14.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Yapay zeka merkezi
Teknoloji editörleriyle bir araya gelen Yıldırım, girişimcilerde fikir bulunduğuna ama kaynakların sınırlı olduğuna işaret ederek, “Onların bu fırsata, ellerindeki gücü sonuca dönüştürecek bir kaynağa ihtiyacı var. En büyük kaynağımız gençler. Akıl teri ile üretim yapacak girişimcilere katkı sağlayacağız. Yapay zekanın da merkezi olacak teknoloji üssünde araştırmalar yapacak, projelerini geliştirecekler. Doğrudan 6 bin 500, toplamda ise 18 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Türkiye Teknoloji Üssü, Türkiye’nin özellikle 2023 yılı hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir etken olacak” diye konuştu. Pendik’te de Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracaklarını aktaran Yıldırım, “Şirket ve girişimcilerin en önemli kalemlerinden biri arsa ve bina maliyeti. Girişimciler, Ar-Ge bütçelerini buralara harcamayacak. 1.500 dönümlük İBB mülkiyetindeki arsalar üzerine Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız. Teknolojinin kalbi Pendik’te atacak” bilgisini verdi.
Yıldırım, büyük veriyle ilgili de, “Eldeki verinin analiz edilmesi ve kullanılması konusunda çalışmalar yapacağız. İstanbul’da bol veri var, yapacağımız çalışmalarda veriler sonuca dönüştürülecek ve İstanbul’un geliştirilmesi için kullanılacak” dedi. Yıldırım, İstanbul’un yıllık 232 milyar dolar olan gelirini 300 milyar doların üzerine çıkaracağını da aktardı.
‘Fiberde iddialıyız’
Binali Yıldırım, “Fiber internette çok iddialıyız. Artık iletişim ağlarımız yetersiz gelmeye başladı, şerit sayısını artırmalıyız. Bunu koordinasyon halinde yapacağız. Bunların bir standardı olacak. Biz kuralları koyacağız ve altyapının ortak kullanımını zorlayacağız, bunun başka çaresi yok” diye konuştu.
Afete erken uyarı kavşaklar daha akıllı
Binali Yıldırım, İstanbul’da uygulamaya koyacağı teknoloji projeleri hakkında şu bilgileri verdi:
- Binalara deprem uyarı sistemi: Sancaktepe’de kurulacak Afet Yönetimi ve Akıllı Kent Merkezi, şehre dair verilerin toplandığı merkez olacak. Bu veriyi gençlere açacağız. Akıllı Afet Yönetimi için binalara takılacak sensörlerle yapıların titreşimi izlenecek. Deprem ve taşkından doluya kadar erken uyarı sistemi geliştireceğiz.
- Metrolara bedava internet: 518 kilometre uzunluğa ulaşacak metro hatları ile toplu ulaşımın yüzde 48’i yer altında olacak. Yeraltı metro istasyon ve araçlarında internet erişimi kesilmeyecek, üstelik ücretsiz olacak.
- Boşuna kırmızı ışık yanmayacak: Ulaşım Asistanı ile en kısa, en ucuz rotalar, İstanbul’daki tüm ulaşım sistemlerini birleştirerek yerelde anlık çözüm üreteceğiz. Her gün gerçekleşen 32 milyon seyahatin başlangıç ve bitişi, akış ve sıklığı tüm trafik yönlendirme ve yatırımlarını şekillendirecek büyük veriyi sağlayacak. Akıllı kavşak uygulamaları yoğunluğa göre akış ayarlayarak trafikte beklemeyi azaltacak. Hangi tarafta sıkışıklık varsa oraya yeşil ışık yanacak.
- Huzursuzluk çıkarana ceza: Kamusal alanlar, meydanlar ve parklar kameralarla 24 saat kontrol altında olacak. Halkın huzurunu bozanlara anlık müdahale yapılacak.
- Gürültüye anlık tespit: Sokaklara kurulacak sensörler ölçümleri yaparak gürültüyü anlık tespit edecek. Gürültü bariyerini aşan noktalar için hemen önlem alınacak.
- Dönüşüm parası öğrenciye: Kaynağında çöp ayrıştırma projemizle sıfır atık politikası uygulayacağız. Geri dönüşün geliri, öğrencilerin ‘İstanbulkart’ına ulaşım indirimi olarak yansıyacak.
- Evin içi gibi aydınlık: Ortak alan giderlerini düşüreceğiz. Evlerin içi gibi aydınlık bir İstanbul için aydınlatma master planı ve akıllı direklerle verimlilik sağlanacak. Evde bakım hizmetinde takvim rutininde, S.O.S bilekliklere geçilecek, hastaların sağlığı uzaktan takip edilecek.
- Ekranına düşecek: Beyaz masada gerekli sürede sonuca ulaşamayan her talep benim bilgisayarıma düşecek.