17.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çılgın projelerinden biri olan ‘İstanbul’a İki Şehir’ projesinin Anadolu’daki ayağının Tuzla’da yapılacağının açıklanmasıyla bölgede hareketli günler yaşanmaya başladı. Yeni üniversiteler, marina ve konut projeleriyle İstanbul’un gelişen bölgeleri arasında yerini alan Tuzla’da, gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinin yatırımları da bölgenin çehresini değiştiriyor. Ayrıca yapılacak olan otellerin de bölgedeki turizmi hareketlendirmesi bekleniyor.
Metro ve Marmaray gibi projelerle ulaşım aksının da genişletilmesinin planlandığı Tuzla’nın, 3. köprü güzergahında bulunmasının da bölgenin gelişimini destekleyeceği düşünülüyor.
Tuzla’daki en büyük konut yatırımlarından birini gerçekleştiren Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım da, Tuzla’nın Anadolu yakasının prestijli sayfiye ve turizm bölgelerinden biri olacağına işaret ederek, bölgenin Sabiha Gökçen Havalimanı, Tuzla Limanı, E5, TEM ve demiryolu gibi önemli ulaşım olanaklarına sahip olduğunu söyledi.
7-8 yılda değişecek
Marmaray’ın Tuzla’nın merkezine kadar geleceğini vurgulayan Durbakayım, “Tuzla’dan tek araçla ve en kısa sürede Avrupa yakasına geçilecek. Ulaşımın yanı sıra sahip olduğu turizm ve ticaret potansiyeli bakımından da Tuzla, yatırım ve yaşam için gelecek vaat eden bir bölge” dedi. Durbakayım, Tuzla’nın 7-8 yıl sonra bambaşka bir şehir olacağına işaret etti.
Mütekabiliyet yasasıyla da birlikte bölgeye olan ilginin artacağına değinen Durbakayım, şunları söyledi: “Mütekabiliyetle başta gayrimenkul, turizm ve hizmet sektörü olmak üzere birçok sektörde canlılık yaşanacak. Özellikle sahil ve turizm potansiyeli olan bölgeler yabancıların ilgisini çekecek. Tuzla gibi bölgeler cazip hale gelecek.”
Lojistik merkez olacak
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı da, jeopolitik olarak kilit noktada yer alacak bu yeni şehrin inşası ile Tuzla’nın, tüm ulaşım akslarının kesiştiği, uluslararası ölçekte bir yerleşim ve lojistik merkez olacağını söyledi.
Marina’da sona doğru
Tuzla’ya yapılması planlanan marina projesinin ihalesi de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. İhaleye, Bayraktar İnşaat, Kalyon İnşaat ve Gür Yapı katıldı. İhaledeki en yüksek rakam 120 milyon 750 bin lira ile Bayraktar İnşaat'tan gelirken, ikinci en yüksek teklifi 120 milyon 500 bin lira ile Gür Yapı verdi. Tuzla Belediyesi ihale komisyonu teklifleri değerlendirerek yasal süre içinde sonucu açıklayacak.
İhale,182 bin 559 metrekarelik yüzölçümlü denizden dolgu ve doldurulacak alan ile 188 bin 430 metrekarelik deniz yüzeyi olmak üzere toplamda 370 bin 989 metrekarelik alanı kapsıyor.
30 yıllığına kullanım izni verilen ihalede, arsada yat limanı inşa edilmesi, işletilmesi ve yükleniciden işletme bedeli alınması öngörülüyor.
Yeni şehir için ihale
İstanbul’un Anadolu yakasında Tuzla’da yapılacak yeni şehir projesinin ilk ihale tarihi de belli oldu. TOKİ’nin iştiraki olan Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi tarafından ‘İstanbul Tuzla 120 Ada 1 Parsel’ ihaleye çıkarıldı. Buna göre Tuzla Orhanlı’daki 260 bin metrekarelik lojistik alan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulüne göre ihale edilecek. 2.50 emsale sahip arsada toplamdaki inşaat alanı ise 651 bin metrekareye ulaşacak. İki oturum olarak yapılacak ihalenin 1. oturumu 7 Mart 2013 Perşembe günü saat 15:00’da gerçekleştirilecek.
İhaleyi kazananlar konaklama, rezidans, özel okul, özel sağlık tesisi, sergi salonları,alışveriş merkezleri, çarşı, dini tesis alanları, turizm büroları, lokanta, kafeterya, kat otoparkı gibi donatı ve hizmet alanları yapabilecek.
Çevrecİ şehİr olacak
2 milyon metrekare alanda kurulacak yeni şehir projesi ile yaşam, iş, sosyal hayat, eğitim ve sağlık faaliyetlerinin tümünün bir arada ve birbirine entegre bir şekilde kurgulanması planlanıyor. Tuzla’nın Orhanlı-Akfırat bölgesinde geliştirilen proje, rezidans, apart otel, home ofis, mağazalar, ofis binaları, kültür sanat alanları, eğitim yerleşkesi, hastane, otel ve AVM birimlerini kapsıyor.
