03.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ebru Sungur - QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, sürdürülebilirlik kriterlerini taşıyan projelere verdikleri kredilerin, toplam krediler içindeki payının yüzde 30’a ulaştığını açıkladı. Amaçlarının bu oranı daha da artırmak olduğunu belirten Ömür Tan, “Banka içinde de bu amaçla yeni yapılar oluşturuyoruz. Örneğin çatı GES proje ekibi kurduk. Sanayi tesislerinde çatı GES projelerinin amorti süresi 5 yıla kadar düştü. Konutlara da çatı GES kredisi veriyoruz” dedi.
QNB Finansbank, mayısta vadesi gelen sendikasyon kredisini yenileyerek toplam 360 milyon dolar finansman sağlamış, bu işlemi de sürdürülebilir performans kriterlerine göre yapmıştı. Müşterilerinin karbon ayak izini takip ettiklerini kaydeden Ömür Tan, sürdürülebilirlik kriterlerini sağlayan kredileri, emsallerine göre daha uygun koşullarda kullandırdıklarının altını çizdi.
Kömüre son
QNB Finansbank’ın 2015’ten bu yana hiçbir kömür projesini finanse etmediğini belirten Ömür Tan, “Zaten fiili durum bu yöndeydi. Ama şu anda resmi olarak da açıklıyorum, QNB Finansbank bundan sonra kömür finansmanı yapmamayı taahhüt ediyor. Bu alandaki mevcut kredilerimizin vadesi 2032’de dolacak” dedi.
Dijital Köprü
Dijitalleşmenin de sürdürülebilirliğin bir parçası olduğunu vurgulayan Ömür Tan, yeniledikleri sendikasyon kapsamında 500 bin KOBİ’nin dijitalleşmesini sağlamayı hedeflediklerini anlattı. Bu amaçla Dijital Köprü adlı bir proje yürüttüklerini hatırlatan Tan, e-defter, e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye gibi çözümlerin yanı sıra KOBİ’lere dijitalleşme eğitimi verdiklerini de anlattı.
İklimin minik koruyucuları
QNB Finansbank, TEGV iş birliğiyle Mardin’de ‘İklim Koruyucuları Yetişiyor’ projesini tanıttı. QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte çocukların iklim krizindeki önemli rolüne dikkat çekildi. Bankanın genel müdürü olduktan sonraki ilk etkinliğinde sürdürülebilirlik ve çocuk odaklı bir çalışmayı özellikle seçtiğini vurgulayan Ömür Tan, “TEGV ile gerçekleştirdiğimiz iklim odaklı iş birliğimizle de 500 çocuğa iklim ve proje eğitimi vereceğiz” şeklinde konuştu. Sait Tosyalı da, “Çocukların, Birleşmiş Milletlerin de sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında bulunan iklim konusunu şimdiden derinlemesine ele almaları, problem alanlarını görmeleri, çözüm için proje geliştirmeleri hem öğrenmelerini, hem de sorumluluk almalarını sağlıyor” dedi.