17.02.2023 - 06:39 | Son Güncellenme:
Hanife BAŞ - Afetlerde hayat kurtarmak için vinç, kepçe, delici aletler yanında yeni nesil teknolojiler de seferber ediliyor. Termal kamera, yılan kamera, duvar arkası radar, drone’lar… Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma ekiplerine yardımcı olan bu teknoloji cihazları sayesinde pek çok can kurtarıldı. Halen de enkazlarda insan aramak için kullanılıyorlar.
Termal kameralar depremde enkazlarda insan ararken en çok kullanılan teknoloji oldu. Görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen ısıyı esas alan ve görüntünün genel yapısını bu enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlediği görüntüleme sistemi. Bütün arama kurtarma ekiplerinin elinde olan bu cihaz sayesinde enkaz altında hayatta olan pek çok insanın yeri tespit edildi. Termal kameralar ortamın sıcaklığına göre sarı, kırmızı ve mavi renklerini kullanıyor. Sıcak bölgeler açık renk, soğuk bölgeler ise koyu renkle gösteriliyor. En soğuk bölge mavi, en sıcak bölge sarı renkte gösteriliyor.
Türkiye bu cihazda üretici konumunda. Teknoloji firması Canovate’nin kurucusu Can Gür, depremde termal kameraların çok etkin kullanıldığını belirterek, “10 km’ye kadar etkili oluyorlar. Enkaz altında vücut ısısını tespit ederek insanların kurtarılmasını sağlıyorlar. Termal kameraların pek çok kullanım alanı var. Sınır güvenliği, boru hatları güvenliği gibi. Kahramanmaraş depreminde pek çok canın kurtulmasına vesile oldular. Termal kamera teknolojisi devamlı gelişiyor. Artık cep telefonlarına bile takılabilen aparatlar şeklinde olabiliyorlar” dedi.
Yılan kamera en alta girdi
Enkazlarda çalışan arama kurtarma görevlilerinin sık sık yılan kameraya başvurdukları da görüldü. Enkaz altındaki canlıların durumu bu kameralarla tespit edildi. Kablo şeklindeki bu kameralar yılan gibi kıvrılarak girilemeyecek yerlere girebiliyorlar. Yetersiz ışık bulunan ortamlarda net görüntüler elde edilmesini sağlıyorlar. Yılan kameralarda gece görüşü lensleri bulunuyor. Uzunluğu 1 metreden başlıyor.
Duvar arkası radarlar da deprem bölgesinde pek çok canın kurtarılmasına vesile oldu. Daha çok savunma sanayinde kullanılan bu teknoloji arama kurtarma çalışmalarında etkin rol üstlendi.
Drone’lar arama kurtarmada
İnsansız hava araçları drone’lar da deprem bölgesinde çokça kullanıldı. Drone’lar arama kurtarma faaliyetlerinde kullanıldılar. Termal drone’ların yanında RGB sensörü bulunan İHA’lar ile hasar tespitinde yardımcı oluyorlar.
Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız, “Drone’lar ile hasar gören bölgelerin çok kısa sürede tespit edilmesi sağlanır. Termal kameralı dronelar ile gece ve gündüz saatlerinde afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları yapılır. Kapanmış yollar drone’larla hızlıca saptanır. Yangın gibi acil eylem gerektiren durumlarda hızlı müdahalede kullanılır. Arama kurtarma ekiplerinin etkili kullanılması sağlanır. Afet bölgesinin havadan güncel haritası çıkarılır” dedi.