EkonomiLaptop'lu ilk uçuş yapıldı

Laptop'lu ilk uçuş yapıldı

06.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Türkiye’den yapılan uçuşlarda başlattığı kabinde elektronik eşya yasağı, dün Türk Hava Yolları’nın (THY) Atatürk Havalimanı’ndan New York’a yaptığı tarifeli seferle kaldırıldı. 25 Mart’tan bu yana süren yasağın kalkmasıyla dün THY’nin ‘TK-3’ sefer sayılı uçağı ile saat 06.45’te New York John F. Kennedy Havalimanı’na seyahat eden yolcuların elektronik cihazlarını yanlarına alarak uçağa bindi.

Laptoplu ilk uçuş yapıldı

Bazı yolcuların yasağın kalkmasına ilişkin bilgi sahibi olduğu, bazılarının ise durumdan haberdar olmadığı görüldü.

Yolcular, pasaport kontrolünün ardından x-ray cihazlarında rutin güvenlik aramasından geçerek, uçağa gitti. ABD uçuşlarının yapıldığı terminale gelen yolculara, özel yer hizmetleri şirketinin görevlileri tarafından da pasaport kontrolü yapıldı.

Daha sonra körüğe giden yolcular ile yanlarındaki çanta ve diğer eşyaları, uçağa girmeden önce iz dedektöründen geçirildi. Yolcular, bu işlemlerin ardından uçağa bindi.

82 bin cihaz toplandı

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “102 gün boyunca ABD’ye gerçekleştirilen 1087 seferde, yasak kapsamında toplam 81 bin 736 cihaz, gate’lerde (kapı) yolcularımızdan tek tek teslim alınarak, korunaklı bagajlarda özenle taşındı. Bu cihazların yüzde 75’i laptop ve tabletti. Yüzde 25’i ise kamera, fotoğraf makinesi, GPS, kindle gibi cihazlardan oluştu” dedi.

Haberin Devamı

Her tedbiri alıyoruz

102 gündür devam eden yasağının dün kalkması sonrası Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Atatürk Havalimanı’nda tomografi cihazlarının bulunduğu 227 ve 228 numaralı köprülerde inceleme yaptı.

Altınok’un incelemeleri sonrası, ABD’nin Ulaştırma Güvenlik İdaresi’nden (TSA) 2 kişilik bir heyet de THY yetkilileri ile incelemelerde bulundu. Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri ve İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş ile inceleme yapan Selami Altınok, “Sadece ABD ile alakalı bir düzenleme değil tüm uçuşlardaki güvenliği sağlama adına bu işi yapıyoruz. Uçuşlarda güvenliğimizin daha sağlıklı olması için her türlü tedbiri alıyoruz” dedi.