23.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
2010’da yaşanan Mavi Marmara baskını sonrası yaşanan gelişmelere bakıldığında kriz diplomatik ve askeri alanlarla sınırlı tutulmuş bu da ticaretin büyük yara almamasını sağlamıştı.
Türkiye ile İsrail’in 2010 yılında 3.4 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmi 2011’de 4.5 milyar dolara yaklaşırken, geçen yıl yaşanan düşüş sonrası bu rakam 4 milyar dolar seviyelerine gerilemiş durumda.
İsrail’e ne satıyoruz?
Türkiye turist olarak 2010 yılında 110 bin İsrailli gelirken, bu tarafta eksi yönlü bir trend görülüyor. 2011 yılında 79 binlere gerileyen turist sayısı, 2012 yılı toplamında 83 binlere işaret etti.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde, savunma sanayi projeleri, müteahhitlik hizmetleri, turizm ve karşılıklı yatırım öne çıkıyor. İsrail’e ihracatta en önemli kalemleri demir-çelik ürünleri, motorlu kara taşıtları, mineral yakıtlar, mineral yağlar, bakır ve bakırdan eşyalar, ithalatta ise mineral yakıtlar, mineral yağlar, organik ve inorganik kimyasal ürünler ile elektrikli makineler, tanklar, zırhlı taşıtlar, petrol ürünleri oluşturuyor.
Türkiye’ye yatırım yapan İsrailli şirketler arasında ülkenin en büyük bankası Hapoalim Bank’ın, Bank Pozitif yatırımı öne çıkıyor.
Gözler Zorlu’ya çevrildi
Bu arada Türkiye’den Zorlu grubunun İsrail’in Leviathan sahasındaki gazı Akdeniz’in altından geçirecek olan boru hattı için temaslarda bulunduğunu belirtilmiş, bu işin Türkiye cephesinde hükümetten onay beklediği ifade edilmişti. Projenin büyüklüğü 2 milyar dolara işaret ediyor.
*Denge: İhracat ve ithalat arasındaki fark. Türkiye ile İsrail ikilisine bakıldığında bu tarafta Türkiye’nin artıda olduğu görülüyor.