Ekonomi Kök aylıklara zam hesabı başladı! En düşük emekli maaşına düzenleme olacak mı?

Kök aylıklara zam hesabı başladı! En düşük emekli maaşına düzenleme olacak mı?

05.07.2024 - 17:26 | Son Güncellenme:

Temmuz ayı itibarıyla emeklerin ara zam oranları belirlendi. Buna göre emekliler yüzde 24.73 oranında zam alacaklar. Enflasyon farkları kök aylıklar üzerine yansıyacak. Milyonlarca emekli yeni maaşlarını kök aylıkları üzerinden hesaplamaya başladı. Ancak en düşük emekli maaşı halihazırda 10 bin TL seviyesinde bulunuyor. Peki en düşük emekli aylığına bir düzenleme bekleniyor mu? İşte detaylar...

Kök aylıklara zam hesabı başladı En düşük emekli maaşına düzenleme olacak mı

Milliyet.com.tr/ Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları belli oldu. Emeklilere yüzde 24.73, memurlara yüzde 19.31 oranında zam yapıldı. Emekliler kök aylıkları üzerinden yapılan zam oranını hesaplamaya başladı. 

Haberin Devamı

KÖK MAAŞTA 8 BİN 17 TL DETAYI! 

Ancak kök aylığı 8 bin 17 TL’nin üzerinde olanlar zamdan tam anlamıyla yararlanabilecekler. En düşük emekli aylığına bir güncelleme yapılmazsa bazı gruplar zam farkından yararlanamayacak. 

Peki kök aylıklara bir düzenleme mümkün mü? En düşük emekli maaşına düzenleme olacak mı? Konuyla ilgili beklentilerini milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde emekli maaş zammı oranları belli oldu. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24.73 oranında zam oranına kavuştu. 

Burada memur emeklilerinin zam oranının SSK ve Bağkur emeklilerine eşitlenmesi söz konusu değil. Şu an itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir açıklama gelmedi. 

Haberin Devamı

Önümüzdeki süreci bekleyeceğiz, Meclis kapanmadan önce bir düzenleme yapılabilirse bu Meclis kapanmadan önce gerçekleşecektir. 

Öte yandan en düşük emekli aylığı ile kök aylığı bilmecesi var. Kişi eğer 10 bin TL maaş alıyorsa yüksek ihtimalle kök aylığı 10 bin TL’nin altındadır ve bunu Hazine tamamlıyordur. 

EMEKLİLER YENİ MAAŞLARINI NASIL HESAPLAYABİLİR? 

15 milyon emeklinin 3 milyon 800’ü en düşük emekli maaşı alıyor. Bu kapsamda değerlendirecek olursak kişiler kök maaşlarını hesaplamak için e-Devlet'e giriş yaparak prime esas kazanç tutarlarını yüzde 24.73 oranında artırarak yeni aylıklarını hesaplayabilirler. 

Şu anda kök aylığı 8 bin 17 TL olan kişilere yüzde 24.73 artış yapıldığında bu 10 bin TL’ye denk geliyor. 8 bin 17 TL ve altında maaş alan kişilerin maaş farkları 10 bin TL’ye tamamlandığı için zam farkı gerçekleşmiyor. 8 bin 17 TL’den daha fazla kök aylığı olan bir kişiye maaş farkı yansıyor diyebiliriz. 

KÖK AYLIKLARDA ÖRNEK HESAP: 9 BİN VE 9 BİN 500 TL ALAN NE KADAR ZAM ALIYOR? 

Örnek vermek gerekirse bir kişinin kök maaşı 9 bin TL ise yüzde 24.73 üzerinden hesapladığımızda 11 bin 225 TL yapıyor. Bir kişinin kök maaşı 9 bin 500 TL ise 11 bin 849 TL yapıyor. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA DÜZENLEME OLACAK MI? 

Haberin Devamı

Şu an itibarıyla bir açıklama yok. Meclis kapanana kadar bir açıklama bekliyoruz. Temmuz ayına kadar bir düzenleme olmazsa en azından eylül ayında yüksek enflasyonist ortamdan dolayı tekrar değerlendirme yapılabilir. Eylül ayında Meclis’in yeniden açılmasıyla birlikte yeniden en düşük emekli aylığına bir düzenleme yapılabilir. 

Bu yıl emekliler yılı ilan edildi ve emeklilerin alım gücünü artırmak için TCDD’de indirim, otobüslerde indirim gibi destekler verildi. Oransal zam yapılmaktansa çeşitli sosyal destekler verildi diyebiliriz.”