21.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Oteller, sürdürülebilir turizm hedefiyle çevreye duyarlı hizmet verebilmek için beyaz yıldız alacak.
“Sürdürülebilir Çevre ve Verimlilik Zirvesi”nde bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve turizm sektörü temsilcileri İstanbul’da yapılan toplantıda “Beyaz Yıldız” projesini duyurdular.
Türkiye Turizm Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen “Beyaz Yıldız” projesiyle turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması hedefleniyor.
Alibeyköy Barajı kadar
Zirvede açılış konuşmasını yapan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, bilinçli tüketim ve uluslararası standartlara uygun çalışmalarla sadece turizm sektöründe ortalama su ve enerji tüketiminde, yüzde 30 tasarruf edebilme olanağının yaratılabileceğini belirtti.
Yıldız Projesi’nin sponsorlarından JohnsonDiversey’in Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Onat Bayraktar, turistlerin tercihlerini çevreye duyarlı ülke ve otellerden yana kullandıklarını belirterek şöyle dedi:
“Yıldız Projesi ile kontrolsüz tüketimin engellenerek bilinçli bir tüketime dönüşmesini hedeflemekteyiz. Bu projeye Türkiye’deki tüm oteller dahil olduğunda toplamda 40 hektometreküp su tasarrufu sağlanabilecek.
Bu miktar, Elmalı Barajı su rezervinin yaklaşık 3 katı ya da Alibeyköy Barajı’nın su kapasitesine eşit miktardır. Öte yandan sadece yüzde 30’luk bir enerji tasarrufuna gidilmesi durumunda Hirfanlı Hidroelektrik Santrali’nin yıllık elektrik üretiminin 2 katı enerji tasarrufu sağlanabilecektir.”
Enerji Bakanı Güler, turistik tesislere rüzgar ve güneş enerjisi santralları kurmalarını önerirken, “500 kilovata kadar ruhsat almanıza bile gerek yok” dedi. Türkiye’nin güneş haritasını çıkardıklarını hatırlatan Güler şöyle devam etti:
Su boru hattı kurulacak
“Geçen yıl tükettiğimizin iki katı güneş var. Avrupa’da ilk ikideyiz. Nâzım’ın dediği gibi ‘Güneşi zaptetmek lazım’. A4 kâğıdı kadar güneş paneliyle 40 vat enerji sağlayabiliyoruz. İsteyen kuruluşlar, örneğin oteller, konut siteleri bu uygulamaya başlayabilir. 500 kilovata kadar ruhsat alma gereği yok. 500 kilovatlık enerji üretimi 150 konutun tüm ihtiyacını karşılayabiliyor. İlk yatırım maliyetinden sonra, elektriğin üretimi bedava. Kullanmadığın enerjiyi de devlete satabiliyorsun.”
Güler yalıtımın önemine değinerek, “Fotoğraf makinesi büyüklüğünde termal kamerayla binalardaki yalıtım eksiklikleri anında ölçülebiliyor. Otelciler termal kamera da alsın. Bu cihaz 1000 doların altında. Bununla tesisinizi gözden geçirin” dedi.
Turizmcilerin, tesislerine birer enerji yöneticisi tayin etmelerini söyleyen Güler, “Bunları Ankara’ya yollayın, biz eğitelim. Böylece tesislerinizde tasarrufu sağlayacak elemanlara sahip olsun” diye konuştu.
Güler gaz boru hattı gibi, su hattı projesi başlatacaklarını belirterek, “Suyun fazla olduğu yerden az olan yere aktaracağız. Sularımız boşuna denize akmayacak” dedi.
Günay: Sadece dua etmeyeceğiz!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’da meydana gelen yangınla ilgili olarak turizmciler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapacakları kampanyayı önümüzdeki hafta duyuracaklarını belirterek, “Ülkemiz bu tür felaketlerle karşılaşmasın diye sadece dua etmeyeceğiz, harekete geçeceğiz” dedi.
Beyaz Yıldız nasıl alınıyor?
TÜROFED şemsiyesi altındaki tüm turistik işletmeleri, isteğe bağlı olarak kapsayan proje, birer yıllık iki aşamadan ve enerji, su, tehlikeli kimyasallar, deterjan ve dezenfektanlar, atık, yönetim ile diğer servisleri kapsayan 55 kriterden meydana geliyor. Proje katılımcısı tesislerden, birinci yıl çevreyi korumaya yönelik kriterlerden 25 adedinin, ikinci yıl ise 30 adedinin yerine getirilmesi bekleniyor. İkinci yılın sonunda, bu projede yer alan turistik tesisler aynı zamanda, Avrupa Birliği ekolojik etiketleme kriterlerini de yerine getirmiş oluyorlar.
Beyaz Yıldız Projesi kapsamında tesis yöneticileri ile çalışanları için Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Marmara’da yer alan 12 bölgede, projeyi anlatan bilgilendirme seminerleri ve çevre eğitimleri düzenlenecek. Ayrıca kitapçıklar, eğitici poster ve dokümanlar hazırlanarak dağıtılacak, çalışanların ve genel olarak toplumun bilinçlenmesine katkı sağlanacak.