04.08.2010 - 09:55 | Son Güncellenme:
Güler ve Güvener’in hazırlayıp hükümet üyelerine de gönderdiği projede, kültür, inanç, deniz, termal turizm bölgelerinde tamamı yabancılara devre mülk sistemiyle bir milyon konut yapımı ve işletilmesi öngörülüyor.
Prof. Dr. Aziz Konukman’ın da katkı verdiği projeyle, bir konutun 17-36 yabancıya kullandırılması, 350 milyar dolar kaynak oluşması, 5 milyon civarında istihdam yaratılması planlanıyor. Projeyi, orta gelir düzeyinde yabancıların devre mülke verdiği parayı ilave faiziyle geri alması da cazip hale getiriyor. Projede yabancıya mülk satışı tartışmalarının sona ermesi, kalıcı turist potansiyeli sağlaması, inşaat sürecinin yanı sıra devre mülklerin tesliminden sonra da turizm sektöründe istihdam sağlaması öngörülüyor.
Projeyi ANKA’ya anlatan Güler, “Öncelikle projenin kamuoyunda tartışmaya açılmasını istiyoruz. Ülke olarak yıllardır borcu borçla ödüyoruz. Projeyle ülkemizi hem IMF ve Dünya Bankası kıskacından kurtarmayı iddia ediyoruz. İnşaat ve turizm sektörlerini kullanarak kaynak yaratmayı, ülkemizin istihdam sorununu çözmeyi, kalıcı turist potansiyeli sağlamayı, yabancı mülk satışı konusundaki sorunu 24 yıllığına bedelsiz verilen devre mülk yoluyla aşmayı, 1 milyon devre mülkü yıl boyunca 100 milyon turistin kullanmasıyla direkt ve dolaylı olarak ekonomik değer yaratmayı hedefliyoruz” dedi.
Güler, tamamı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin garantisinde orta gelir düzeyinde yabancılardan toplanacak anaparayı 6 yılda ilave ve fazladan faiziyle iade etmek üzere toplam 350 milyar dolar kaynak yaratılacağını vurguladı. Güler, bu kaynağın, 50 milyar dolarının devre mülklerin yapımında, 300 milyar doların da devlet eliyle diğer sektörlerin büyütülmesi, istihdam yaratılması için faizsiz kredi olarak kullandırılacağını kaydetti. Güler, 350 milyar doların ekonomide 6 yıl boyunca kullanılması sırasında en az bir trilyon dolar vergi geliri oluşturacağından sistemde verilen faizin de ilave yük oluşturmayacağının altını çizdi.
Türkiye’de kültür, deniz, termal ve inanç turizm bölgelerini kapsayan 60 ilde devre mülk sistemiyle 24 yıl boyunca her yıl kalıcı olmak üzere 100 milyon turist potansiyeli sağlanacağını vurgulayan Güler projeyi şöyle anlattı:
“Sisteme girmek isteyen yabancının yatırdığı paraya ülkesindeki Faizin verilmesi öngörülüyor. Ama aynı faizi versek de insanlar parasını getirmeyebilir. O zaman bu faize ilave faiz verirsek Türkiye’ye gelir. Örneğin, Almanya’da 10.000 Ç’ya banka yılda 300 Ç faiz veriyorsa sistem 150 Ç ilave faiz verecek ki 450 Ç aldığı için parasını sisteme aktarsın. Hatta kredi almışsa parayı geri ödediğinde bile cebine para kalacak şekilde faiz olmalı. Sistem ayrıca yatırdığı para kadar 24 yıl ücretsiz konaklanan Devre Mülk vererek milyonlarca katılım sağlanan bir yapıya kavuşturuldu. Bu Devre Mülklerin yerine başka ürünler ve hizmetler de Bonus olarak verilebilir. Para 6 yıl kullanılıp ilave faizli olarak geri verilir.
Yabancı, parasına karşılık Hazine garantisi verilmiş Tahvil ile sisteme girecek ve hakkını istediği zaman devredebilecek. Biz küçük paralara talibiz. Para bulunursa yatırım olur, iş olur, aş olur. Cari açık için normal faizlerin üstüne çıkınca çok ciddi döviz geldiğini herkes biliyor. Sistem faize ilave devre mülk verince döviz yağacak.
Kaynak Ve istihdam kelimelerini siyah renkli ilk harfleri alınıp kısaltılarak KAVİS bulunmuştur. Yani orta gelir düzeyinde bir yabancı, istediği turizm alanında ve her yıl da tercihine öre değiştirebileceği bir devre mülk sahibi olurken verdiği parayı ilave ve fazladan faiziyle geri alacak. Aynı zamanda da devre mülk sahibi olacak.”