EkonomiKömürden ‘mavi hidrojen’ üretilecek

Kömürden ‘mavi hidrojen’ üretilecek

28.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’den iklim değişikliği ile mücadele için önemli adım geliyor. Sera gazı emisyonuna yol açmayan temiz enerji için kömürden ‘mavi hidrojen’ üretilecek.

Kömürden ‘mavi hidrojen’ üretilecek

Önder Yılmaz - Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonuna yol açmayan temiz enerji için “mavi hidrojen” adımı atıyor. Planlanan projeye göre; mavi hidrojen üretilirken açığa çıkan karbon yakalanacak ve depolanarak saklanacak.

Haberin Devamı

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, “Kömür zor bir süreçten geçiyor” dedi. Kömürün çevreye zararını minimize eden temiz kömür teknolojileri üzerinde çalıştıklarını açıklayan Erdoğan, “mavi hidrojen” kategorisine giren ve temiz enerji elde edilmesine olanak veren teknolojiye yöneldiklerini açıkladı.

Erdoğan, TBMM’de 2003 yılından beri ihtiyaç sahibi 2 milyon haneye toplamda 33 milyon ton kömür dağıtımı yapıldığını, 81 ildeki 20 binin üzerinde kurum ve okulun yaklaşık 300 bin ton ısınma amaçlı kömür ihtiyacının da karşılandığını belirtti.

Ar-Ge çalışmaları

TKİ’nin ürettiği kömürün yüzde 65’ini termik santrallere vererek artan enerji talebini karşılama ve enerji/elektrik arz güvenliğinin sağlama görevi üstlendiğini bildiren Erdoğan, sadece Şırnak Silopi asfaltit sahasında kurulun termik santralden yılda 2 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik üretildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İklim değişikliği ve yeşil dönüşüm dikkate alınarak kömürün enerji üretiminde kullanılırken oluşan emisyonların azaltılmasına yönelik teknolojiye yöneldiklerini belirten Erdoğan, “TKİ temiz kömür teknolojilerine büyük önem vermekte.

Kurumumuz tarafından son yıllarda kömürün yanma verimi artırılırken çevresel etkilerini azaltmaya yönelik gelişmiş yeni teknolojilere dayalı olarak çok sayıda Ar-Ge faaliyetleri yürütülmekte” dedi.

Amaç temiz enerji

Erdoğan, Sayıştay’ın uygulanmasını istediği, başta Afşin-Elbistan olmak üzere düşük kaliteli ve işletme zorlukları bulunan kömür rezervlerinin gazlaştırma yoluyla sıvı yakıt ve diğer uç ürünler elde edilerek değerlendirilmesini içeren Trijen Projesi’nin, maliyet hesaplamaları da dikkate alınarak “ekonomik olmadığı” tespitini yaptıklarını bildirdi. İklim değişikliği ile mücadeleye de dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin enerji sektöründe dekarbonizasyon teknolojilerine yöneldiğini anımsattı. Erdoğan bu nedenle “mavi hidrojen” projesine hedeflendiklerini belirterek şöyle devam etti:

“TKİ bu doğrultuda Eli Trijen Pilot Tesisi’nde önceki yıllarda yapılan sıvı yakıt üretimine yönelik deneysel çalışmalardan ziyade ‘mavi hidrojen’ kategorisine giren ve temiz enerji eldesine olanak veren CCUS (Karbon Yakalama, Kullanımı ve Depolanması) teknolojilerine ağırlık vermiştir.

Haberin Devamı

Söz konusu teknolojiyle kurumumuzun Soma’da bulunan Trijen Tesisi’nde mavi hidrojen kategorisine giren hidrojenin üretimiyle sera gazı emisyonlarına neden olmayan temiz enerji sağlanması amaçlanmakta.”