14.12.2008 - 10:34 | Son Güncellenme:
"Hepsiburada.com" Genel Müdürü Kaan Dönmez, kriz dönemlerinde tüketicilerin uygun fırsatlardan yararlanmak için interneti daha yoğun olarak tercih ettiklerini ve diğer sektörlerin tersine bu sektörün büyümesine yol açtıklarını söyledi.
Dönmez, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’de elektronik ticaretin, internet kullanımının artmasına paralel olarak büyüyen bir yapıya sahip bulunduğunu dile getirerek, zaman içinde güvenlik ve tüketici mevzuatına ilişkin sorunların çözülürken, tüketiciler için hız ve güvenle alışveriş yapılabilecek bir ortamın oluşması sağlandığını vurguladı.
ADSL kullanımının artması, WI-FI gibi altyapı hizmetlerinin yaygınlaşması ve fiyatların makul seviyelere gelmesiyle, internet kullanımındaki artış ve online ticaretteki büyüme hızının korunmasını, memnuniyet verici olarak niteleyen Dönmez, ciro ve kullanıcı sayısındaki artışların, ürün çeşitliliğinin de artışını ve ürünlere ulaşım yollarının kolaylaşmasını sağladığına işaret etti.
Dönmez, elektronik ticaretin kendi kendini geliştirebilen bir sektör olduğunu, 2008 yılında sektörel olarak 500 milyon YTL’lik ciro beklentileri bulunduğunu açıkladı.
Türkiye’de elektronik ticaretin her yıl yaklaşık yüzde 80-100 oranında bir büyüme gerçekleştirdiğini ve en hızlı ilerleme kaydeden sektörlerden biri olarak öne çıktığını belirten Dönmez, "Ciro ve kullanıcı sayısı bazında da hedeflerimiz genel olarak bu trendi devam ettirmek ve daha da geliştirmektir" dedi.
"KRİZİN SONUNDA BÜYÜME RAKAMLARI ARTACAK"
Dönmez, "2008 yılı sonunda yaşanan gelişmelerin büyüme hızına etkileri olacağı bir gerçek, ancak kriz dönemlerinde tüketiciler uygun fırsatlardan yararlanmak için interneti daha yoğun olarak tercih ediyor ve internet sektörünün diğer sektörlerin tersine, büyümesine yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Sektörün, Türkiye ve dünya piyasalarının içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan her sektör kadar etkilendiğini belirten Dönmez, ekonomik kriz ortamlarında, özellikle online alışverişle henüz tanışmamış tüketicilerin alım kararlarını ertelemelerinin doğal karşılanması gerektiğini söyledi.
Kaan Dönmez, 2009 yılında elektronik dışında tekstil gibi yeni ürünlerin de devreye girmesiyle, sektörün güvenle büyümesini sürdüreceğine inandıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kriz zamanları, internetin daha yoğun bir şekilde kullanılmasına yol açıyor. Küresel kriz nedeniyle, büyüme oranlarında bir düşüş gözlemlenebilir, fakat krizin sonunda ulaşılan hedef kitlede bir artış olacağı için büyüme rakamlarının da artması bekleniyor. Bu dönemde internete yatırım yapanlar, ileride faydalarını görecektir."
"MÜŞTERİ BÜYÜK TUTARLI ALIŞVERİŞLERİ ERTELİYOR"
Dönmez, son 1,5 ayda cirosal olarak bir düşüş gözlemlemelerine rağmen, işlem adedine bakıldığında böyle bir düşüşün söz konusu olmadığına dikkati çekerek, bu durumun oluşmasının en büyük nedeninin, müşterilerin daha hesaplı ürünleri araştırarak online alışverişi tercih etmeleri, ancak büyük tutarlı alışverişlerini ertelemeleri olduğunu belirtti.
Perakende mağazalarında yüzde 35-50’ye varan düşüşler görüldüğünü kaydeden Dönmez, online alışveriş sektöründeki düşüşün nispeten az olmasının da bu görüşlerini desteklediğini söyledi.
Kaan Dönmez, bayram nedeniyle yüzde 20 civarında artış gözlemlediklerini vurgulayarak, "Bu artışa, bayrama özel indirimli fırsat ürünlerinin katkısı oldukça yüksek. Genellikle elektronik ve hediyelik eşya ürünlerin tercih edildiği aralık ayında tüketicilerin daha önceki aylara nazaran daha çok harcama yapacaklarını öngörüyoruz" diye konuştu.
"SON 2 SENEDİR PERAKENDE MAĞAZALARIYLA REKABET ETMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Dönmez, 2009 yılında şirket olarak online alışverişin temelini oluşturan ürün yelpazelerini genişletmek ve ürün teslimat sürelerini kısaltmak öncelikleri bulunduğunun altını çizerek, şöyle dedi:
"Amacımız, birçok üründe alışveriş için tek çözüm noktası olarak açtığımız her yeni mağazada kategorinin referansı olmak. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) çatısı altında, online alışveriş, internet bankacılığı ve benzer alanlarda gerçekleştirilen işlemler sonucunda milyar dolarların konuşulduğu ve binlerce insana iş imkanının sağlandığı e-ticaret sektörünü büyütmek ve Türk halkını bilinçlendirmek için de çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz."
Hepsiburada.com olarak 2009 yılında yeni model ve iş planları sayesinde büyümeyi sürdürmeyi planladıklarını ve bunu gerçekleştirebileceklerine inandıklarını ifade eden Dönmez, "Hepsiburada.com’u rakamları itibariyle sadece online alışveriş sektörü ile kıyaslamak doğru olmaz. Online pazarda yüzde 50’ye varan bir payımız var ve son 2 senedir perakende mağazalarıyla rekabet etmeyi ve online alışveriş pazarına müşteri kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
GÜVENLİ ALIŞVERİŞ İÇİN "YEŞİL BAR"
Hepsiburada.com Genel Müdürü Dönmez, güvenlik önlemleri ve tüketicilerin güvenlik konusundaki endişelerini gidermek konusunda "en modern ve ileri" teknolojileri kullanıp, güvenlik konusunda da yatırımlarını sürdürdüklerini dile getirerek, son olarak, internet alanında güvenlik şirketi Verisign’ın geliştirdiği güvenlik sertifikasını kullanmaya başladıklarını kaydetti.
"Yeşil Bar" olarak da anılan "Extended Validation SSL" sertifikasının, online mağazadan alışveriş yaparken gezilen sayfanın gerçekten ilgili şirkete ait olup olmadığını belirtirken, girilen kritik bilgilerin korunduğunu doğruladığını belirten Dönmez, yurt dışında özellikle büyük finans kuruluşları tarafından yaygın olarak tercih edilen bu sertifika sayesinde, hepsiburada.com’daki tüm sayfalarda internet tarayıcısının adres alanının yeşil boyanarak, kullanıcıların güvenli sayfada gezdikleri bilgisini daha rahat kontrol etmelerinin sağlandığını söyledi.
Dönmez, güvenlik ile ilgili harcamaları artık sektöre yapılan yatırım olarak gördüklerini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Bir ödeme ekranı olan her siteden alışveriş yapmak doğru bir yaklaşım değil. Alışveriş yapmadan önce tüketiciler mutlaka ilgili bankanın internet sitesinde bu şirketin işlem yapmaya yetkili olduğundan emin olmalıdır. Alışveriş yaparken ve önemli bilgileri girerken sayfanın bir sertifika ile korunduğundan emin olunmalı ve sertifika üzerine tıklayarak firma ile ilgili bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir."