EkonomiKart ödemeniz puanlanıyor puanlar her başvuruda siliniyor

Kart ödemeniz puanlanıyor puanlar her başvuruda siliniyor

13.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

KKB ile yakın takip başlatıldı. Sistemle kart borcu ödemesine göre puanlandırılan halk, konut kredisi başvurusunda buna göre değerlendiriliyor. Ancak, her bir başvuru, 20 puanın silinmesi anlamına geliyor

Kart ödemeniz puanlanıyor puanlar her başvuruda siliniyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredileri frenlemeye yönelik uygulamalarının ardından, 16 bankanın oluşturduğu Kredi Kayıt Bürosu da (KKB) kredi almak isteyen vatandaşların bir anlamda sicilini tutuyor. Bu sistemde herkese bir puan veriliyor ve kredi başvurusu sırasında bu puana göre vatandaşın kredi alıp alamayacağı belirleniyor.
Özellikle ABD’de uygulanan ve vatandaşları risk gruplarına göre sınıflandıran bu sistem, aslında Türkiye’de 2007 yılındaki Mortgage Yasası ile birlikte uygulanmaya başladı. Fakat KKB uygulaması BDDK’nın kredilerde oluşabilecek riskleri engellemeye yönelik uygulamalarının ardından sıkılaştırıldı.
MMI Mortgage Group Genel Müdürü Alp Demirler, KKB’de tüm müşterilerin kredi notunun yazdığını belirterek, burada dikkate alınan en önemli unsurun kredi kartları kullanımı olduğunu söyledi.

‘İnsanlar notlarıyla anılıyor’
Kredi kartını düzenli ödeyenlerin yüksek, aksatanların ya da ödemeyenlerinse düşük puan aldığını belirten Demirler, “Vatandaşlar kredi kullanacağı zaman ilk olarak bu sisteme bakılıyor. Buradaki not düşükse kredi verilmiyor. Kredi kartı da yoksa kredi verilemiyor” dedi. Alp Demirler, KKB’de insanların kredi notlarıyla anıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Puanı 500-600 olan birisi çok riskli görünür ve hiçbir kredi kullanamaz. 1.000 civarında olanlar belki alabilir. 1.000-1.250 arasında olanlar ortalama puana sahip ve genelde kredi alabilirler. Puanı 1.250 ile 1.500 arasında olanlar ise ideal müşteri olarak kabul ediliyor ve çok rahat kredi alabiliyor.”

Puan siliniyor
Demirler’in altını çizdiği bir diğer nokta da vatandaşların KKB puanlarının her başvuruda ya da incelemede azalması oldu. Demirler, şu bilgiyi verdi: “Konut kredisi kullanmak isteyen bir kişi bilgi almak için gittiği bankalarda ya da kredi başvurusu yaptığı internet sitelerine bilgilerini veriyor. O bankalar da kişisel bilgilerle KKB sistemine giriyor ve kişinin puanını kontrol ediyor. Fakat her kontrolde vatandaşın 20 puanı siliniyor.
Aynı kişi tüketici kredisi ya da taşıt kredisi için farklı farklı bankalara başvuru yapmışsa yine her sorgulamada 20 puanı siliniyor. Bu durumda da vatandaşların kredi puanı her sorgulamada düşüyor ve kredi alma şansı azalıyor.”

PUANINIZIN KAYBOLMAMASI İÇİN DİKKAT


Alp Demirler, bir tür takip sistemi olan KKB uygulamasında puanların silinerek kredi alma şansının azalmaması için şu uyarılarda bulundu:
- Kredi kullanmaya karar verdikten sonra doğru bankayı tespit etmek önemli.
- Bir bankadan olumsuz cevap alındığında diğer bankalar da olumsuz cevap verebilir. Bu nedenle bankayla görüşürken, KKB sistemine girmeden ayrıntılı bilgiler alınmalı ve emin olduktan sonra bankaya başvuruda bulunulmalı.
- Emlakçılar ve internetten kredi kullandıran sitelerde ise bu durum tamamen ihmal ediliyor ve kredi kullanmak isteyenlerin bilgileri tüm bankalarla paylaşılıyor. Bu durumda da çok sayıda KKB kontrolü olduğu için puanlar siliniyor. Belki de kredi alabilecek kişi puan azalması yüzünden kredi alamıyor.

PUANA GÖRE KREDİ

Haberin Devamı

Puan Değerlendirme

600 altı Çok riskli, hiçbir kredi alamaz
600-1.000 Riski yüksek, belki alabilir
1.000-1.250 Ortalama, kredi alabilir
1.250-1.500 Rahatlıkla kredi alabilir


KREDİDE TÜRKİYE’NİN YARIYIL PORTRESİ

- Türkiye’de konut kredilerinde ortalama rakam 77 bin lira. Vadede genellikle 7 yıl tercih ediliyor.
- BDDK’nın kararlarının negatif etkilerine rağmen, konut kredileri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 36 büyüyerek yaklaşık 70 milyar liraya ulaştı.
- Konut kredilerinde yılbaşından itibaren kayda geçen büyüme ise yüzde 16. Bu arada beklenti, yüzde 25 civarıydı.
- BDDK’nın aldığı önlemler nedeniyle kredilerdeki büyüme yavaşlasa da sürüyor ama bu önlemlerin çok da sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil.
- 2011 yılının ilk yarısında konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı yılbaşından bu yana yüzde 47’den yüzde 45’e gerilerken, ihtiyaç kredilerinin toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseldi.
- Tüketici kredilerindeki artışın yüzde 50’si ihtiyaç kredilerinden, yüzde 37’si ise konut kredilerinden kaynaklandı. Taşıt kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı ise aynı dönemde yüzde 4.4‘den yüzde 4.2’ye geriledi.