16.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Kadife Şahin
Bankaların müşterilerinden aldığı ücret ve komisyonlar tekrar tartışma masasında. Başbakan Binali Yıldırım ile geçtiğimiz günlerde Çankaya Köşkü’nde bir araya gelen bankacılık sektörü temsilcileri kaynak maliyetlerinde düşüş olmadığını, bu nedenle de iç talebin canlanması için yapılan faiz düşüşlerinin uzun vadede beklenen etkiyi yapamayacağını belirttiler.
Bankacılık sektöründen edindiğimiz bilgilere göre, bankalar son olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) kredi kartı harcamalarından alınan faiz oranlarının üst limitlerinde 1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olacak indirim düzenlemesinden rahatsız oldular.
Maliyetlerinin düşmesini isteyen bankalar, ücret ve komisyon gelirlerindeki azalmayı gerekçe göstererek bu alandaki kısıtlamaların yeniden düzenlenmesini istiyor. Bu konuyu Başbakan Yıldırım ile yapılan toplantıda dile getiren bankacılık kesimi Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde yeni bir çalışma başlattı. TBB’nin yapacağı çalışma Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) sunularak yeniden tartışmaya açılacak.
Maliyetler düşmüyor
Merkez Bankası’nın kaynak maliyetlerinin düşmesine yönelik olarak mevduat karşılıklarında yaptığı düzenlemelerin maliyetleri düşürmede beklenen etkiyi yapamayacağını belirten bir bankacı, “Merkez Bankası’nın maliyetlerimizi düşürmeye yönelik attığı adımların çok etkili olmasını beklemiyorum. Henüz bu alanlarda ne olup biteceğini anlamadan bu kez de kredi kartı harcamalarından alınan Tür Lirası (TL) ve döviz harcamalarındaki tutarların faizlerinde indirim düzenlemesinin 1 Ocak’tan itibaren uygulanacağı açıklandı. Sektör olarak daha önce bankaların verdikleri ücret ve komisyonlara getirilen kısıtlamaların tekrar gözden geçirilmesini istemiştik. Bu talebimiz üzerinde çalışılıyor. Bu konu tekrar tartışmaya açılacak” dedi.
Hane halkına yük olur
Bankaların komisyon ve ücret gelirlerinin çok düştüğünü belirten özel bir bankanın genel müdürü, çalışmanın yapıldığını belirterek beklenti ve görüşünü şöyle açıkladı:
“Bankaların verdikleri hizmet ve bankacılık ürünlerinden sağladıkları gelirlerinde ciddi gerileme oldu. Otorite bankaların maliyetlerini göz önünde tutarak mevduat karşılık oranlarında düzenleme yaptı. Bence sektörün kısıtlamaların kaldırılmasını istenmesine karşın bu talep karşılık bulmayabilir.
Komisyon ve ücretleri artırmaya yönelik hane halkına yük getirecek yeni bir düzenleme çıkmasını beklemiyorum. Ancak bu talep var.”
Ücret alınmayan işlemler
Para yatırma, makbuz - dekont verme
ATM makbuz - hareket yazdırma
Aynı şube üçüncü şahıs para yatırma
Hesap cüzdanı yazdırma ücreti
İpotek fek ücreti
Erteleme komisyonu - taksit atlatma
Hesaplı kredi açılış komisyonu
Kredi komisyonu
Kredi kartında taksitli nakit avans ücreti
Kredi kartı gecikme bildirim ücreti
Müşterinin sözleşme, işlem fişi ve benzeri dokümanların bir örneğini istemesi halinde düzenlenme tarihinden sonraki ilk yıl için ücret alınmıyor. Düzenlenme tarihinden itibaren bir yılın üzerinde sürenin geçmesi halinde ücret alınıyor.
Ücret alınan işlemler
Kredi tahsis ücreti
Kredi ekspertiz ücreti
Taşınır ve taşınmaz rehin ücreti
Hesap işletim ücreti
Para çekme ücreti
EFT ücreti
Havale ücreti
Swift ücreti
Kredi kartı yıllık üyelik ücreti
Ek kart yıllık üyelik ücreti
Kart yenileme ücreti
Nakit avans çekim ücreti
Kiralık kasa ücreti
Kampanyalı ürün ücreti
Fatura ödeme ücreti
Arşiv - araştırma ücreti
Onaya bağlı bildirim ücreti
Bakiye sorgulama ücreti
Kamu kurumlarına yapılan ödemeler
Üçüncü kişilere yapılan ödemeler