30.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
EMLAK- YAVUZ KARAMAN
1943 yılında Adana’da kurulan Kulak İnşaat, yurtdışı projelerine devam ederken İstanbul’da 2011 yılı itibari ile KLK Gayrimenkul Geliştirme şirketi adı altında çalışmalara başladı. Firma, İstanbul’daki ilk projesinde villa konsepti tercih ederken, bölge olarak da Büyükçekmece‘yi seçti.
Valle Lacus projesi ile ilgili bilgi veren KLK Gayrimenkul Geliştirme Genel Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kulak, doğru zamanda, doğru programlarla, doğru işler yapmak için burada olduklarını ifade etti.
İstanbul’u yakından tanıdıklarını belirten Kulak, “Biz belirli gelir seviyesindeki insanımıza konut olarak hizmet vermek istedik. Yaklaşık 800 metrekare net alanlı tripleks villalar yapmaya karar verdik” diye konuştu.
Kulak, “Uluslararası sertifikalı proje de, her villanın 2 dönüm bahçesinin yanında birde iç bahçesi olsun istedik. Son teknolojinin kullanıldığı ancak daha uygun fiyatlarda tasarladığımız projenin beğenileceğini umuyoruz” dedi.
Tarkan Kulak, Kulak İnşaat’ın 110 dönümlük özel tasarlanan peyzaj alanında 44 villadan oluşan Valle Lacus projesini uluslararası standartlarda inşa ettiğini de vurguladı.
Lansmana özel fiyat
Yatırım maliyeti 45 milyon dolar olan Valle Lacus’ta konut fiyatları 1.5 milyon dolar ile 1.8 milyon dolar arasında değişiyor. Ancak bir ay boyunca lansman fiyatlarının geçerli olduğu projede, daire fiyatları 1.3 milyon dolardan başlıyor.
İki proje yolda
Projeyi nihai kullanıcının isteğine göre tasarladıklarının ifade eden Tarkan Kulak, “Burada her türlü detaya önem verildi. Bundan sonra da İstanbul’a yoğunlaşma kararı aldık” dedi.
40 binden fazla bina yaptıklarını söyleyen Kulak, “Kulak İnşaat 70. yılını kutluyor. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer almayı hedefliyoruz. Bu projenin ardından Çamlıca ve Basın Ekspres’te iki proje yapacağız. Bu kapsamda hem arsa yatırımları yaptık hem de kat karşılığı anlaşmalarla ilerliyoruz” diye konuştu.
2. proje Basın Ekspres’e
KLK Gayrimenkul’un 2. projesinin de İstanbul Avrupa yakasında yapılacağını belirten Tarkan Kulak, “Yeni projemiz Basın Ekspres Yolu üzerinde gerçekleşecek. Karma proje olarak planlanan projede bulvar mağazaları, rezidans ve apart otel bulunacak. 2013 yılının son çeyreğinde satışa çıkacak olan proje 2 yıl içinde teslim edilecek” dedi.
1.5 milyon dolardan başlıyor
Fiyatların 1.5 milyon dolardan başlayacağı projenin toplam maliyeti 45 milyon dolar olarak belirleniyor. Hafriyat çalışmalarının devam ettiği projenin 24 ayda tamamlanıp teslim edilmesi planlanıyor.
Binlerce ağaç dikilecek
Valle Lacus’ta yeşil hayatın ilk günden itibaren hazır olacağının altını çizen Tarkan Kulak, şunları söyledi: “Birçok projeden farklı olarak sadece genel kullanım alanları değil, villa bahçeleri de peyzaj çalışmaları dahilinde dikilecek binlerce ağaç sayesinde adeta minik bir koru haline gelerek yeşilin en güzel renklerini yeni yaşam alanlarına taşıyacak.”
Isı maliyeti düşürüldü
Valle Lacus projesi kapsamında hava kaynaklı elektrikle çalışan ısı pompaları sayesinde ısınma ve soğutma maliyetlerinin minimum seviyelere düşürüldü.
Özel biyolojik arıtma sistemleri sayesinde de gri sulardan geri dönüşüm sağlanıyor.
Projenin sosyal tesis alanlarında ise açık ve kapalı havuzlar, fitness alanları, sauna ve buhar odaları, teraslı restoran alanı, açık- kapalı spor alanları, çocuk oyun alanları ile doğa içerisinde bir yaşam sunuyor.
