Ekonomiİnşaat mega projelerle dimdik ayakta kalıyor

İnşaat mega projelerle dimdik ayakta kalıyor

30.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde tüm dünyada yaşanan gelişmeler ışığında inşaat sektörünü değerlendiren TMB, sektörün birçok olumsuzluğa rağmen 3. Havalimanı ve 3. Köprü gibi 21 büyük ölçekli mega projeyle ayakta kaldığını vurguladı

İnşaat mega projelerle  dimdik ayakta kalıyor

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB), ekonomideki olumsuzluklara rağmen inşaat sektörünün mega projelerle ayakta kaldığını vurguladı.
TMB’nin ‘FED Depremi, Yavaşlayan Çin Ekonomisi, Taksim Gerilimi ve Mısır Darbesi Altında Dünya-Türkiye-İnşaat Sektörü’ başlıklı raporuna göre sektör yılın ikinci çeyreğine toparlanmayla girdi. Piyasalar mayıs ortalarında ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılabileceği sinyali ile sarsılırken, bu tabloya Taksim Gezi gerilimi, haziran ortasında FED Başkanı Bernanke’nin tahvil alımlarının Eylül 2013’ten itibaren azaltılmaya başlanarak 2014’de sona erebileceğini açıklaması ve Mısır’daki kaos eklendi.

Mısır ve Suriye etkisi
Rapora göre, FED’in açıklamasını izleyen haftalarda piyasalar dalgalanırken, borsalarda keskin düşüşler oldu. Hacimli para çıkışları yaşanırken, altın fiyatları geriledi, faiz ve dolar zirve yaparken, ulusal paralar kısa sürede büyük değer kaybetti.
TMB Başkanı Emin Sazak, yılın ikinci çeyreği geride kalırken dünyada büyüme beklentilerinin aşağı yönde revize edildiğini belirterek, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın kaygı verdiğini, Avrupa’daki durgunluğun beklenenden daha uzun süreceği öngörülerinin de arttığını söyledi. Sazak, Türkiye’nin büyümesinin de hız kestiğini anlatarak, “Gençlerin yüksek oranlı işsizliği pek çok ülke için ciddi bir sorun kaynağı oluşturuyor. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin kırılganlığı artıyor, Suriye ve Mısır’daki çalkantılar ise siyasi, ekonomik ve ticari riskler barındırıyor” dedi.
Sazak, inşaat sektöründe ise yılın birinci çeyreğindeki yüzde 5.9 büyümenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, sektördeki canlanmanın hem büyümeye hem de istihdama güçlü katkılarda bulunacağını, hükümetin gündemindeki mega projelerin de sektöre canlılık katacağını söyledi.

Haberin Devamı

130 ÜLKENİN GELİRİNİ GEÇTİ

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen 21 büyük ölçekli projeden İstanbul'a 3. Köprü ile 3. Havalimanı’nın ihalelerinin tamamlandığını ifade eden Sazak, şunları söyledi:
“Kanal İstanbul da dahil olmak üzere diğer mega projelerin hazırlıkları devam ediyor. Türkiye'nin çehresini değiştirecek olan projeler sadece kapsadıkları alan ve fiziki büyüklükleri itibariyle değil, mali büyüklükleri itibariyle de dev ölçeklidir. Kamu ve özel sektör eliyle gerçekleştirilecek olan 21 mega projenin toplam mali büyüklüğünün 138 milyar doları aştığı ve 130 ülkenin toplam milli gelirinden daha büyük olduğu ifade ediliyor.
Sazak, projelerin malzeme, müteahhitlik ve teknik müşavirlik için talep yaratıp, üretimin artmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Sazak, mega projelerin planlama ve proje geliştirme süreçleriyle çevresel etkileri konusunda ilgili sivil toplum kuruluşları ile akademisyenler tarafından yapılan değerlendirmelerin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Yurtdışında başarı grafiği yükseliyor
Emin Sazak, 2012 yılında 46 ülkede toplam 27.2 milyar dolarlık 461 yeni projenin üstlendiğini belirterek, Türk müteahhitlerin küresel krizin etkilerine ve ana pazarlarının bir bölümünde hala etkilerini sürdüren siyasi çalkantılara rağmen yurtdışındaki başarılarını 2013'ün ilk 6 aylık döneminde de devam ettirdiğini kaydetti.
2013 yılının ilk 6 ayında yurtdışında üstlenilen proje bedellerinin toplamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 11.6 milyar dolara yükseldiğini belirten Sazak, şunları söyledi:
“2013 yılının ilk 6 ayında üstlenilen 114 proje ile birlikte Türk firmalarının bugüne kadar yurtdışında üstlenmiş oldukları 7.141 projenin toplam değeri 250.9 milyar dolara ulaştı. Türk müteahhitlerin faaliyette bulundukları ülke sayısı ise listeye 2013 yılında Güney Sudan’ın eklenmesiyle 101’e ulaştı.
2013 yılında en fazla iş üstlenilen ülkeler sırasıyla Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan ve Irak olurken, 2013'ün ilk 6 aylık döneminde Türkmenistan'da üstlenilen 28 projenin toplam değeri 4.8 milyar doları buldu.”