5 bin konut yapıyor
Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşım modeli ile Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Nazmi Durbakayım’ın yaptığı Teknik Yapı tarafından gerçekleştirilen Evora İstanbul, bölgenin en büyük projesi olarak dikkat çekiyor. Proje yaklaşık 5 bin konuttan oluşuyor. Ağustos 2014’te tamamlanması planlanan proje ilkokulu, parkı, tıp merkezi ve camisi olan bir şehir kuruluyor.
Üniversite öğrencisini hedefliyor
Dumankaya, projeleri ile bölgedeki üniversiteli kesimi hedefliyor. Üniversitelerin açılması ile 100 bin öğrencinin yaşayacağı tahmin edilen Tuzla'ya kampus projeleri ile yatırım yapan Dumankaya, bölgeden umutlu firmalar arasında bulunuyor. Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, havaalanı yatırımı ile Tuzla’nın büyük bir potansiyel haline geldiğini belirterek, Tuzla’nın, eğitim kurumları açısından da oldukça zengin olduğunu söyledi.
İŞ GYO’dan dev yatırımlar
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan İş GYO da, Tuzla’da yapacağı üç projenin ilk adımı olan 476 konutluk Çınarlı Bahçe projesini tamamlamak üzere. Tuzla’da 3 projede toplam 300 milyon dolar yatırım yapacak olan İş GYO, Çınarlı Bahçe projesinin yanı sıra bölgede yaklaşık 5 bin kişilik İş bankası Teknoloji Merkezi ile otel, ofis ve AVM’den oluşacak karma bir proje daha yapacak.
Yabancı emlak yatırımcıları Türkiye’yi çok cazip buluyor
Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firmalarından Ernst & Young’ın, The Economist Intelligence Unit işbirliği ile gerçekleştirdiği ‘Avrupa Gayrimenkul Yatırımları Beklenti Göstergeleri’ araştırması sonuçlandı. Araştırma kapsamında Avrupa gayrimenkul piyasasında yatırımları bulunan şirketlerin üst düzey yöneticilerine geleceğe dair beklenti ve düşünceleri soruldu. Türkiye’nin ilk defa dahil edildiği araştırmada Türkiye gayrimenkul pazarının cazibesi gözler önüne serildi.
Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslanınca, katılımcıların yüzde 95’inin Türkiye’yi cazip, hatta çok cazip olarak gördüğünü belirtti.
Araştırmada yatırımcıların başta prestijli lokasyonlardakiler olmak üzere Türkiye’deki tüm gayrimenkul türleriyle ilgilendikleri görüldü. Ankete katılanların yüzde 80’i önümüzdeki yıl Türkiye’de ticari gayrimenkul işlemlerinde hacmin yükseleceğini, yüzde 70’i de yabancı yatırımcıların öneminin daha çok artacağını ve uluslararası işlemleri hızlandıracaklarını öngördü.
Beklenen yüksek talep karşısında tüm gayrimenkul türlerinde, başta perakende olmak üzere fiyatların artacağının da düşünüldüğünü belirten Cantekinler, “Ancak bu fiyat artışlarının sadece prestijli lokasyonlarda gerçekleşeceği beklentisinin de altını çizmekte yarar var” dedi.
Ofisler ilgi görecek
Araştırmada İstanbul’daki gayrimenkul türlerine bakıldığında, yatırımcıların çoğunlukla ofis yatırımlarına yöneleceği ortaya çıkarken, yatırımcıların perakende gayrimenkul talebinin yüksekliğine karşın coğrafi olarak belirgin bir cazibe merkezi çıkmadı. Bu durumu değerlendiren Ernst & Young Türkiye Gayrimenkul işlemlerinden sorumlu kıdemli müdür Alp Şen, “Perakende gayrimenkul yatırımlarına ilgi muhtemelen 2013 yılında da belirli şehir veya bölgelerden bağımsız olarak devam edecek. Bu da demek oluyor ki artık tüm Türkiye perakende gayrimenkul pazarı için yatırım yapılabilir hale gelmiştir” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm projelerinin de gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcıları çekecek bir yapılaşma dalgası yaşatacağının altını çizen Şen, bu trendin konut piyasasını daha da olumlu etkileyeceğini vurguladı.
Verimliliğin önemi arttı
“Araştırma için Türkiye’den görüşleri alınan şirket temsilcilerinin yüzde 60’ı yeşil bina standartlarının gelecek dönemlerdeki yatırım kararlarında çok daha etkili olacağını ifade etti” diyen Şen, birçok Avrupa ülkesinde potansiyel yatırımlar değerlendirilirken enerji verimliliğinin sağlanıyor olmasının gerekli faktörler arasında görüldüğünü, bu nedenle de uluslararası yatırımcıların Türkiye’de de yeşil bina arayışında olduğunu söyledi.
