23.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin - Değerlendirilebilir atıkların büyük kısmının Türkiye'de geri dönüştürülmesinin mümkün olduğunu kaydeden Mete İmer, plastikten cama, kâğıttan kompozit ve elektroniğe kadar birçok değerlendirilebilir atıkların Türkiye'de geri dönüştürülmesini sağlayacak kapasitede tesisler bulunduğunu açıkladı.
Bilinçli tüketim
'Üret - kullan - at' modelinin kısıtlı kaynakların iyice azalmasına, israfa ve çevre kirliliğine yol açarak sürdürülemez hale geldiğini belirten İmer, "İşte 'ekonominin yeşil dönüşümü' dediğiniz iklim krizine yol açan fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerjiye geçilmesi, sera gazı salımlarının azaltılması, ürünlerin en az atık üretecek ve çevreye en az zarar verecek şekilde tasarlanması, bireylerin bilinçli tüketimi ve atıkların toplanarak yeni ürünlerde hammadde olarak kullanılması, yani geri dönüştürülmesi devletin, sanayinin, bireylerin, belediyelerin ve sivil toplumun uyum içinde birlikte çalışması, üstlerine düşeni yapmasıyla mümkün" diye konuştu.
Atık geri dönüşümünün yıllık olarak 3 - 5 milyar TL'lik katkı sağladığının tahmin edildiğini söyleyen İmer, "İklim krizi tehdidi karşısında önlem almazsak, kaynakların tükenmesi, doğal afetlerin artması, büyük göç dalgaları gibi riskler söz konusu. Yaşanamaz bir dünya ile karşı karşıya kalmamak için, tüm bireylere sorumluluk düşüyor" dedi.
‘İhtisas OSB kurulmalı’
Geri dönüşüm konusunda ihtisaslaşmış organize sanayi bölgeleri (OSB) kurulabileceğine değinen İmer, döngüsel ekonominin, geri dönüşümün bu yeni ekonomideki yerinin önemi anlaşıldıkça geri dönüşümde ihtisaslaşmış OSB’lerin sayısının artacağını söyledi. Salgınla birlikte tek kullanımlık ürünlerin atıklarında da bir artış olduğunu ifade eden İmer, “Bu nedenle, belediyelerin atıkları kaynağında ayrı toplama hizmetleri ve lisanslı toplama - ayırma tesislerinin işlevi, daha da önemli bir hal aldı. Gelişmiş ülkelerden başlayarak bütün dünyada tek kullanımlık plastiklerin piyasaya sürülmesi yavaş yavaş yasaklanmaya başladı. Eko tasarımın önem kazandığı günümüzde tek kullanımlık plastikler yerine tekrar kullanılabilir ürünlere yönelmeliyiz” dedi.