GündemOvadakiler çöktü tepedekiler ayakta

Ovadakiler çöktü tepedekiler ayakta

17.02.2023 - 06:38 | Son Güncellenme:

Depremlerde kentin ovalık kesimindeki konutların büyük bölümü yıkılmasına karşın Kahramanmaraş girişindeki tepeliklerde inşa edilmiş binaların çoğu felaketi hafif çatlaklarla atlattı.

Ovadakiler çöktü tepedekiler ayakta

Depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığı Kahramanmaraş’tan başka illere göç devam ederken, evleri hasar almamış aileler dahi Kahramanmaraş’ı terk ediyor.

Haberin Devamı

Kentin büyük bölümünde yıkıntıya neden olan deprem, kentin girişinde yüksek kesimlerde inşa edilen ve yakın zamanda yapılan çok katlı konutlarda pek hasar oluşturmamış. Mimar Sinan Mahallesi Bin Evler bölgesinde bazı binalarda hafif çatlaklar görülse de, çok katlı yapılar, işyerleri ve AVM’ler ile yeni deprem yönetmeliği doğrultusunda inşa edilen konutlarda hemen hemen hiç hasar tespit edilmedi. Bölgedeki zeminin sert olmasının binaları depremin yıkıcı etkisinden koruduğu belirtiliyor.

Ovadakiler çöktü tepedekiler ayakta

‘Büyük travma yaşadık’

Bölgenin depremden etkilenmemesine rağmen, bu kesimlerde yaşayan birçok aile, evlerini boşaltarak kentten ayrılıyor. Asansörlü taşıma araçları ile evlerini boşaltan vatandaşlar, babaocaklarına veda edip batıdaki kentlere taşınıyor. Sert zemin üzerine oturtulmuş ve kurallara uygun yapılmış bir binada oturmaları sayesinde beş kişilik ailesi ile felaketten kurtulduklarına inandığını söyleyen Mustafa Kürtül de, kente veda etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Binalarında kayda değer bir hasar oluşmadığını anlatan Kürtül, “Son iki depremde yıkılmadıysa bu binalar bir daha yıkılmaz” görüşünü dile getiriyor ama “ancak” diyerek şöyle devam ediyor: “Büyük travma yaşadık. Çocukların psikolojisi artık bunu kaldıramayacak. Ben memur emeklisiyim. Bir oğlum üniversitede okuyor. Diğer oğlum lise son sınıfta, bu yıl üniversite sınavlarına girecek. Sınava girecek çocuğu deprem ortamından uzaklaştırmak için Ankara’ya taşınıyoruz. Çünkü burada okul imkanı önümüzdeki bir iki yıl içinde zor düzelecek.”