EkonomiOtoda ‘istikamet’ sürdürülebilirlik

Otoda ‘istikamet’ sürdürülebilirlik

06.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı açıklayan Baran Çelik, “Türkiye orta vadede karbon nötr araçlar için önemli üretim merkezi ve cazip bir pazar olacak” dedi.

Otoda ‘istikamet’ sürdürülebilirlik

Martta 3.3 milyar dolar ihracata imza atarak aylık bazda tarihi rekor kıran otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Planı açıklandı.

Haberin Devamı

Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde OSD ve TAYSAD’ın katkılarıyla hazırlandı.

Detaylar, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ev sahipliğinde TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, OSD Başkanı Cengiz Eroldu ve OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı ile ihracatçıların katıldığı basın toplantısında paylaşıldı.

5 yılda tamamlanacak

OİB Başkanı Çelik, 550 bin kişilik istihdam gücü ve yüzde 15 pay ile ihracatın lider sektörü olan otomotivin mart ayındaki rekorla önemli bir motivasyon kazandığını söyledi.

Baran Çelik “Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkilerinin daha da azalması ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlık yılsonu hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Otomotivde Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı açıklayan Çelik, “TİM’in Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında hazırlanan ve İklim Değişikliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi önemli hedeflere uyum sağlamak için oluşturduğumuz plan, aylar süren çabalar sonucu sektör temsilcilerinin görüşleri de alınarak kapsayıcı ve hedef odaklı bir şekilde hazırlandı. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin ihracatçıya rehberlik edecek olan OSEP, endüstrimize yol gösterecek ve gelecek hedeflerimize katkı sunacak bir belge niteliği taşıyor” dedi.

6 başlık olarak belirlenen hedeflerin 5 yılda tamamlanacağını öngördüklerini aktaran Çelik “Devletimiz, sektör paydaşlarımız ve ihracatçı firmalarımızın oluşturacağı sinerji ile Yeşil Dönüşümün başarıyla gerçekleştirileceğine, Türkiye’nin orta vadede karbon nötr araçlar için önemli bir üretim merkezi ve cazip bir pazar konumuna geleceğine inanıyoruz” dedi.

‘AB’ye uyum sağlamak zorunluluk’

Baran Çelik sektörün temel önceliklerini AB araç emisyon azaltım hedeflerine uyum sağlamak, batarya yatırımlarını artırmak ve şarj istasyonu altyapısını geliştirmek olarak açıkladı.

Haberin Devamı

OSD Başkanı Cengiz Eroldu da “En büyük pazarımız AB’deki gelişmelere ayak uydurmak bir tercih değil zorunluluk. İkiz dönüşüm olarak tanımlanan yeşil ve dijital dönüşüm olarak adlandırdığımız bu süreçte sanayimiz çalışmalarına devam ediyor. AB ‘2050 Karbon Nötr’ Türkiye ‘2053 Net Sıfır ve Yeşil Kalkınma’ hedeflerini destekliyoruz” dedi.

Yazarlar