08.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
Görsel veri işleme alanında faaliyet gösteren Türk girişimi Syntonym, bu alanda dünyada öne çıkıyor. En son, İTÜ Arı Teknokent’in düzenlediği Bing Bang 2020’de, 1.9 milyon TL ile en çok yatırımı alan girişim oldu. Kurucuları Batuhan Özcan 29, Emre Cavunt ise 28 yaşında. Özcan, günümüzde her yerin artık kameralarla dolu olduğunu anımsatarak, “Bu görüntülerin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ve Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na (KVKK) uygun şekilde işlenmesi çok önemli. Yapay zekanın gelişimi için mümkün olduğunca çok veri toplanması gerekiyor. Ancak diğer yandan insanların mahremiyeti de önemli. Biz de bu açıktan yola çıkarak Syntonym’i kurduk. Görüntüleri ve verileri anonimleştiriyoruz. Verilerin açık rızaya gerek duyulmadan da işlenebilmesini, paylaşılabilmesini ve yapay zekâ eğitim verisi olarak kullanılabilmesini sağlıyoruz” dedi.
Veri analizi
Syntonym, resim ve videolardaki biyometrik veri olan mevcut yüzleri, hiç var olmamış sentetik yüzlerle geri döndürülemez bir şekilde değiştirebiliyor. Geleneksel yöntemlerin aksine yaş, cinsiyet, baş pozisyonu ve yüz ifadeleri gibi analitik metrikleri koruyor. Bozulmadan yapılan bu anonimleştirme, yapay zekâ algoritmalarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artıyor. İleri veri analizini mümkün kılıyor.
Günümüzde görsel verinin çok değerli hale geldiğini vurgulayan Özcan, “Yapay zeka, derin öğrenme, otonom araçlar gibi teknolojilerin gelişimi için veri çok önemli. Bunların gelişmesi için çevreden veri toplaması gerekiyor. Bunu yaparken de insanların mahremiyetini dikkate almak zorundasınız. Biz Syntonym’le video görüntülerinin mahremiyetini koruyarak en etkili şekilde kullanılmasını sağlıyoruz. Dünyada bu işi bir Almanya bir de İsrail’de yapan iki firma var. Ama bizim çözümümüz ikisinden de iyi” diye anlattı.
Dünyada marka olma hedefi
İki girişimcinin hedefi, bu alanda dünya markası olmak. Yurtdışından işler almaya da başladılar. Batuhan Özcan, bu alanda şirketlerini jenerik bir isim haline getirmek istediklerini, Türkiye’deki firmalar yanında ABD’de bir dijital reklam şirketiyle çalışmaya başladıklarını anlattı.
Türkiye’nin otomobili TOGG’la da görüştüklerini aktaran Özcan, teknolojilerinin bu projede de kullanılacağını açıkladı. O, bundan sonraki hedeflerinin bu teknolojiyi kameralara entegre etmek olduğunu da kaydetti. Emre Cavunt da, Samsung’un sentetik data üretimi konusunda geliştirdiği bir programa kabul edildiklerinden bahsetti.
Sosyal medyada dikkat
Özcan, “Artık pek çok yere yüz tanıma teknolojisiyle giriyoruz. Yüz görüntüsünün çalınması demek genetik verilerin başkalarının eline geçmesi demek. Bir dönem sosyal medyada ortaya çıkan eğlence amaçlı yüz tanımaya yönelik teknolojiler vardı. Bunlar çok tehlikeliydi ve yasaklandı. Çünkü bu şekilde biyometrik profillerle insanların verilerini çalmaya çalıştılar. Bu tarz üçüncü parti uygulamaları kesinlikle kullanmayın” uyarısında bulundu.