EkonomiLahana hasadı başladı

Lahana hasadı başladı

29.07.2024 - 14:46 | Son Güncellenme:

Türkiye'de beyaz lahana üretiminde Samsun’dan sonra ikinci sırada yer alan Niğde'de turfanda lahana hasadına başlanıldı. 25 köyde üretimi yapılan beyaz lahana tarlada 10 ile 15 TL arasında, kırmızı lahananın kilosu ise tarlada 8 ile 10 TL arasında alıcı buluyor.

Lahana hasadı başladı

Lahana üretimde Türkiye'de ikinci sırada Niğde’nin yer aldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, 18 bin 740 dekar alanda dikimi yapılan ve hasadına başlanılan lahanada bu yıl 132 bin 155 ton rekolte beklediklerini kaydetti. Baş, "Beyaz lahanada Türkiye'nin üretiminin yaklaşık yüzde 19’unu Niğde karşılıyor. Lahana üretiminde Samsun'dan sonra ikinciyiz. Bor ilçemiz ve Ulukışla ilçemizin köylerinde yoğun olarak üretiliyor. İlimizde üretilen lahanalar Bosna Hersek, Arnavutluk ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor. İnşallah bu yılı için hem yerel piyasamızda hem ihracat noktasında ümitliyiz" dedi.

Haberin Devamı

25 köyde 900’e yakın çiftçinin beyaz lahana üretimi yaptığını ifade eden Baş, "Ulukışla ve Bor'un köylerinin toprak yapısı, lahana yetiştirmeye çok uygun. Kırmızı lahananın kilosu 8 lira ile 10 lira arasında tarlada alıcı bulurken, Beyaz lahananın tanesi ise 10 lira ile 15 lira arasında satılıyor. Lahana bölgemizde diğer kentlere göre erkenci yetişiyor. Ayrıca güzel tarafı iklim ve toprak şartları nedeniyle kademeli hasat yapılabiliyor" diye konuştu. (DHA)

Yazarlar