12.12.2012 - 09:50 | Son Güncellenme:
Aralık ayını ortalamamıza, inşaat sezonunun kapanmasına hatta ufukta bir kıyamet beklentisi olmasına rağmen yöneticimizin gün aşırı kapımızı aşındırarak bizi ikna etmeye çalışması, en son gelişinde de bir oldu bittiye getirerek, “karar çıktı, ‘neyle ödeyeceksiniz’” sorusu hasıl olunca bu konuya da el atmak şart oldu.
Konu binalarda enerji tasarrufunu sağlayacak mantolama işlemi. Daire başına istenen para 5 bin lira olunca üstelik aynı müteahhit tarafından aynı dönemde birebir aynı inşa edilen yan binamızda bu işlem için 4 bin lira toplanmışken bu sektörde neler oluyor bakmakta fayda var dedim ve işe koyuldum.
Hepimizin bildiği gibi 2017 yılında enerji kimliği olmayan bina kalmayacak, 7 milyar liralık pazarda yüzlerce firma var. Kullanılan malzeme, binanın m2’si ve tabi ki yöneticinizin kişisel bağlantıları size yansıyacak fiyatı değiştiriyor. İlk izlenimim bu…
Sordum soruşturdum çeşit çeşit fiyat var
4 cepheli 18 daireli 8 katlı bir apartmanda 2012 yılında toplam bedel 72 bin TL
3 cepheli apartman 32 bin liraya 18 daire, 2009 yılında + tüm pencerelerin tüm mermerleri değişti
4 cepheli apartman 45 bin liraya 26 daire 2012 yılında daire başına 1.715
4 cepheli apartman 96 bin liraya 32 daire 2012 yılında daire başına 3.000
İTİRAZINIZ VARSA 1 AYLIK SÜREYİ GEÇİRMEYİN
Edindiğim bilgilere göre mantolama kararının çıkması için apartmandaki dairelerin yarısından 1 fazla oy yetiyor. Ancak itiraz eden her bir kat malikinin ilgili mahkemeye itirazda bulunma ve kararı iptal ettirme hakkı var. Yasal süre bir ay, böyle bir niyetiniz varsa bu süreyi geçirmeyin.
KOMİSYON KURUP HER AŞAMADA BİLGİLENDİRME OLMALI
Bu kararın alınmasının ve kavgasız gürültüsüz işleme konulmasının makul bir yolu elbette var. Yönetim kararı aldıktan sonra süreci takip edecek bir komisyon kuruyor. Birkaç firmadan aldığı farklı teklifleri bu komisyonun onayından geçirerek kat maliklerini de her aşamada yazılı olarak bildiriyor.
Uzmanlar bu süreci en iyi şöyle tarif ediyor, “Apartman ve site yönetimlerinin mantolama, ısı yalıtımı yaptırabilmeleri için, yasalara uygun şekilde hareket ederek, çoğunluğun sağlandığı bir karar almaları, karar sonrası seçilen bir komisyona firma seçimi konusunda y
Yasal olarak ne yapıp yapamayacağımı öğrendikten sonra biraz daha bilgilenmek için XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz’ı aradım. Dernek olarak ne öneriyorlar, nasıl karar vermeli, bu işlerin rayici nedir? Neye dikkat etmeli? Bir denetim sistemi var mı yok mu? Bize bu enerji kimliğini kim verecek, bu işler nasıl olacak diye sordum kendisine. İşte aldığım yanıtlar…