Haberin Devamı

Gayrimenkulün yeni adresi Anadolu olacak

ASİAD Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği Kurucusu ve Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, gayrimenkul projelerinin yeni adresinin Anadolu kentleri olacağını söyledi. Gelişen Anadolu kentlerinin konut yatırımları açısından cazip göründüğünü ve fırsatlar sunduğunu anlatan Başaran, “Özellikle Bursa, Antalya, Gaziantep, Eskişehir gibi gelişen kentler konut yatırımları açısından önemli bir potansiyele sahip” dedi.
Başaran, “Büyük kentler doldu, büyük kentlerin çevrelerinde yer alan merkezlerde gayrimenkul yatırımları açısından potansiyel taşıyor. Buna örnek olarak Gebze’yi gösterebiliriz. Başaranlar Yatırım Holding olarak, Gebze ve civarında gayrimenkul projeleri geliştirmeyi planlıyoruz. Anadolu’ya Gebze’den açılacağız” diye konuştu.

İlk girenler kazanacak
Anadolu’ya gayrimenkul yatırımı yapma da öncülük yapan, ilk giren şirketlerin kazançlı çıkacağını ifade eden Ömer Faruk Başaran, Anadolu kentleri hızla gelişiyor. Buralarda hayata geçirilecek gayrimenkul projelerinin başarılı olacağını düşünüyorum. Bu kentlerin İstanbul’dakine benzer, hatta onlardan daha gelişmiş konsept projelere ihtiyacı var. Bu süreçte hem Anadolu’ya yatırım yapanlar kazanacak hem de Anadolu kentlerinin çıtası daha da yükselecektir” dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehirde kâr azaldı
Özellikle büyükşehirlerde başlayan kentsel dönüşüm sürecine de değinen Başaran, kentsel dönüşümde imar artışının verilmesi gerektiğine işaret ederek, imar artışı olmadığı takdirde kentsel dönüşüm sürecinin istenilen seviyede başarıya ulaşamayacağını kaydetti.
Konutu dönüşecek vatandaşın en azından yıkılan dairesine karşılık bir daire isteyeceğini, müteahhidin de minimum da olsa bir kar elde etmesi gerektiğine vurgu yapan Başaran, şunları söyledi:
“Müteahhitler nihayetinde ticari kuruluşlar, imar artışı olmadığında müteahhit kazanmayacak. Kazanamayınca da yatırımlarını farklı yönlere kaydıracak. Başta İstanbul olmak üzere, büyük kentlerdeki inşaat firmalarının çoğunluğu Anadolu’ kentlerine yatırıma yönelecek. Büyük kentlerdeki rekabet ve kâr marjının daralması da Anadolu’ya açılmada önemli bir etken olacak.”

Haberin Devamı

İlk yarıda geçen yılın hasılatını geride bıraktı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ.’nin tablosuna göre, Sarphan Finans Park satışları ile 2013’ün ilk yarısında, 2012 yılı toplam hasılatını geride bıraktı.
Emlak GYO’nun paylaştığı sayısal verilere göre 2012 yılında 178 adet konut satışı ile 103 milyon lira hasılat değeri yakalayan Sarphan Finans Park, 2013 yılının ilk 6 ayında geçen senenin hasılat rakamının üstüne çıktı. 2013 yılı ilk altı ayında 172 milyon lira hasılatı yakalayan Sarphan Finans Park projesinde kârlı yatırımın tam manasıyla gerçekleştiğini belirten Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, ayrıca yüzde 1 KDV oranı ile avantaj sunulduğunu söyledi.
Sarp Group tarafından İstanbul Finans Merkezi’nin tam kalbinde yükselen proje, konut sahibi olmak isteyenlere indirim fırsatı da sunuyor.
Buna göre projede son kalan 15 dairede eylül ayına kadar peşin ödemelerde yüzde 10 + yüzde 5 indirim fırsatını sunuluyor.

Prim yaptı
Akar, rezidans dairelerinin metrekaresinin 4 bin 500 liradan satışa sunulduğu projede şu an ise aynı rezidansların metrekaresinin 7 bin liraya ulaştığını söyleyerek, projedeki prim fırsatına değindi.

