Ekonomi'İran katılırsa Nabucco projesi gerçekleşir'

'İran katılırsa Nabucco projesi gerçekleşir'

23.09.2008 - 14:34 | Son Güncellenme:

.

İran katılırsa Nabucco projesi gerçekleşir

Macaristan'ın petrol ve doğalgaz kuruluşu MOL'ün başkanı, Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin, İran'ın da tedarikçi ülke olarak katılmasıyla geçekleşebileceğini söyledi.
Nabucco'yla, yılda 30 milyar metreküp Hazar ve Ortadoğu doğalgazının Türkiye üzerinden Avusturya'ya taşınması planlanıyor. Rusya'ya bağımlılığı azaltacağı için Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu proje, Rusya'nın geçen ay Gürcistan'a yaptığı askeri müdahale sonrasında daha acil önem kazanmış bulunuyor.
Ancak projenin çözümlenmemiş en önemli, sorunlarından biri, güvenli arz kaynaklarının belirlenmesi. Projeyi yöneten konsorsiyum, Mısır, Irak ve İran gibi, Kafkas bölgesi dışındaki ülkelerin de katılmasıyla hattın kapasitesini doldurmanın mümkün olduğunu söylüyor.
MOL şirketinin CEO'su Zsolt Hernadi dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran doğalgazını da alabilirsek Nabucco gerçek olur" dedi
"Nabucco projesi, karını ve zararını hesap etmek zorunda olan şirketler tarafından yürütülüyor ve bunlar garantili gaz kaynaklarına sahip olmazlarsa o zaman durum güçleşir. Boş bir boru hattı epeyce pahalıya gelir."
Nabucco'nun, eski Sovyet cumhuriyetleri olan ve halen Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un baskısını hisseden Orta Asya devletlerinden yeterli doğalgaz alıp alamayacağı konusunda kuşkular hala sürüyor. Rusya, Nabucco'ya rakip olarak Güney Akım adlı bir başka boru hattı projesi geliştiriyor.
İran dışişleri bakanı Ocak ayında yaptığı bir açıklamada, ülkesinin Nabucco'ya gaz vermeye hazır olduğunu ancak bunu isteyip istemediğine Avrupa Birliği'nin karar vermesi gerektiğini söyledi. AB, ise şimdiye kadar İran gazına açıkça talip olmadı.
Nabucco'nun hissedarları Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Romanya'dan Transgaz, Bulgaristan'dan Bulgargaz, Türkiye'den BOTAŞ ve Almanya'dan RWE.
Hattın ilk aşamasından gaz sevkine 2013 yılında başlamayı hedefleyen konsorsiyum, hattın toplam kapasitesinin iki katı kadar gaz talebi doğacağını gösteren işaretler bulunduğunu söylüyor.