EkonomiKredi kartı kullananlar dikkat: Taksitli harcamalarda rakam düştü, nedeni belli oldu

Kredi kartı kullananlar dikkat: Taksitli harcamalarda rakam düştü, nedeni belli oldu

10.08.2024 - 07:36 | Son Güncellenme:

Kredi kartı harcamalarıyla ilgili Merkez Bankası’ndan önemli bir veri geldi. Taksitli kredi kartı harcamalarında 109 milyar TL’lik gevşeme yaşandı. İşte detaylar...

Kredi kartı kullananlar dikkat: Taksitli harcamalarda rakam düştü, nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası’sın son verilerine göre bireysel ve kurumsalların kredi kartı harcamalarında büyük düşüş yaşandı. 5 Nisan 2024 tarihinde 787.8 milyar TL olan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, 26 Temmuz’da 678.8 milyar TL oldu. Böylelikle ilgili tarihler arasında 109 milyar TL’lik düşüş yaşanmış oldu.

Haberin Devamı

Bir süredir özellikle elektronik alışveriş gibi platformlarda taksit sayılarında bir sınırlama gözleniyor. Önceki dönemlerde alışverişlerde vade farksız 8-10 aya varan taksitlendirme yapılırken, artık bu çok sınırlı kaldı. Bazı alışverişlerde taksit sınırlamaları bile olmazken bazı harcamalar için en fazla 3 taksit imkanıyla alışveriş yapılabiliyor.

Peki taksitli kart harcamalarında düşüş sürer mi? Bazı sektörler için bir taksit sınırlaması bekleniyor mu? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın son verilerine göre kredi kartı harcamalarında düşüş yaşandı. Düşüşün asıl nedeni şuydu: Yılın ikinci çeyreğinde iki bayram oldu, harcamalar fazlaydı, okulların kapanmasıyla birlikte tatiller yapıldı, kredi kartı harcamalarında artış yaşandı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte kredi kartı bakiyeleri de dolmaya başladı. Kredi kartı bakiyelerinin yenilenmemesiyle birlikte bunlar tekrar gözden geçirildi. Kredi kartı taksitli harcamaları da bu bakiyeden etkilendi. Kredi kartı taksitli harcamalarında 109 milyar TL’lik düşüş oldu. Bu hem kredi kartı limitlerinin azalması hem de kişilerin artık harcama güdüsünde olmadıklarının göstergesidir.

TAKSİTLİ KREDİ KARTI HARCAMALARINDA DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

İlerleyen süreçte taksitli kredi kartı harcama bakiyesinde düşüş bekliyorum. Uygulanan para politikası kapsamında harcamaların düşeceği, vatandaşların artık tasarrufa gidip kendini çevirebileceği bir döneme gidiyoruz.

FAİZ ORANLARI DAHA DA ARTAR MI?

Kredi kartı faiz oranları şu anda yüzde 4.25 ile yüzde 5 seviyelerinde. Tekrar yükselmesini beklemiyorum. Daha sonraki dönemlerde faiz indirimine gidilecektir.

BAZI SEKTÖRLERE TAKSİT SINIRLAMASI GELİR Mİ?

İlerleyen süreçte bazı sektörlere kredi kartı taksit sınırlaması bekliyorum. Aşırı ısınan bir ekonomi var, iç talep hala güçlü. İç talebin soğutulması adına kredi kartı taksit sınırlaması getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”