi 7.000 puan yükseldi. 31 Mayıs’tan bu yana gerçekleşen düşüş, tansiyonun azalmasıyla birlikte gelişen piyasalara paralel hale geldi

PİYASALARDA YAZ SICAK GEÇECEK

Türkiye’de gezi protestoları nedeni ile piyasalarda gözlenen yüksek volatilite, gerginliğin düşmesiyle birlikte normalleşme sürecine girdi. Protestolara bağlı yükselen sosyal ve siyasal riskin azalma eğilimi, ister istemez gözlerin tekrar dünya piyasalarındaki gelişmelere çevrilmesine neden oluyor. Ancak önümüzdeki yıl gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve yerel yönetimlerle ilgili seçimler, siyasi riskin tamamen göz ardı edilmemesi gerektiğini de hatırlatıyor.
Sosyal ve siyasal risk ağırlık kazamadığı sürece dış piyasalardaki gelişmeler piyasalar açısından belirleyici gelişmeler olacak. Bu noktada gözler FED’in 19 Haziran’daki faiz kararına çevrilmiş durumda. Bernanke’nin faiz artırımı konusundaki beklentileri azaltacağı ve aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını ölçülü bir şekilde düşüreceği beklentisi, piyasalarda yaygın olarak dillendiriliyor. Bu olası beklenti piyasalarda tedirginliğin devam etmesine neden olurken Bernanke’nin 19 Haziran’daki açıklamaları merakla bekleniyor.
Bununla birlikte FED’in eylül ayından önce frene basmayacağı da piyasalarda dile getirilen bir diğer husus. İşsizliğin hala yüksek olması, enflasyonun düşüş kaydetmesi ve gelişen piyasalarda yaşanan sert satışlar, FED’in maliye politikalarındaki sıkılaştırmanın etkilerinden emin olmak istemesine neden olabilir. Böylesi bir durumda ise piyasalar nefes alabilir.

Gezi ile dalgalanma arttı
Son günlerde en fazla tartışılan konulardan biri “Gezi Protestoları”nın piyasalarda son 15 günde yaşanan dalgalanmaya etkisinin olup olmadığı ile ilgili. Hiç kuşku yok ki, endeks gelişen piyasalara paralel olarak düşme eğilimi içinde bulunuyor. Ancak düşüşün boyunda görülen aşırılık doğrudan Gezi protestoları sonrası yaşanan gerginlik ile ilgili. Zaten haftanın son günü ortamın yumuşaması ile birlikte endeks tekrar yükseldi ve aşırı düşüş telafi edildi.
Dalgalanmadan en fazla holding, banka ve turizm sektörüne ait hisseler etkilenirken alım yapmak isteyenler de fırsatı değerlendirdi. Gezi protestolarının başlamasının hemen ertesinde 85.000’li seviyelerde olan BİST 100 Endeksi, piyasadaki dalgalanmalar ile birlikte 73.000’li seviyelere kadar geriledi. Dip seviyelerden atağa geçip alım yapan yatırımcılar bir yandan endeksin çıkmasına katkıda bulunurken diğer yandan düşüşü de fırsata çevirmiş oldu.

80 binin üzerine çıktı
Özellikle haftanın son günü gelen alımlarla birlikte Endeks tekrar 80.000’in üstüne çıktı. Piyasa, Başbakan ile protestocular arasındaki diyalog kanalının kurulmasını, uzlaşma temelinin oluşması açısından olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Bu durum ister istemez endeksin çıkışında da belirleyici oldu. Ancak gelinen noktada piyasaların oldukça hassaslaştığı da göz ardı edilmemeli.
Ufak bir ışığı dahi olumluya yorumlama konusunda bu denli istekli olan piyasalar, tersi bir gelişme yaşandığında da aynı sertlikte tepki vermeye hazır görünüyor. Bundan sonra piyasa aktörleri sosyal ve siyasal gelişmelere daha fazla ilgi göstereceği anlaşılıyor. Barış süreci ile birlikte yumuşayan siyasi ortamın bir anda “güven” bunalımı ile karşı karşıya gelinebildiğini görenler, bundan sonra daha temkinli olmayı yeğleyecek.
Tüm bunlardan ayrı olarak geçen süre zarfında yabancı yatırımcının payında az miktarda da olsa bir düşüş yaşandı. Ancak gerçekleşen cüzi düşüş piyasa hareketliliği içinde kabul edilebilir bir değişim olup yabancı yatırımcının borsadan ciddi oranlarda çıkmaması düşüşün de sınırlı kalmasına neden oldu.

