EkonomiOtomatik vergide ilk hedef akşamcı

Otomatik vergide ilk hedef akşamcı

05.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sigara zammının ardından otomatik içki vergisi de yürürlüğe girdi. Alkollü içkilerde ÖTV, açıklanan son 6 aylık ÜFE karşılığında yaklaşık yüzde 2.7 oranında artacak.

Otomatik vergide ilk hedef akşamcı

Böylece, en son geçtiğimiz eylül ayında 8 lira zam gören litrelik rakı, yaklaşık 2 lira daha pahalıya satılacak.
Sigarada otomatik vergi ise ikinci 6 aylık ÜFE oranlarının açıklanacağı temmuz ayını bekleyecek. Maliye Bakanlığı, sigara vergisini Bakanlar Kurulu kararıyla açıklayarak 2013’ün ilk 6 ayı için önemli vergi kazancı elde etmiş oldu.

70’lik rakıya 2 TL zam
2013 ile birlikte sigara ve içkiden alınan vergi de otomatiğe bağlandı. Bundan böyle, sigara ve içkide ÖTV zamları, her yılın ocak ve temmuz aylarında otomatik olarak paket ve şişe fiyatlarına yansıyacak.
ÖTV artışları, açıklanan ÜFE oranlarına göre belirlenecek. İçkideki ilk otomatik zamlar da dün Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklandı. Buna göre, asgari maktu ÖTV tutarı birada 0.62 liradan 0.63 liraya, şarapta 3.44 liradan 3.53 liraya, köpüklü şaraplarda 23.19 liradan 23.81 liraya yükseldi. Rakının ÖTV’si de 77 liradan 79.07 liraya çıktı.
Açıklanan oranların ardından, içki firmalarının şişe başına ne kadar zam yapacağı bekleniyor.
Zamların kayıpsız şişe fiyatına yansıtılması halinde, en son geçtiğimiz eylül ayında 8 lira zam gören 70’lik rakı, 2 lira daha pahalanacak. Son geçen yıl eylül ayında, içkiden alınan alınan maktu vergi rakıda 11.6 TL, birada 0.09 TL, votka ve cinde 12 TL artırılmıştı.
Zam oranları yılbaşında Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen sigaradaki otomatik zamlar ise temmuz ayında açıklanacak ÜFE oranını bekleyecek. Eğer sigarada da içki ÖTV’si gibi otomatik zam uygulamasına geçilseydi, yüzde 20’ye varan zamlar yerine yüzde 2.7’lik zamla yetinilecekti.

Haberin Devamı

Otomatik vergide ilk hedef akşamcı

Yazarlar