Ekonomiİlkeli kripto dönemi

İlkeli kripto dönemi

21.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Kripto platformları mevzuatın imkân verdiği haller dışında mutlak getiri veya zarara karşı garanti veremeyecek. Platformlar müşteri emirlerinin kaydını tutacak, kredili ve kaldıraçlı işlemler yasak olacak. Whatsapp ve Telegram gibi kanallardan müşteri emri alınamayacak.

İlkeli kripto dönemi

Mithat Yurdakul / ANKARA - Kripto varlıklarla ilgili yasanın ardından, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kripto işlemlerindeki işleyişe ilişkin ilke kararları belli oldu. Buna göre, kripto müşterileri adına açılacak hesaplar, açıkça ilgili platform müşterilerine ait olduğu belirtilecek şekilde tanımlanacak. Nakit transferlerinin banka veya yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu olacak, platform müşteriden elden nakit alıp veremeyecek, platformlar nezdinde nakit para saklanmayacak. Müşterileri talimatları, platformların SPK’ya bildirdiği internet sitesi, mobil uygulama veya kayıtlı telefonlar üzerinden alınacak. Whatsapp ve Telegram gibi sosyal medya kanallarından müşteri emirleri alınamayacak.

Haberin Devamı

Emirler kayıt altında

Platformlardaki müşteri emirlerine ilişkin kayıt tutulacak. İnternet sitesi veya mobil uygulamadan alınan emirlerde; tarih, zaman ve emri veren kaynağı gösterecek veriler ile telefon ile alınan emirlerinde ses kayıtlarının zaman damgası ile saklanmasına imkan sağlayacak altyapı kurularak, 8 Kasım 2024’ten itibaren kayıt tutulacak. Sadece sanal oyunlarda ve NFT’lerde kullanılan kripto varlıklar, listeleme dışında tutulacak. Doğrudan kullanıcılar arasında kripto alım-satım ve takasının yapılmasına imkan sağlayan dijital pazar yerlerinde, başkası hesabına işlem yapılmasının ticari faaliyet haline getirilmesi de izinsiz kripto faaliyeti olarak değerlendirilerek, 8 Kasım 2024’e kadar faaliyetlerini sonlandırmaları istenecek.

Haberin Devamı

Kazanç garantisi verilmeyecek

Platformların kripto hizmetleri ile ilgili yazılı basın, internet, telefon, radyo, televizyon, sinema üzerinden yapacakları ilan, reklam ve duyuruda objektif olmaları istenecek. Platformlar yalan-yanıltıcı bilgilere dayalı, müşterilerin tecrübe veya bilgi eksikliğini istismar eden ilan, duyuru, reklam ve açıklama yapamayacak, mevzuatın imkân verdiği haller hariç olmak üzere mutlak getiri veya zarara karşı garanti taahhüdünde bulunamayacak. Promosyon kampanyaları düzenlenemeyecek.

Kredili ve kaldıraçlı işleme yasak

Müşterilerin birbiriyle eşleşen işlemlerinde kripto varlıkların transferinin gerçekleşmesine ilişkin sorumluluk platformlarda olacak. Platformlar; ödünç kripto varlık işlemleri, müşteriye kredi verilmesi sonucunu doğuracak işlemler ile kaldıraçlı işlemleri yapmayacak. Farklı düzenlemelere tabi olan emtia ticareti ve gayrimenkul gibi alanlar, kripto varlık kullanılsa da kendi yetkili kuruluşlarının düzenlemelerine bağlı olacak. Bu kapsamda halihazırda listelenmiş olan kripto varlıklarla ilgili yeni satış ve dağıtım yapılamayacak, ancak varlıkların nakde dönüştürülmesine veya müşteriler arasında transferine izin verilecek.

Yazarlar