Ekonomiİrlanda’da dev Çimsa hamlesi

İrlanda’da dev Çimsa hamlesi

29.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding şirketlerinden Çimsa yurtdışında önemli yatırıma imza attı.

İrlanda’da dev Çimsa hamlesi

2021’de bünyesine kattığı İspanya merkezli Bunol ile beyaz çimento alanında konumunu güçlendiren Çimsa, ABD yatırımı sonrası şimdi de İrlanda’nın ve Avrupa’nın önde gelen yapı malzemeleri üreticilerinden Mannok Holdings DAC’yi (Mannok) bünyesine katmak için anlaşma imzaladı. Böylece Mannok’un yüzde 94,7’lik hissesi Cimsa Ireland Ltd’ye devredilecek. Mannok’un toplam şirket değeri 330 milyon euro’ya karşılık geliyor. Mannok’un, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’da üretim tesisleri, İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve İngiltere’de satış ve dağıtım ağı var.

Haberin Devamı

‘Hudutsuz koşuyoruz’

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Çimsa’nın son yıllarda attığı adımlarla küresel ayak izini güçlendirdiğinin altını çizerken, “Topluluk şirketlerimizin, Dünya’nın Sabancı’sı olarak ortaya koyduğumuz vizyona sahip çıkmasından, üretimde ve inovasyonda ‘hudutsuz koşmaya’ devam etmelerinden son derece mutluyuz” dedi.

Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun da, şunları kaydetti: “Mannok satın almasıyla, yalıtım ürünleri ve ileri yapı malzemeleri alanında ürün gamımızı genişletiyoruz. İkinci stratejik önceliğimiz, küresel ayak izimizi güçlendirmek. Dünyanın her yerindeki müşterilerimiz ile daha da yakınlaşmak ve onların çözüm ortağı olmak için küresel çapta ama lokal yetkinlikler geliştiriyoruz. İrlanda’ya yapacağımız bu yatırım, hem Birleşik Krallık coğrafyasında yeni müşteri bağlantıları sağlayacak hem de CAC gibi yüksek nitelikteki ürünlerimiz için pazar çeşitlendirme fırsatı sunacak.”

Haberin Devamı

Gelirin yüzde 70’i dövizden

“ABD’deki gri çimento yatırımımızı 2025’in son çeyreği devreye almayı planlıyoruz. Mannok satın almamızın tamamlanmasıyla, Mannok bünyesindeki gri çimento tesisi, Çimsa’nın Türkiye dışındaki ilk gri çimento tesisi olacak” diyen Çimsa CEO’su Umut Zenar, “Satın almayla, döviz bazlı gelirlerimizin toplam içindeki payını da yüzde 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da Çimsa’nın, çok daha uzun vadeli planlar yapabilmesinin önünü açarken, şirketimize bilanço kalitesi ve finansal belirsizliklerle mücadelede önemli bir avantaj yaratacak” dedi.

Yazarlar