Sektör yeşil binalar için biraraya gelecek
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nce, küresel ekolojik, ekonomik ve sosyolojik sorunlardan çıkış yolu olarak gösterilen ‘yeşil dönüşüm’ temasıyla düzenlenen 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi, 18-19 Şubat’ta yapılacak.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde TOKİ’nin destekleriyle binaların çevresel etkileri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek, yeşil binaların gerekliliği konusunu Türkiye’nin gündemine taşımak amacıyla düzenlenen zirvede ‘Yeşil Bina Sertifikası’ kılavuzunun tanıtımı da yapılacak.
Dubai Emlak Fuarı’nın sponsoru Damac oldu
9. Dubai Emlak ve Gayrimenkul Fuarı, 30 Nisan-2 Mayıs 2013 tarihlerinde Dubai International Convention & Exhibition Centre’de düzenlenecek. Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul ve turizm yatırımcılarından biri olan Mısır merkezli Damac Properties da fuarın ana sponsoru oldu.
Dubai Emlak Düzenleme Kurumu (RERA) ve BAE Dış Ticaret Bakanlığı ve BAE Dış Yatırım Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleşecek fuar 15 bin metrekarelik alanda 100 ülkeden 300’ün üzerinde katılımcı ve 20 bin civarında profesyonel ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar, Avrupa, Asya, Uzakdoğu ve Ortadoğu gibi çeşitli dünya bölgelerinden gayrimenkul ve emlak sektör temsilcileri ile bu sektöre hizmet sunan emlak pazarlama firmaları, proje geliştiricileri ile özel ve kurumsal yatırımcıları bir araya getiriyor.
Büyükçekmece’de iki arsa birden satışta
Büyükçekmece Belediye Başkanlığı mülkiyeti kendisine ait olan Büyükçekmece Atatürk Mahallesi’ndeki iki arsayı satışa çıkardı.
İmar planlarında ticaret, konut ve turizm alanı olarak işaretlenen arsalar 9 bin 347 metrekare ve 20 bin metrekare yüzölçümünde bulunuyor. Tahmini fiyatları 33 milyon ve 15 milyon 423 bin 985 lira olarak belirlenen arsaların geçici teminatları da 990 bin lira ve 462 bin 719 lira olara kayıtlara geçti. Yapılan açıklamaya göre, arsaların ihalesi 26 Şubat 2013 Salı günü saat 10.30 ve 11.00’de Büyükçekmece Belediyesi’nde gerçekleştirilecek.
‘Türkiye’de fırsat dolu bir pazar oluşturuldu’
Türkiye pazarına geçtiğimiz Aralık ayında giriş yapan gayrimenkul danışmanlık şirketleri ERA, ‘ERA Sohbetleri’nin ilkini gerçekleştirdi.
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Birim Müdürü Ali İhsan Gelberi, UFRAD Başkan Yardımcısı ve Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur gibi isimlerin yer aldığı seminerde, başarılı bir franchise olmanın yollarının, iyi bir emlak ofisi olmanın sırları, Türkiye’nin bu alanda taşıdığı fırsatlar tartışılırken, konut sektörünün de değerlendirmesi yapıldı.
ERA Avrupa Başkanı François Gagnon, Türkiye’de satışların yüzde 70’nin doğrudan sahibinden gerçekleştiği fırsat dolu bir pazarın olduğunu söyledi.
120 aya yüzde 0.80 vade oranı sunuyor
Avrupa Konutları Ispartakule 3’ten kampanya haberi geldi. Buna göre, projede 60 aya kadar yüzde 0,77, 120 aya kadar ise yüzde 0,80 vade oranları uygulanıyor.
Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilen proje, 40 bin 476 metrekarelik bir arazi üzerine kuruluyor. Konutların hemen teslim edildiği projede, 1+1'den 4+1'e kadar farklı konut alternatifleri sıralanıyor.
644 konuttan oluşan Avrupa Konutları Ispartakule 3’ün sosyal donatıları arasında, açık ve kapalı yüzme havuzu, çocuk havuzu, açık ve kapalı yüzme havuzu, çocuk oyun alanları, sosyal aktivite alanları, yürüyüş parkurları, sauna ve fitness center bulunuyor.
Göl manzaralı projede geri sayıma başlandı
Bahçeşehir Ispartakule’de DPTÜ Ortak Girişim Grubu ( Doğu İnşaat, Precast, Tuna GYO ve Üstünler Yapı) ve Emlak Konut GYO ortaklığında yapılan 1STANBUL projesinde yaşam için geri sayım başladı. Toplam 90 bin metrekare alan üzerinde 15 – 17 katlı 11 bloktan oluşan projede 58 - 94 metrekare aralığında 1+1, 78,5 – 134 metrekare aralığında 2+1, 118 - 170 metrekare arasında 3+1, 164 - 178 metrekare arasında 3+1 dubleks, 219 metrekare 4+1 ve 215 metrekare 4+1 dubleks daire seçenekleri bulunuyor.
Göl ve deniz manzarasının sunulduğu projede, yürüyüş ve koşu parkurlarına yer veriliyor.