Ekonomiİstifa iddialarına... Savcılık ile SPK inceleme başlattı

İstifa iddialarına... Savcılık ile SPK inceleme başlattı

25.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yapılan açıklamalara karşın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiasını ısrarla dile getiren, sosyal medyada bu konuda paylaşım yapan ve yayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da inceleme başlattı.

İstifa iddialarına... Savcılık ile  SPK inceleme başlattı

ANKARA Milliyet Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNNTürk yayınında, asılsız iddiaların “kasıtlı iddialar” olduğunu vurgulayarak ekonomiyi hedeflediğini söyledi. Tunç, gerekçeyi ise “istifa haberleri yaymak suretiyle borsa yatırımcısını yanlış yönlendirmeyi amaçlayarak zarara uğramalarına sebebiyet vermek, olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olmak” olarak açıkladı.  

Haberin Devamı

Bakan Tunç, “Türkiye ekonomisi eski tek haneli enflasyonun olduğu, halkın alım gücünün artmaya devam ettiği günlere geri dönmesin, ekonomi düzelmesin, sonrasında iktidar, hükümet yıpransın düşüncesiyle yapılan açıklamalar olduğu kanaatindeyim. Bu ülkemize fayda getirecek bir politika değil. Siyasetçilerin de bu konuda sorumlu davranması lazım” dedi. 

SPK’dan inceleme 

SPK açıklamasında da “bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı”na ilişkin hükmünün 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adlî para cezası öngördüğü hatırlatılarak, yanıltıcı nitelikteki sosyal medya haberlerine itibar edilmemesi uyarısında bulunuldu. 

Manipülasyon cezası almış!

Yazar Erol Mütercimler’in istifa iddiasını gündeme getirmesinin ardından gelen açıklamalar sonrası bu iddiayı yine gündeme taşıyan Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un, İMKB tarihinde “borsada manipülasyon yaparak yatırımcıları zarar sokmak” suçundan hakkında hapis cezası verilen ilk isim olduğu ortaya çıktı. Borsa şirketlerinden Altınyağ’da 2002’de yapılan işlemler nedeniyle SPK”nın yaptığı suç duyurusunun ardından açılan davada, Enginyurt ile beraber hareket ettiği iki kişiye 3”er yıl hapis ve 40”ar bin TL’lik para cezası kesilmiş. Enginyurt hakkında daha sonra Ersu Gıda’daki işlemleri nedeniyle ayrı bir dava daha açılmış. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan yeni soruşturma kapsamında halen milletvekili olması nedeniyle Enginyurt hakkında dokunulmazlık fezlekesi hazırlanması bekleniyor.

Yazarlar