Haberin Devamı

PİYASALARDA YAZ SICAK GEÇECEK

10 HİSSE ENDEKSİN 85.000’DEKİ SEVİYESİNE ULAŞTI

PİYASALARDA YAZ SICAK GEÇECEK


Gezi Parkı’na polisin müdahale ettiği 31 Mayıs Cuma günü BIST 100 Endeksi 85.000’li seviyelerde bulunuyordu. Arada geçen zaman diliminde endekste önce sert bir düşüş yaşandı. Ardından baş gösteren yumuşama sinyali ile birlikte tekrar 80.000’e çıkış gözlendi. Fakat endeks henüz 85 bin seviyesine çıkabilmiş değil.
Buna rağmen 10 hisse senedi daha şimdiden düşüş tarihindeki seviyesini yakaladığı gibi üstüne çıkanlar dahi oldu. Listede yer alan hisselerden Ege Endüstri, 31 Mayıs kapanışının yüzde 10.34 üstünde yer alıyor. Karsan ise yüzde 5.19 üzerinde bulunuyor. Listede yer alan şirketlere bakıldığında ise ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe yer alan firmaların olduğunu görmekteyiz.

Toparlanamayanlar
Borsa gerçekleşen düşüşün ardından dip olarak test ettiği 73.000 seviyesinden tekrar çıkış yaptı. Endeksteki çıkışa rağmen hala toparlanamayan hisseler de bulunuyor. Bunların başında turizm şirketleri ile banka ve holdingler geliyor. Öte yandan altın fiyatlarından ötürü maden şirketlerinin de düştüğü gözlenmekte. Listede yer alan hisselerden en fazla düşen ise yüzde 16.67 ile İhlas Holding. Onu yüzde 14.33 ile Fenerbahçe Futbol ve yüzde 13.24 ile Ülker takip ediyor.

Haberin Devamı

KARNE SEVİNCİ VE BABALAR GÜNÜ İLE GÖZLER TEKNOLOJİDE

Karnelerin alınması ve babalar günü nedeniyle gözler teknoloji şirketlerine çevrildi. Türkiye teknoloji ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 23.1 büyüyerek 7.2 milyar liraya ulaştı. GfK TEMAX, Türkiye tüketici ürünleri teknoloji pazarına ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı. Buna göre, teknoloji ürünleri pazarı 2013’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.1 büyüme ile 7.2 milyar liraya ulaştı.
TEMAX Avrupa değerleri ile kıyaslandığında Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 20 Avrupa ülkesi arasında en yüksek büyümeyi gösteren pazar oldu. Önümüzdeki dönemde teknoloji, bilişim ve savunma sanayii şirketlerinin performansının artması bekleniyor. Sektördeki olumlu gelişmeler şüphesiz yansımasını borsada işlem gören teknoloji hisselerinde de gösteriyor.
BIST Teknoloji Endeksi 2009 yılından bu yana sürekli yükselen bir ivme ile hareket ediyor. Tüm bunlardan ayrı olarak Teknoloji Endeksindeki 22 Mayıs gününden sonra gözlenen düşüşe rağmen, uzun vadede çıkış trendi varlığını korumaya devam ediyor.

Haberin Devamı

BORSA?İSTANBUL’DA FİYATI?1 TL VE ALTINDA 70 ŞİRKET?BULUNUYOR

Borsada fiyatı 1 lira ve altında olan 70 şirket bulunuyor. Ancak bu şirketlerden sadece 9 tanesi BIST 100 Endeksi içerisinde yer alıyor.
1 liranın altında bulunan hisseler Ulusal Pazar’da olduğu kadar diğer pazarlarda da yer alıyor. Özellikle Gözaltı Pazarı’nda yer alan firmaların risk düzeyi ise yüksek olduğunu hatırlatmak yerinde olacaktır.
Kıyaslama yapmak gerekirse Ulusal Pazar’da işlem görenleri farklı görmek yerinde olacaktır. Fakat hemen hatırlatmak gerekiyor ki bir hissenin değerinin nominal değerinin altına kaymış olması belli bir sıkıntının ya da problemin de olduğunun göstermesi açısından önemli.
BIST 100 Endeksi içinde yer alan ve fiyatı 1 liranın altında olan hisseler ağırlıklı olarak holding firmaları arasında yer alıyor. Söz konusu hisselerden henüz 31 Mayıs tarihindeki değerini yakalayabilmiş hisse senetleri ise bulunmuyor. Ancak 31 Mayıs günü kapanışına en yakın olan hisse Saf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile İş Finansal Kiralama.
Öte yandan İhlas Holding, Doğan Yayın Holding ve Sasa 31 Mayıs tarihindeki fiyatından en fazla uzağında bulunan hisseler arasında yer alıyor.