22.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Türkiye Cumhuriyeti’nin Olimpiyat Oyunları’ndaki yüzüncü yılına girerken, Paris 2024’teki Team Türkiye, 102 sporcusuyla ülkemize gurur dolu anlar yaşatmaya hazırlanıyor. 18 spor dalında yarışacak olan bu takımda, 54 kadın ve 48 erkek sporcu yer alıyor. Bu, Londra 2012’den sonra kadın sporcuların sayısının erkeklerden fazla olduğu ikinci Olimpiyat Oyunları olacak. Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve 32 spor dalında, 10 bin 500’ü aşkın sporcunun katılımıyla, 329 madalya mücadelesine sahne olacak.
Etkileyici rol modeller
Sporda toplumsal cinsiyet eşitliliğine dair kazanımlar ise son yıllarda önemli bir artış gösterdi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nde (IOC) kadın üyelerin oranı %41’e ulaşarak, son on yılda, %100’lük bir artış gösterdi. Yedi ülkede spor izleyicileri arasında yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların %88’i profesyonel kadın sporcuları etkileyici rol modeller olarak görüyor. Olumlu yöndeki bu değişimlere rağmen sporun pek çok alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliği devam ediyor. Sosyal beklentiler, nitelikli spor programlarına olan yatırım eksikliği ve benzeri pek çok nedenle 14 yaş çocukları arasında spor faaliyetlerini tümüyle bırakan kız çocuklarının sayısı erkek çocuklara oranla iki kat daha fazla. Spor liderliğinde erkek hakimiyeti sürerken, kadın sporcular sunulan fırsatlar, sponsorluklar, medya görünürlüğü ve eşit oyun koşulları göz önünde bulundurulduğunda hala önemli eşitsizliklerle karşı karşıya kalıyorlar.
Küresel işbirliği
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve UN Women, 2012 yılından bu yana spor ekosisteminde toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmak için önemli bir küresel iş birliği yürütüyor. Bu ortaklık, kadınların ve kız çocuklarının spor yoluyla güçlendirilmesi ve spor politikalarının kadınların özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak geliştirilmesi için çalışıyor. Bu işbirliğini Türkiye’de daha da genişletmek amacıyla UN Women Türkiye Ülke Direktör Vekili Zeliha Ünaldı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Ankara’da bir araya geldi. Görüşmede, sporda ve spor ile kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi için yeni ortak çalışmalar üzerine istişarede bulunuldu.
Değişim yaratacak
UN Women Türkiye Ülke Direktör Vekili Zeliha Ünaldı, şunları söyledi:
“Sportif faaliyetler toplumsal cinsiyet eşitliği önündeki engelleri ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesini sağlamak açısından önemli bir rol oynar. Paris 2024 Olimpiyatları’nda, tarihte ilk kez elde edilen eşit sayıda katılımın, kadın sporcuların yıllar süren başarılı mücadelesinin ve eşitlik yolunda atılan adımların sonucu olduğunu biliyoruz. Kadınların ve kız çocuklarının spor yoluyla güçlenmesi, sadece spor alanında değil, yaşamın her alanında büyük bir değişim yaratacaktır. Sporun kadınlar ve kız çocukları üzerindeki olumlu etkilerini artırmak için politika yapıcılar ve spor uygulayıcılarının iş birliği yapması, şiddeti önleyici yasalar ve politikalar geliştirmesi, kadınların yaptığı sporlara daha fazla yatırım yapılması ve kadın sporcuların daha fazla görünürlük kazanması gerekmektedir. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, Türkiye için sadece uluslararası bir spor etkinliği değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde büyük bir adım olacak.”
Gurur kaynağı
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ise, “Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, dünya çapındaki sporcuların sadece sportif yeteneklerini sergileyecekleri bir platform değil, aynı zamanda sporda cinsiyet eşitliği adına bir dönüm noktası olacak. Kadın ve erkek sporcuların eşit temsil edileceği bu oyunlarda Team Türkiye olarak kadın sporcularımızın daha fazla olduğu bir ekiple yer almak, bizler için büyük bir gurur kaynağı. Kadın sporcularımızın son yıllarda gösterdiği başarılar, ülkemizin yanı sıra uluslararası çapta da ilham oluyor ve cinsiyet eşitliği mücadelesine güç veriyor. Paris 2024 Olimpiyatları’nda elde edeceğimiz başarıların, geleceğin kadın sporcu ve liderlerine ışık olacağına ve toplumsal cinsiyet eşitliği yolundaki çabalara büyük katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum” dedi.
İlham olmaya devam
TMOK Sporcu Komisyonu Başkanı ve A Milli Voleybol Takım Kaptanı Eda Erdem de “Kız çocuklarının spora katılımı, onların hayat becerilerini geliştirmeleri için çok kıymetli. Hayata hazırlanmanın en verimli yollarından birisi spordur. Sporun kadınlar ve kız çocukları üzerindeki olumlu etkilerini artırmak için yapılması gereken yatırımlarımızın sonu yok. Daha çok kız çocuğumuzun spora yönlenmesi ve motive olması için Paris 2024 önemli bir fırsat. Tüm kafile olarak elimizden gelenin en iyisini yapacak ve çocuklarımıza ilham olmaya çalışacağız” diye konuştu.