EkonomiEv sahibi ve kiracılar dikkat: Taahhütname geçerli sayıldı, tahliye kararı

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Taahhütname geçerli sayıldı, tahliye kararı

03.08.2024 - 07:48 | Son Güncellenme:

Ev sahibi ve kiracı davalarında yeni örnekler kamuoyunun gündemine gelmeye devam ediyor. Yaşanmış bir kira davası örneğinde kira sözleşmesi yapıldıktan iki ay sonra tahliye taahhütnamesi imzalandı. Kiracı taahhüt ettiği zamanda evi boşaltmayarak tahliye taahhütnamesinin boş verildiğini iddia etti. Mahkemeden konuyla ilgili dikkat çeken bir karar çıktı. İşte detaylar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Taahhütname geçerli sayıldı, tahliye kararı

Milliyet.com.tr/ÖZEL Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira davalarına ilişkin gelişmeler gündeme gelmeye devam ediyor. Gerçekte yaşanmış iki kira davası örneğini Avukat Gizem Gonce, milliyet.com.tr’ye açıkladı.

Haberin Devamı

İlk kira davası örneğinde kiracı 1 yıl içerisinde iki kez kira bedelini zamanında ödemedi ve ev sahibi buna istinaden iki kez icra takibi başlattı.

Diğer kira davası örneğinde ise kira sözleşmesi yapıldıktan 2 ay sonra kiracı tahliye taahhütnamesini imzaladı. Taahhütnamede yer alan sürede evi boşaltmayınca konu yargıya taşındı. İki kira davasında da mahkemeden önemli kararlar çıktı.

Avukat Gizem Gonce’nin konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde: “İlk kira davası örneğinde kiracı, kira sözleşmesindeki bedelleri düzenli olarak ödemiyor. 01.04.2016 tarihinde başlayan kira sözleşmesinde aylık kira bedeli 1.500 TL. Aylık kira bedelini kiracı geç ödüyor ve bundan kaynaklı olarak İstanbul Anadolu İcra Dairesi’nde 2023 yılında ödenmeyen kira bedellerinden kaynaklı icra takibi başlatıldı. Kiracıya usulüne uygun tebligat yapıldı. 30 gün içerisinde kiracı ödenmeyen kira bedellerine itirazda bulunmadan kirayı icra dairesine ödeyerek dosyayı kapattı.

Haberin Devamı

Daha öncesinde 2022 yılında da ödenmeyen kira borcundan dolayı kiracıya icra takibi yapılmıştı. Kiracı 30 gün içerisinde kirayı ödeyerek icra dosyasını kapatmıştı.

Her ne kadar kiracı ödemeyi yapmış olsa da burada iki kez icra takibi yapılması iki haklı ihtar niteliğindedir. Bu da tahliye şartlarının oluştuğunu göstermektedir.

Burada dosya bilirkişiye gitti. Bilirkişi raporunda davalının kira farklarını ödememesi neticesinde icra takiplerine sebebiyet vermesi üzerine iki haklı ihtarın söz konusu olduğu ve kiracının iki haklı ihtar sebebiyle tahliye şartının oluştuğu tespit edildi.

‘MAHKEME TAHLİYEYE KARAR VERDİ’

Burada usulüne uygun olarak kiracıya yapılan icra takiplerinde kiracı her ne kadar 30 gün içinde kirayı ödemiş olsa da bir kira dönemi içerisinde 2 kez kira ödememesinden dolayı icra takibi yapıldığı için mahkemede 2 haklı ihtar nedeniyle taşınmazın tahliyesine karar verildi.

İKİNCİ DAVA ÖRNEĞİ: TAHLİYE TAAAHHÜTNAMESİ GEÇERLİ SAYILDI

Bir diğer ev sahibi kiracı dava örneğinde ise 1 Ekim 2021 tarihinde taraflar bir kira sözleşmesi imzaladı. Burada aylık kira bedeli 3750 TL olarak belirlenirken, kiracı, kira sözleşmesi yapıldıktan 2 ay sonra (15 Aralık 2021) düzenlenen bir tahliye taahhütnamesi imzaladı.

Haberin Devamı

Kiracı 1 Eylül 2023 tarihinde taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt etti. Fakat 22 Eylül 2023 tarihi geldiğinde tahliye etmemesinden kaynaklı olarak ev sahibi kiracıya icra takibi başlattı.

EV SAHİBİ KİRACININ TAHLİYESİNİ İSTEDİ

İcra takibi tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılmalıdır. Ev sahibi 1 ay süre içerisinde bu takibi başlatarak kiracının tahliyesini istedi. Kiracı buna itiraz etti, tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu, boş olarak tahliye taahhütnamesi verildiğini iddia etti. Böylelikle icra takibi durduruldu.

MAHKEME İTİRAZI REDDETTİ

Sulh hukuk mahkemesinde kiralananın tahliyesi konusunda dava açıldı, gerekli incelemeler yapıldı. Bunun neticesinde mahkemenin vermiş olduğu kararda tahliye taahhütnamesinin kiracıya ait olduğu, usulüne uygun olarak alındığı, tahliye taahhütnamesi için başlatılan icra takibinin 1 ay süre içinde olduğuna karar vererek tahliye taahhütnamesini geçerli saydı. Kiracının yaptığı itiraz reddedildi.

Haberin Devamı

KİRACIYA TAHLİYE KARARI

Kiracı tahliye taahhütnamesinin boş olarak verildiğini gerekçe göstererek itiraz etmişti. Daha önce Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlarda ‘boş olarak verilen tahliye taahhütnamesi geçerlidir’ beyanı doğrultusunda itiraz reddedildi. Mahkeme kiracının taşınmasına karar verdi.”