EkonomiKadın girişimciler tepkili: AB'ye damsız almıyorlar

Kadın girişimciler tepkili: AB'ye damsız almıyorlar

13.10.2010 - 12:39 | Son Güncellenme:

.

Kadın girişimciler tepkili: ABye damsız almıyorlar

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve HEY Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, "Avrupa Birliği’ne damsız almıyorlar" dedi.

"Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları" çerçevesinde 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi’nde panel düzenlendi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’ın başkanlık ettiği panele Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Arıcı, Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen ve TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Aynur Bektaş konuşmacı olarak katıldı.

Kadınların iş hayatına katılması gerektiğini söyleyen Bektaş, "Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi ’Bir toplumun yarısı yok sayarak muasır medeniyetler seviyesine çıkamayız’ Ama rakamlara baktığımız zaman Türkiye’de maalesef öyle değil. Biz bu toplumun yarısını hiçe saymışız. Türkiye’de 26 milyon çalışabilecek kadın nüfusu var ama 6,8 milyon kadın çalışıyor. Yani biz 19,5 milyon kadını, hazineyi toprağın altına gömmüşüz, orada bekletiyoruz" dedi.

Ahilik kültüründe çalışmanın erdeminden bahsedildiğini hatırlatan Bektaş, bir köşede miskin miskin oturmanın Türk toplumunun yapısına uygun olmadığını ifade etti.

Bektaş, "Bizler icat çıkartacağız. Uslu kızlar olmayacağız. Çalışan üreten kızlar olacağız. Başörtülü girişimcilerimiz, tüm kadın girişimcilerimiz lütfen öne çıkın, kendinizi gösterin. Yasaklarla bir yere varılmaz. Sorunlar eğitimle aşılır. İş iştir, cinsiyeti yoktur. Herkes yapabilir. Yeter ki o işin ehli olsun" dedi.

-"AB’YE DAMSIZ ALMIYORLAR"-

Haberin Devamı

Birçok Avrupa ülkesine oranla Türkiye’de kadınların iş hayatına katılma oranının düşük olduğunu ifade eden Bektaş şunları söyledi: "En çok kadın işsizlik İstanbul’da. Hani taşı toprağı altın dediğimiz yerde. Neden biliyor musunuz? Çünkü kadınların mesleği yok. Biz kadınlar önce fiziki sağlığımızı sonra sosyal hayat ve ekonomik özgürlüğümüzü kazanmalıyız. Hem Türkiye hem kendimiz hem de ailemiz için bunu yapmalıyız. Kadınlar Türkiye’de işsizliği azaltmaya yarıyor. Bizim sayemizde işsizlik azalıyor. 2010 yılında en fazla işsizlik İspanya’da sonra da Türkiye’de. İspanya’da iş gücüne katılanlara bakıyorum nüfusun yÜzde 70’i katılmış. Bu rakam Türkiye’de ise yüzde 50.

Kızlarımız iş hayatına katılmıyor. Kadınlarımızı iş hayatına sokmazsak, onlara değer vermezsek hiç bir şekilde ne Avrupa birliğine girebiliriz ne de büyüyebiliriz. Çünkü Avrupa Birliği’ne damsız almıyorlar.

Dünya globalleşiyor. Dışa açık olmak gerekiyor. AB Bizim için çok önemli ama artık rüzgar bizim için doğudan esiyor. Evet batıdan esti esti ama artık doğudan esiyor. Suriye, Irak, Arabistan ve Afrika’da çok güzel pazarlar var.

Gidin araştırın. Ticareti sadece Türkiye ile düşünmeyin. Dışa açılmamıza yardım edecek bir çok kurum var. Devlet zaten bizim için var." Diğer panelistlerin konuşmalarının ardından katılımcılara plaket verildi.