EkonomiKilosu 84 bin TL’ye ‘yerli stent’ satıyor

Kilosu 84 bin TL’ye ‘yerli stent’ satıyor

24.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alvimedica ile yüksek teknoloji kullanan ve katma değeri yüksek ürünler ihraç eden bir dünya markası çıkarmayı hedeflediklerini belirten Leyla Alaton, “Ürünlerimizin kilosu 3 lira değil, 84 bin lira. Katma değeri çok yüksek” dedi

Kilosu 84 bin TL’ye ‘yerli stent’ satıyor

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Alvimedica CEO Vekili Leyla Alaton, sağlık alanında yaptıkları yatırımla doğru yolda ilerlediklerini, amaçlarının kendi alanlarında bir dünya markası yaratmak olduğunu belirtirken, “Hem marka yaratmaya hem de katma değeri yüksek üretim yapmaya kararlıyız. Bu da bize heyecan veriyor. Sonuçta, kilosu 3 lira değil, 84 bin lira olan bir üründen söz ediyoruz” dedi. Türkiye’nin ihracatta kilo bazlı katma değeri ortalama 1.5 dolar civarında.
Kardiyolojik müdahalelerde kullanılan stent ve kateter gibi önemli ürünler üreten Alvimedica’nın, 8 yılda büyük yol katettiğini hatırlatan Alaton, “Aslında 8 yılda gerçekten çok şey başardık. İtalya’da özellikle şeker hastaları için stent üreten firmayı da satın aldık. Yaptığımız işi önemsiyoruz ve uluslararası marka olmak için uğraşıyoruz” ifadesini kullandı.
‘Babam destekliyor’
Bugüne kadar 250 milyon dolardan fazla yatırım gerçekleştirdiklerini, iki ülkede üretim ve üç ülkede de Ar-Ge merkezleri bulunduğunu kaydeden Alaton, “Alanımızda önemli bir konuma gelmek için herşeyi yapıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler geliştirip, üretiyoruz. Ar-Ge’ye büyük yatırım yapıyoruz. Sonuçta, kilosu 3 lira değil 84 bin lira olan bir üründen bahsediyoruz. Katma değeri çok yüksek” diye konuştu.
Bu işe, babası İshak Alaton’un öngörüsü sayesinde girdiklerini ifade eden Leyla Alaton, “Babam, insan ömrünün uzadığını, sağlık ve kardiyoloji alanında büyük potansiyel olduğunu düşünüyordu. Biz de bu öngörüyle yola çıktık” dedi.
Babasının 88 yaşında olduğunu ve kalbinde, kendi ürettikleri stenti taşıdığını da vurgulayan Alaton, sözlerine şöyle devam etti:
“Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. 50 ülkede ürünlerimiz kullanılıyor. Ancak bizim şu sıralar asıl önem verdiğimiz pazar Amerika. Başkan Obama’nın sağlık reformu sonrasında bu ülkede büyük potansiyel olduğuna inanıyoruz. O pazara özel ürün geliştirmeyi sürdürüyoruz. Çatalca ve İtalya’daki Ar-Ge merkezlerimiz bunun için çalışıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay almak için uğraşıyoruz.”
‘İşimizi önemsiyoruz’
Uluslararası piyasada söz sahibi olmak ve dünya markası olmak için çok çalıştıklarını, yaptıkları işi önemsediklerini de belirten Leyla Alaton, “Sonuçta henüz Amerikan pazarında olmadığımız halde, tekne yarışı sayesinde Amerika’da da ismimizi bir şekilde duyurmuş olacağız” ifadesini kullandı.
Dünyanın en önemli ve zorlu tekne yarışı olan Volvo Ocean Race’teki tek Türk takımı olan Alvimedica, aynı zamanda bu yarışa katılan, yaş ortalaması en genç takım. Şirket olarak tekne yarışlarına ilgi gösterdiklerini hatırlatan Alaton, “Bu yarışın şirket felsefemize ve hedeflerimize tam olarak uyduğunu düşünüyoruz. Genç bir şirketiz, rekabeti seviyoruz ve modern teknolojiyi kullanıyoruz” dedi. Takımda bir Türk’ün de olmasını çok istediklerini anlatan Alaton, ancak uygun bir aday bulunması konusunda zorlandıklarını söyledi.