İlk 3 ayda 10 milyon liralık kredi kullanıldı
Türkiye genelinde 6.5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşüm kanunu çıkalı yaklaşık bir yıl olurken, riskli evini yenilemek isteyenler bankalara yöneldi. Banka ve finans kuruluşlarıyla protokol imzalayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üç ayda 10 milyon lira krediye onay verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bankalardan kullandırılan kredi faiz oranının konutlarda yüzde 4, işyerlerinde ise yüzde 3’ünün bakanlık tarafından karşılandığını hatırlatarak ilk faiz ödemesinin yapıldığını belirtti.
Bayraktar, “650 lirayı bulan kira yardımlarımız da devam ediyor. Riskli alanlarda kira yardımı 28.5 milyonu buldu” dedi. Bayraktar, dönüşüm kredilerinde işlem, sözleşme, noter, tapu ve harç gibi ücretlerin de alınmadığını söyledi.
Süreç nasıl işliyor?
Eski evini yenilemek için bankadan kredi kullanmak isteyenler önce bakanlığın belirlediği lisanslı kurum ve kuruluşlara binalarının risk tespitini yaptırıyor. İstediği bankaya riskli bina raporuyla başvuruyor.
Banka rapor doğrultusunda kredi talebi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onay yazısı gönderiyor.
Bakanlık talebi uygun bulması halinde banka krediyi serbest bırakıyor.
100 bin liralık kredi için, 120 ay vadeli faiz oranı yüzde 8.8 olduğunda 50 bin lira faiz ödenmesi gerekiyor. Bunun 23 bin lirası devlet tarafından karşılanıyor.
Arap ve Körfez yatırımcısı lüks konutları seviyor
İstanbul, yabancılar tarafından büyük ilgi görüyor ve yurtdışından gelen gayrimenkul talepleri son dönemde gittikçe artış gösteriyor. Bu kapsamda araştırmalar yapan gayrimenkul danışmanlık firması Space Gayrimenkul, yabancıların İstanbul’daki gayrimenkul taleplerini inceledi.
İlgi çekici sonuçlar elde ettiklerini belirten Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur, Arap Yarımadası ve Körfez Ülkeleri’nden gelen konut alımı taleplerinin daha çok yatırım amaçlı olduğunu söyledi.
Markalı projeleri seçiyorlar
Bu taleplerin genellikle şirket alımları ve toplu alımlar şeklinde gerçekleştiğini ifade eden Çakmur, proje aşamasındaki konutların tercih edildiğini belirterek, “Yatırımcılar daha çok güvenilir, benzerlerinden konsept olarak farklılık gösteren, markalı gayrimenkul projelerini seçiyorlar” dedi.
Körfez Ülkeleri ve Arap Yarımadası kaynaklı taleplerin özellikle 150-250 metrekarelik, 2-3 odalı rezidans projelerine yönelik olduğunu anlatan Çakmur, “Azerbaycan ve Rusya kaynaklı taleplerin ise rezidanslar kadar markalı, daha az katlı bloklardan oluşan sitelerde ve daha büyük kullanım alanı, Boğaz manzarası sunan gayrimenkullerde yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Rus ve Azeri alıcılar özellikle, daha çok İstanbul’un zengin sosyal yaşamına yakın, güvenlik, lüks ve prestiji de birlikte sunan gayrimenkulleri tercih ediyor” diye konuştu.
Çakmur, Rus ve Azeri alıcıların genellikle A ve A+ gayrimenkullerle ilgilendiklerini vurguladı.
Avrupalının gözü Nişantaşı’nda
Avrupa ve Amerika kökenli yatırımcılarla ilgili de açıklama yapan Çakmur, şöyle konuştu:
“Avrupa ve Amerika kökenli alıcıları cezbeden bölgeler ise İstanbul’un tarihi zenginliğinin hâlâ tüm görkemiyle sergilendiği, mimarinin sanatla özdeşleştiği dönemlere ait seçkin konakların ve apartmanların olduğu Nişantaşı, Rumeli Hisarı, Galata, Kandilli gibi nev-i şahsına münhasır semtler.”
Dumankaya ‘Cadde’de teslimlere başladı
Dumankaya İnşaat’ın, Kurtköy’de yer alan Dumankaya Cadde projesinde daire teslimleri başladı. Üç tarafı caddelerle çevrili Dumankaya Cadde, rezidans, home office ve alışveriş birimleriyle dikkat çekiyor.
