EkonomiKızım astronot olsun, oğlum uçak yapsın

Kızım astronot olsun, oğlum uçak yapsın

11.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul dev bir havacılık, uzay ve teknoloji fuarına ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında sahip olduğu önemli tecrübe ve geçmişten ilham alan Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne sayılı günler kaldı.

Kızım astronot olsun, oğlum uçak yapsın

Havacılık, uzay ve teknoloji konularında farkındalık oluşturmak, çocukları ve gençleri geleceğin teknolojileri üzerinde araştırma yapmaya ve çalışmaya özendirmek amacıyla düzenlenen Teknofest İstanbul 20 - 23 Eylül tarihlerinde İstanbul Yeni Havalimanı’nda ziyaretçilerini ağırlayacak.

Haberin Devamı

Destek ve ödül

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi hedeflerinde önemli rol oynayan kuruluşların paydaşlığında düzenlenen Teknofest İstanbul birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak.

Festivalin tanıtımında konuşan Türkiye Teknoloji Takımı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Ana gayemiz havacılığı sevdirmek. Bir insan havacılığın sevecek ki uçak yapsın, yıldızları merak edecek ki astronot olsun” dedi.

Milliyet

Bayraktar, Türkiye’nin gelecekteki yeni beyinlerini bu festivalle gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Festival için İstanbul Yeni Havalimanı’na 40 noktadan otobüs kaldırılacak. Gençlere 2 milyon liraya yakın malzeme desteği, 2 milyon liraya yakın da para ödülü verilecek.

Haberin Devamı

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere her yaş grubuna keyifli deneyimler sunacak etkinlikler sunacak festival ücretsiz.

İnsansız Türk savaş uçağı 2023’ten önce

İnsansız Hava Araçları (İHA) sistemleri geliştirici ve üreticisi Baykar’ın Makine Teknik Müdürü de olan Selçuk Bayraktar, “İnsansız savaş uçağını inşallah 2023 öncesi, 1.5 ton yük taşıyabilen daha stratejik görevler yapan insansız hava aracını da inşallah 2019’da uçuracağız” dedi.

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği milli İHA ve SİHA’lar (Silahlı İnsansız Hava Aracını) güvenlik güçlerine büyük katkı sağlıyor. Terör olaylarının son iki yıl azalmasında İHA’ların büyük katkı sağladığını dile getiren Selçuk Bayraktar, şunları söyledi:

“Ne insansız hava araçlarını ne de mühimmatlarını bize dışarıdan vermiyorlardı. Terörü bitirmek istemiyorlardı. Son iki senedir terör olayları çok azaldı. Niye, çünkü insansız hava araçları çok etkili kullanılıyor.”

‘Laz uçak yaparsa’

Baykar’ın ürettiği Uçan Balık adlı SİHA’nın 2019’da göklerde olacağını söyleyen Bayraktar, “Laz uçak üretirse balığa benzer. İddia ediyorum, kendi sınıfında dünyanın en iyisini üretiyoruz. Silahlı insansız hava aracı üreten 6 ülkeden biriyiz” diye konuştu.

250 km hızlı drone yarışı

Teknofest, dünyanın en hızlılarının yarışacağı World Drone Cup’a (Dünya Drone Kupası) ev sahipliği yapacak. World Drone Cup organizasyonuna 25 ülkeden 64 sporcu katılacak. WDC, 250 kilometre hıza ulaşabilen drone’lar ile dünyanın en iyisini İstanbul ev sahipliğinde belirleyecek. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, Drone Yarışçıları Spor Kulübü organizasyonunda özel olarak hazırlanan parkurdaki yarışlarda, pilotlar tasarım ve montajını kendilerinin yaptığı drone’lar ile mücadele edecek.

Haberin Devamı

Milliyet

12 kategoride tekno yarışma

Festival kapsamında, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları düzenlenecek. Roket, otonom sistemler, yapay zeka, İHA dahil olmak üzere 12 farklı kategoride düzenlenecek teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri destekleniyor.

Solo Türk ve Türk Yıldızları ile birlikte, Türk ve yabancı gösteri grupları festival süresince havacılık gösterileri sunacaklar. Ayrıca çok sayıda özel uçak festival alanında sergilenecek. Çocuk ziyaretçilere yönelik, 3D printerlar içeren teknoloji atölyeleri ve eğitici atölyeler düzenlenecek. Ayrıca festivalin düzenleneceği dört gün boyunca ziyaretçiler için her akşam bir konser verilecek.

Haberin Devamı

Milliyet

Teknofest’in tanıtım toplantısında Türkiye Teknoloji Takımı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Bayraktar, medya mensupları ile bir araya geldi.

Gökyüzünü unutmuşuz...

Bayraktar, “Mars’a uydu gönderen iki ülke var: Amerika ve Hindistan. Hindistan bunu çok ucuza mal etti ama büyük motivasyon oldu ülkeye. İnsansız otomobillerin geliştirilmesinin tohumları hep yarışmalarda atıldı. Bizim ana gayemiz de havacılığı sevdirmek. Bir insan havacılığı sevecek ki uçak yapsın, yıldızları merak edecek ki astronot olsun. Vecihi Hürkuş 1925’te ilk yerli uçağı üretmişken, 1926’da Tomtaş Kayseri Uçak Fabrikası’nı kurmuşken, bir anda göğe bakmayı unutmuşuz” dedi.

Demirören Medya destek veriyor

Teknofest İstanbul’un teknoloji yarışmaları Aselsan, Baykar, İGA, İsbak, Roketsan, TAI, THY, TÜBİTAK ve TÜRKSAT başta olmak üzere pek çok önemli kurumun desteğiyle düzenlenecek.

Haberin Devamı

Festivalin diğer paydaşları arasında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Demirören Medya, AA, BMC, Boğaziçi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı, Havelsan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Turkuvaz Medya Grubu, TRT, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türk Medya ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer alıyor.

Take - Off zirvesi girişimin merkezi

Türkiyenin startup/teknoloji girişimleri için bölgesel bir merkez olma hedefine yönelik bir adım olan Take - Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Türk girişimciler ve yatırımcılarla birlikte, uluslararası teknoloji girişimlerini ve yatırımcılarını bir araya getiriyor.

Take - Off, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu desteğiyle düzenleniyor. 5 alanda başvuruların kabul edildiği Take - Off’da, teknoloji girişimleri, kendi kategorilerinde yer alan girişimlerle yarışacak.

Enerji ve çevre teknolojileri, sağlık, lojistik, uzay teknolojileri ve savunma, eğitim teknolojileri ve tarım ve gıda teknolojileri alanlarında toplam 200 girişim yarışacak.

Hacker’lar kapışacak

Teknofest kapsamında düzenlenen HackIstanbul 2018 CTF (Capture the Flag) ile Türkiye dünya çapında olağanüstü bir yarışmaya ev sahipliği yapacak. Dünyaca ünlü hackerların da aralarında bulunduğu 2000’e yakın katılımcı büyük bir mücadelenin parçası olacak.

Yazarlar