EkonomiGram altın için yıl sonu beklentisi! Orta Doğu’da çatışmalar piyasaları hareketlendirdi

Gram altın için yıl sonu beklentisi! Orta Doğu’da çatışmalar piyasaları hareketlendirdi

04.08.2024 - 09:48 | Son Güncellenme:

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesiyle birlikte geçtiğimiz hafta piyasalar hareketlendi. Peki Orta Doğu’daki son gelişmeler sonrası altında beklentiler neler? Finansal Danışman Mustafa Aşkın, canlı yayında yıl sonu tahminini açıkladı. İşte detaylar...

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararını açıklaması, ABD ekonomisine ilişkin gelen ekonomik veriler ve Orta Doğu’da savaş riskini artıran gelişmeler piyasaları etkilemeye devam ediyor. Son olarak Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesiyle bölgede jeopolitik riskler tırmanmıştı. Bu hafta altın fiyatlarında sert hareketler dikkat çekti.  

Haberin Devamı

Peki son gelişmelerin ardından piyasada beklentiler neler? Finansal Danışman Mustafa Aşkın konuyla merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Mustafa Aşkın’ın açıklamaları şu şekilde: “Orta Doğu’da ciddi bir sorun var. Orta Doğu oldum olası bu haldeydi, son zamanlarda bunun biraz daha artması jeopolitik riskleri artırdığı için başta petrol ve değerli metaller üzerinde bir etki yaptı. 

ALTINI NELER ETKİLİYOR? 

Altın fiyatlarını sadece Orta Doğu’daki gelişmeler değil, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirime beklentisi ve ABD ekonomisine ilişkin gelişmeler de etkiliyor.  

ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ! 

Ons altın fiyatı 2400 doların üzerine çıkmış durumda. Kısa vadede ufak düzeltmeler olsa da hem ABD’deki gelişmeler hem de jeopolitik tansiyonun düşmemiş olması yıl sonuna doğru ons altın fiyatını 2600-2650 dolar seviyesine getirebilir. Eğer dolarda ufak bir değerlenme olursa Türkiye’de gram altın fiyatının 2800-2850 TL’ye gelmesini doğal karşılamak lazım. 

Haberin Devamı

ORTA DOĞU’DAKİ ÇATIŞMALAR TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLİYOR? 

Gelişmeler şüphesiz Türkiye’yi olumsuz etkiliyor. Ülke risk primin anlamında bazı sıkıntılar yaşatıyor. Jeopolitik riskler, ülke risk primi hesaplanırken konuya dahil ediliyor. Bu Türkiye’nin borçlanma maliyetini olumsuz etkiliyor. Cuma günü risk priminin gerginliğin artması sonucunda bir anda 250’den 290’lara çıktığını gördük.  

Diğer taraftan enflasyon anlamında petrol fiyatlarında ufak tefek dalgalanmalar oluyor. Buradaki maliyetler de artacağından enflasyon üzerinde baskı yaratabilir.”