29.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Adanus Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Nadir Gök, artan üretim potansiyeli ve enerji arzı sorunlarıyla mücadelede sunduğu avantajların sektörün hızla büyümesini sağlarken, Türkiye’nin plastik üretim sektöründe önemli bir oyuncu konumuna geldiğini bildirdi. Gök, Türkiye’de geri dönüşümden mamul ve hammadde üreten firmaların yüzde 70’inin Adana’da bulunduğunu kaydetti.
Ham hurdadan plastik hammadde üreten ve ambalaj ağırlıklı nihai ürünlerinin yüzde 95’ini ihraç eden firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Gök, geri dönüşüm konusunda alınan mesafeye rağmen halen evsel atıkların çöp olduğunu belirterek, bunun farkındalığın henüz oluşmamasından kaynaklandığını ifade etti.
‘Farkındalık oluşturmalıyız’
“Geri dönüşüm özümüze dönüştür” diyen Bilal Nadir Gök, Türkiye’nin geri dönüşümde Avrupa’yı geride bırakmasına rağmen toplumsal bilincin henüz oluşmamasından yakınarak, “Tüketici öncelikle geri dönüşümlü ürünleri tercih temeli. Bunun farkındalığını oluşturmamız lazım. Yüz defa bin defa da anlatsak olmuyorsa bir daha anlatmalıyız. Hatta anaokulu sıralarında bunun bilincini çocuklarımıza aşılamak zorundayız” dedi.
‘Bir birim harcayıp 10 birim alıyoruz’
Gök, evden çıkan organik atıkların kendi başına değer olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bu atıklarda metan gazı vardır enerji üretir, elektrik üretilir, bakiye kalanında gübre sanayine azot üretilir, gübre olur. İçinde kâğıt vardır, plastik vardır, metal vardır, bunlar kendi başına zaten değerdir. Biz petrolü çıkarmak için yerleri deliyoruz, bir sürü işlemlerden geçiriyoruz. Petrol üretelim, çıkandan hammadde üretelim, hammaddeden mamul yapalım. Çünkü 10 birim enerji hazırlıyoruz bir birim madde için. Oysa geri dönüşüm için bir birim harcayıp on birim alıyoruz. Bu nedenle günübirlik önlemler yerine sorunun köklü çözümü için ‘erken eğitim’ diyoruz.”