EkonomiÖzelleştirmeden yılda 2.2 milyar dolar geldi

Özelleştirmeden yılda 2.2 milyar dolar geldi

22.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

1985’ten bu yana geçen 30 yılda, 67 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildi. Ortalama yıllık gelir 2.2 milyar dolar oldu. 271 kuruluş, 1677 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı

Özelleştirmeden yılda 2.2 milyar dolar geldi

Özelleştirme uygulamalarının başladığı 1985 yılından bu yana özelleştirme geliri olarak 66.8 milyar dolar gelir elde edildi. Türk Telekom, Tüpraş, Erdemir, Petkim, Bedaş, Ayedaş gibi yüzlerce kurum ve kuruluşun özelleştirildiği 30 yıllık süreçte, yılda ortalama 2.2 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi.

Haberin Devamı

1985 yılından itibaren 271 kuruluştaki kamu hisseleri, 1677 taşınmaz, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 146 tesis, 7 liman, şans oyunları lisans hakkı ile araç muayene istasyonları özelleştirme kapsamına alındı. Bu kapsamda, 1986-2015 yıllarında 66 milyar 813 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, Özelleştirme Fonu’ndan Hazine’ye aktarılan kaynağın tutarı ise 41 milyar 824 milyon dolar oldu.

22 kuruluş sırada

Halen özelleştirme kapsam ve programında 22 kuruluş yer alıyor. Bu kuruluşların 12’sinde yüzde 50’nin üzerinde kamu payı bulunuyor. Bunun yanısıra, özelleştirme kapsamında 623 taşınmaz, 49 tesis, 2 liman, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü ile şans oyunları lisans hakkı da yer alıyor. Gelecek yılın bütçesinde de 10.8 milyar lira özelleştirme geliri hedefleniyor.

Haberin Devamı

Özelleştirme takvimi

2016’nın ikinci çeyreğinde İzmir Yük ve İzmir Kruvaziyer Limanları’nın ihaleye çıkarılması planlanıyor.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye (TDİ) ait Güllük İskelesi’nin yat limanına dönüştürülmesi kaydıyla işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalenin hazırlık çalışmaları da büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu limanlarının imar planı çalışmaları da devam ediyor.

TDİ Tekirdağ Limanının imar çalışmaları Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayına sunulma aşamasına gelirken, buranın 2016 yılında ihaleye çıkarılması hedefleniyor.

Öte yandan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirmesinde ikinci sıradaki teklif sahibine verilen ek sürede 21 Aralık 2015’te sona erecek. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin özelleştirme çalışmaları sürüyor.

Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) Genel Müdürlüğünün Hazine’ye ait yüzde 100 hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

TP Petrol Dağıtım AŞ’deki yüzde 100 kamu hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Sümer Holding AŞ’nin de kendi varlıklarından kalanlar ile birleştirilen şirketlerden gelen atıl taşınmazlar ve diğer varlıkların özelleştirme işlemleri devam ediyor.

Talih Kuşu’nun kaderi aralıkta çizilecek

Haberin Devamı

Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde de en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu’nun (OGG), ÖİB’den istediği ikinci ek süre 10 Aralık’ta dolacak. ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.

Yazarlar