Yüzde 5 peşİnatla satılan konutlarda teslİm yaklaştı

Toya Yapı tarafından hayata geçirilen Q Studio Esentepe, yedi ay sonra teslim edilecek.
Intense ve Crystal olmak üzere iki tip dekorasyon seçeneği bulunan projede, stüdyodan 3+1’e kadar uzanan daire seçnekleri sunuluyor.
Yüzde 5 peşinat ile 12 ay taksit erteleme imkânı sağlayan Q Studio Esentepe’de daireler beyaz eşya ve ankastreleriyle birlikte teslim edilecek.
4 bin metrekare inşaat alanına sahip az katlı olarak insa edilen olmak üzere inşa edilen Q Studio Esentepe’de tüm dairelerin yer döşemelerinde birinci sınıf lamine ahşap parke, Avrupa standartlarında seramik yer kaplamaları kullanılıyor.

Leed sertifikası adayı
Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin verdiği LEED for Homes Sertifikası adayı olan Q Studio Esentepe, çevreye saygılı, yarınları düşünen, karbon salınımı düşük, enerji verimliliği yüksek yapısı ile hem doğayı koruyor hem de enerji tasarrufu ile düşük aidat avantajı sunuyor.
Q Studio Esentepe akıllı bina özelliği ile ev sahiplerine büyük kolaylık sağlayacak. Metrobüs’e 5, Büyükdere Caddesi ve metroya 1, Taksim’e ve Maslak’a 10, Boğaz’a 12 dakika mesafede bulunan proje, tüm toplu ulaşım yollarının ortasında konumlanıyor.

Belediyelere 311 milyon liralık çevre desteği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu İller Bankası, yerel yönetimlerin her türlü alt yapı ve üst yapı hizmetlerinde desteğini sürdürüyor. İller Bankası, bu yıl daha fazla atık su arıtma inşaatı gerçekleştirerek, ilk yarıda belediyelere 311 milyon lira finansman desteği sağladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, temiz çevre ve sürdürülebilir şehircilik anlayışının gereği olarak yerel yönetimlerin her türlü alt yapı ve üst yapı hizmetlerine proje ve finansman desteği sağlayacaklarını kaydetti.
Bayraktar, “2013’te atık su arıtma alanında 19 proje ve 53 tesis inşaatıyla toplam maliyeti 311 milyon lira olan 72 adet iş yürütüldü” dedi.

Büyükçekmece sağlık üssüne dönüşüyor

İstanbul İl Özel İdaresi, bölgeyi sağlık üssü haline getirecek Büyükçekmece Devlet Hastanesi’nin yapımına start verdi. 76 milyon 397 bin liraya mal olacak hastanenin 30 Ağustos 2015’te tamamlanması planlanıyor.
Büyükçekmece, Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Esenyurt ve Beylikdüzü bölgelerine hizmet verecek olan 250 yataklı Büyükçekmece Devlet Hastanesi, D-100 Karayolu üzerinde yükselecek. 16 bin 800 metrekare proje alanı bulunan hastane, bölgede meydana gelebilecek trafik kazalarında ilk yardım hastanesi olarak de görev yapacak.
Hastane tamamlandığında 64 çift kişilik, 54 tek kişilik, 12 suit hasta odası bulunacak.

Vialand ve AVM’ye genel müdür atandı

Tema park, AVM, gösteri merkezi ve şehir parkını birarada sunan farklı konseptiyle dikkat çeken Vialand’in AVM, AveaPark Gösteri Merkezi ve 2014’te temelleri atılacak olan otelinden sorumlu genel müdürlük pozisyonuna Nuri Avşarer atandı.
Avşarer, Gürsoy Grup & Via Properties ortak girişimiyle İstanbul’un kalbi Eyüp’te hayata Vialand’teki görevine atanmadan önce Erzurum’da bulunan Dedeman Palandöken ve Dedeman Ski Lodge otellerinin genel müdürlüğünü yapıyordu. Temmuz ayında yeni görevinin başına gelen Avşarer, VIALAND’in AVM bölümünden, gösteri merkezinden ve 2014’te temelleri atılması beklenen 5 yıldızlı temalı otelin yönetiminden sorumlu olacak.

Milyon $’lık projedeki son 10 konut satışta

3 bloklu bir proje olan Maçka Residence’ta son 10 konutun satışı sürüyor. Maçka Residence projesinde konutların alanları 135 ile 500 metrekare arasında farklılık gösteriyor. Konutların hemen teslim edildiği proje, Astaş Gayrimenkul ve Bemes Yapı tarafından inşa ediliyor. Proje, stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut seçeneklerinden oluşuyor.
Maçka Residence’ta stüdyoların fiyatları 1 milyon dolardan başlıyor.45 milyon dolarlık bir arsa üzerine inşa edilen Maçka Residence'ın arsa alanı 7 bin 300 metrekare olarak belirlendi. 170 konuttan oluşan Maçka Residence, 275 milyon dolar yatırım değerine sahip.