15.10.2024 - 14:56 | Son Güncellenme:
İHA
Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, kömür ve diğer ham maddelerin önemine dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma gelmesi gerektiğini belirten Demirkan, dernek olarak bu konuda pek çok çalışma ve proje yürüttüklerini söyledi. Derneğin hedefinin sadece Türkiye’de değil, dünya çapında tanınan bir mühendislik ve teknoloji merkezi haline gelmek olduğuna vurgu yapan Demirkan, yeni teknolojilere yatırımları, gençlere fırsat sunma ve uluslararası iş birlikleri ile bu hedefe ulaşacaklarını kaydetti.
“2’nci Dünya Savaşı döneminde stratejik ham madde kromdu”
Kritik ham maddeler ulusal güvenlik ve ekonomi için önem taşıyan, tedarik sıkıntısı yaşanabilecek maddelerdir. Ülkenin büyüme stratejisi, sanayisinin durumu, gelecekte küresel çapta konumlandığı yer gibi konular kritik ham madde listelerinin belirlenmesini etkiliyor. Madencilik sektörünün önemli gündemlerinden olan kritik ve stratejik hammaddeler konusunda da görüşlerini dile getiren Demirkan, kritik hammaddelerin tarihsel gelişimine ilişkin olarak şunları söyledi:
“Bir ülke, varlığını sürdürürken ekonomik, diplomatik, sosyal birçok riskle karşılaşır. Bunların başında ham madde sorunu gelir. Bu da kritik ve stratejik konumlarını ortaya çıkarır. Örneğin, 18’inci yüzyılda kritik ya da stratejik malzeme insanların gıdası iken 19’uncu yüzyılda sanayi üretiminin başlamasıyla ‘kömür’ stratejik bir madde haline gelmiştir. Biliyorsunuz ki kömür ABD’de hala stratejik bir ham madde olarak kullanılıyor. 20’nci yüzyıla geldiğimizde, 1’inci Dünya Savaşı'nda optik malzemeler, lastik ve kauçuk kritik malzeme oluyor. 2’nci Dünya Savaşı'na geldiğimizde ise stratejik malzeme krom haline geliyor. Hatta Türkiye kromları, 2’nci Dünya Savaşı'nda çok önemli bir rol oynuyor. Gördüğünüz gibi tüm bu dönemlerde hep savaştan, gıdadan bahsediyoruz, insanların ihtiyaçlarından, ülkelerin varlıklarından bahsediyoruz.”