Home office’ler dahil toplamda 303 dairenin teslim edildiği proje ile birlikte Dumankaya inşaat bu sene toplamda 924 daire teslimi gerçekleştirecek.
Bahçeli konutlar tasarladı
10’ar katlı 3 blokta toplam 303 daireden oluşan Dumankaya Cadde’de 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin yanı sıra villa konseptine sahip teras bahçeli dubleks daireler de yer alıyor. Daire sahipleri ayrıca Dumankaya Pusula Ayrıcalıklı Hizmetler Dünyası’nın kendilerine sunduğu evlerinin dekorasyon ihtiyaçlarının giderilmesinden, dairelerinin kiralanmasına, taşınmalarından, seyahat planlamalarına, araç kiralamadan tıbbi desteğe ya da konser, sinema vb. kültür sanat etkinlikleri rezervasyonlarına kadar tüm hizmetlere tek bir yerden erişerek kolaylıkla faydalanabilecekler.
İNDER, 1 Haziran’da dönüşümü konuşacak
İstanbul’un önde gelen inşaat firmalarının üyeleri arasında bulunduğu İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), 1 Haziran’da kentsel dönüşüm semineri düzenliyor. İNDER’den yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da katılacağı ve “6306 sayılı afet alanlarının dönüştürülmesi yasası ile kentsel dönüşüm yasasının pratiği ve finansman çözümleri” başlığını taşıyan seminerin Gayrettepe Dedeman Oteli’nde yapılacağı bildirildi.
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve üyelerin katılacağı seminerde gayrimenkul sektörünün gündem maddeleri ve kentsel dönüşüm projeleri ele alınacak.
TOKİ konutlarında talep patlaması oldu
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) İstanbul Kayaşehir ve Halkalı’da satışa çıkardığı konutlara rekor sayıda talep geldi. Kayaşehir 19. Bölgede satışa sunulan 512 konuta 7 bin 515 kişi başvuruda bulunurken, Halkalı’da satışa çıkarılan 146 konut için de 7 bin 44 kişi müracaat etti. Başvuru süresi dolmamasına rağmen Halkalı’daki konutlara talep sayısı 50 kata yaklaştı.
Kayaşehir’de konutlar, üç farklı ödeme seçeneğiyle alıcıya sunuldu. Projeden, yüzde 10 peşin 96 ay, yüzde 15 peşin 108 ay ve yüzde 25 peşin 120 ay vade seçeneği ile konut satın alınabilecek. Peşin fiyatları 99 bin lira olan konutların aylık taksitleri ise 619 liradan başlayacak.
Bayraktar İnşaat fidan dikimi yapacak
Bayraktar İnşaat tarafından Ankara’da inşaat çalışmaları devam eden ofis projesi ViaGreen’de, bir taraftan yeşil binalara verilen leed sertifikası çalışmaları yürütülürken diğer yandan çevreye katkı sağlayacak olan etkinliklere şimdiden başlandı.
Bu kapsamda ViaGreen’de ofis sahibi olanlar ile Bayraktar inşaat çalışanları 1 Haziran Cumartesi günü saat 14.00’te kendileri ve çocukları için isimlerinin yazılı olduğu fidanları Atatürk Orman Çiftliği’nin 25 dönümlük arazisinde toprakla buluşturacaklar.
Gayrimenkulün şifresi fuarda çözülecek
Kentsel dönüşüm sürecinde, ortak bir bilinç yaratmayı amaçlayan ‘Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Fuarı’ CNR EXPO İstanbul’da başladı.29 Mayıs-01 Haziran tarihleri arasında düzenlenen fuar, CNR Holding kuruluşlarından Sine Fuarcılık ve KOSGEB desteğinde organize ediliyor.
Fuarın 2. günü düzenlenecek seminerde İstanbul’un sahnesi olarak adlandırılan Beyoğlu Kentsel Dönüşüm-Tarlabaşı Deneyimi projesinin detayları aktarılacak. Aynı gün Esenler’de Yerinde Dönüşüm projesi, dönüşüm sonrasında önemli bir sorun olarak görülen atık yönetimi ve dönüşüm uygulamalarına dikkat çekilecek.