EkonomiGeri dönüş yok ‘kota’ kalkıyor

Geri dönüş yok ‘kota’ kalkıyor

06.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, internette belli bir kullanıma ulaştıktan sonra yavaşlamaya neden olan adil kullanım kotasının (ADN) kaldırılması için, “2019’un değişik dönemlerinde uygulamaya koyacağız” dedi.

Geri dönüş yok ‘kota’ kalkıyor

Turhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2019 bütçesini sunumunda, internetteki adil kullanım kotası ile ilgili sorular üzerine, “Mevzuatta da haksız olduğunu düşündüğümüz konulara ilişkin kapıları kapatmaya çalışıyoruz. Bunları belirli bir süre içerisinde, mevzuatını da oluşturarak uygulamaya koyacağız. 2019, 2019’un değişik dönemlerinde uygulamaya koyacağız” dedi.

Haberin Devamı

Havaalanı metrosu

Turhan, hızlı tren ile bugüne kadar 44 milyon yolcunun taşındığını bildirdi. Turhan, “Gebze-Pendik arası 20 kilometre, Pendik-Ayrılıkçeşme arası 24 kilometre, Kazlıçeşme-Halkalı arası 19 kilometre, çalışmalar devam ediyor. 2019 yılı başında bu kesimleri işletmeye açmayı hedefliyoruz” diye konuştu. İstanbul Havalimanı’na yapılan raylı sistemle ilgili bilgi veren Turhan, “Gayrettepe-İstanbul Havalimanı kesimi 37.5 kilometre ve 9 istasyondan ibaret olup yüzde 23’lük fiziki gerçekleşme sağlandı. Bu projeyi, 2019 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. İstanbul Havalimanı-Halkalı kesimi 27 kilometre ve 6 istasyondan ibaret. Bu kesimi de 2020’de tamamlamayı hedeflemekteyiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Geri dönüş yok ‘kota’ kalkıyor

‘Kanal’ın imar planı

Turhan, Kanal İstanbul Projesi’nin etüt proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydederek, “Projeyle ilgili imar planı çalışmaları son aşamaya geldi. Projenin yapım ve işletmesine yönelik finansal model çalışmaları ile yapım ihale şartnamelerinin hazırlanmasına devam ediyoruz. Yap-İşlet-Devret modeliyle bu projeyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

SMS devri kapanıyor

Bakanlık verilerine göre, cep telefonu abonesi, nüfusun yüzde 98.4’üne ulaşırken, numara taşıma işlemi de 118 milyonu buldu. Aylık cep telefonuyla konuşma süresi 453 dakika olurken, internetin yaygınlaşmasıyla klasik telefon mesajı kullanımı azaldı. Bakanlığın bütçe sunumunda, e-Devlet hizmetleri için de, “2018 yılı 8 aylık dönemde 197 milyon 941 bin 507 aylık ortalama ile toplam 1 milyar 583 milyon 532 bin 59 hizmet kullanımı gerçekleşmiştir” denildi. Sunumda, KKTC’ye de e-Devlet kurulacağı belirtilerek, yüzde 40’ı tamamlanan sistem için “e-Kimlik, e-Nüfus, Kamu Sertifikasyon Merkezi Kurulumu, Altyapı Analizi projeleri tamamlanmıştır” bilgisi verildi.