EkonomiKaradeniz'de tarihi keşif! 'Tehdit ettiler, bu gemileri almayın'

Karadeniz'de tarihi keşif! 'Tehdit ettiler, bu gemileri almayın'

26.12.2022 - 21:54 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti." dedi. CNN TÜRK'te Tarafsız Bölge programında Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin, 'Film olacak hikaye' diyerek arama gemilerinin alınma sürecinde yaşananları anlattı.

Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında Karadeniz'deki yeni rezerv keşfi masaya yatırıldı. Programa Filyos'tan katılan Fulya Öztürk gazın işleneceği yerin detaylarını aktardı.

Haberin Devamı

Zafer Şahin yaptığı açıklamada,  "İlk 2020 yılında bulunduğunda 540 milyar metreküp bir keşif bulunmuştu. Orada bulunan keşif 652 milyar metreküpe çıkıyor. Çaycuma sağasında bulunan 58 milyar metreküple beraber 710 milyar metreküp gaza çıkmış oldu. Bu da yaklaşın 1 trilyon dolara denk geliyor. 540 milyar metreküp ilk açıkladığında sadece mutfakta kullanılırsa 25 yıl, sanayide kullanırsa 10 yılına yetecek bir gazdı. Bu da enerjiyi dışarıdan alan bir ülkeye göre çok büyük avantaj. Bu Sakarya gaz sahasında açıklanan gaz Türkiye'nin sadece yıllık %30'unu karşılayabilecek bir gaz. Mart ayına bu yerli ve milli gaz sistemi verilecek. 2030'larde enerji ihraç edebilen bir ülke konumunda olmamız için atılan en büyük adım bu adım." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

12-13 YIL TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZINI KARŞILAYACAK

CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan'ın sunduğu tarafsız bölge programına Filyos'dan katılan Fulya Öztürk şu açıklamalara yer verdi : Bu rezervlerin keşfedildiği noktaya Sakarya Gaz Sahası deniliyor. Fatih Sondaj gemisi de 3 ay önce açılmış bir kuyuydu. Beklenen de oydu ve öyle oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çaycuma'da 58 milyar metreküplük gaz rezervi bulunduğunun açıkladı. Burası Sakarya Gaz Sahası'nın karşısında düşen Filyos gaz işleme tesisi, bütün Türkiye'ye verilecek olan gazın işleneceği yer burası. En önemli husus burada boruların döşenmesiydi, o kısımda tamamlandı. Borular döşendiyse işin %80'i tamamlandı denildi. Burada BOTAŞ'ın tesisi de hazır. Burada birisi ile karşılaştık, karşılaştığımız kişi ben Suudi Arabistan'da çalışıyordum, Türkler beni buldu, buraya getirdi dedi. Burada en iyi mühendisler yer alıyor. Denizaltından 180 kilometrelik borular döşendi. Tüm olay artık burada olacak, gaz buraya gelecek, burada ayrıştırılacak, burada kullanılır hale gelecek, BOTAŞ üzerinden de bu gaz Türkiye'ye gönderilecek. Burada BOTAŞ'ın tesisi var hazır, orayı biz görüntülemedik ama buraya çok yakın bir yerde yer alıyor. BOTAŞ'ın o tesis üzerinden dağıtım yapılacağı söylendi. Türkiye yıllık 50-60 metreküp doğalgaz kullanıyor. Şimdi rakam ne oldu? 710 metreküp oldu. Bu 12- 13 yıllık Türkiye'nin doğal gaz rezervini karşılayacak bir gazdan söz ediliyor. Martın sonu gibi bu gaz Türkiye'ye verilecek ama buradaki mühendisler şunu söylüyor. İlk etapta biz bu gazı halkımıza vereceğiz ama diğer devletlerden de almaya da devam edeceğiz, bir müddet sonra %100 olarak kullanılmaya başlanacak. Gazın işlenip Türkiye'ye dağıtılacağı zamanın Mart ayında olacağını söyleyebiliriz. Bu çok temiz, kaliteli, kullanıma el verişli bir gaz.

Haberin Devamı

200 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Filyos Gaz İşleme Tesisi'nin 200 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu söyleyen Zafer Şahin "Burası anlatılmaz görülür öyle bir şey. Geçen yıl Temmuz ayında biz burada Enerji Bakanımız Fatih Dönmez'le beraber dolaştık. Buranın yarısı bile yoktu. Burada büyük bir şehir kurulmuş gibi." dedi.

'BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ'

Tesiste bir mühendisle konuştuğunu dile getiren Fulya Öztürk, mühendisin konuşma esnasında "Burada bir mühendisle görüşürken biz Suudi Arabistan'da böyle bir tesisi 4 yılda tamamladık ama burada bu tesisi 2 yılda tamamlıyoruz. Biz burada büyük bir çaba ve mücadele veriyoruz. Binlerce kişi aralıksız o kadar emek sarfediyoruz ki ayalarca bu Karadeniz Gazı üzerine var yok gibi pek çok açıklama verildi ya biz bu açıklamalarla çok kırıldık" dediğini söyledi.

Haberin Devamı

BUNUN TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR ÖNEMİ VAR

Kamuoyu Araştırmacı Hakan Bayrakçı "Türkiye yer altı kaynakları olmadığı söyleyen ve kısmen de çıkarılamayan bir ülkeydi. Bu hadiselere ben kısmen analizci olmak dışında bir vatandaş olarak öne çeken, öne alan kim varsa tebrik etmek istiyorum. Bunun Türkiye için büyük bir önemi var" dedi.

Fulya Öztürk CNN Türk ekranlarında ilk defa bölgenin ismimin nereden verildiğini açıkladı. Öztürk "Bu bölgeye Sakarya Gaz Sahası'nın adının verilmesinin nedeni ilk keşfedildiği zamanların Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanıldığı tarihe denk gelmesi ve Necip Fazıl'ın "ayağa kalk Sakarya" şiirden esinlenerek verildiği düşünülüyor. Abdulhamit Han gemisi, biliyorsunuz 4. gemi, o da Akdeniz'de görevini sürdürüyor. Burada, oradan da müjde gelebileceği konuşuluyor" dedi.

Haberin Devamı

Zafer Şahin “Bazen bulunuyor çıkarma maliyeti o kadar fazla çıkıyor ki gazı çıkartmaya önem verilmiyor. Bazıları doğal gaz fiyatları neden arttı diyor? 2020 yılında yurt dışından 1000 metreküpünü 1100 dolara aldığımız doğal gaz şuan 1500 dolara veriliyor faturaların artmasının sebebi bu. Türkiye’de cari açığın bir numaralı sebebinin enerji açığı olduğunu söyleyebiliriz. Bakın yakın zamanda Gabar’da petrol bulduk. Bakın 2030’larda Türkiye’nin enerji ihraç eden bir ülke olduğunu göreceğiz. Bakın ben istiyorum ki Türkiye’de iktidar bunu lüks villaları olan değil de asgari ücretle yaşayan insanlara bedava versin faturanın altına da ‘Devletiniz sizi seviyor’ yazsın” ifadelerini kullandı.

"GEMİLERİN ALINMASINI SAĞLAYAN BERAT ALBAYRAK"

Berat Albayrak döneminde yapılan çalışmalara değinen Ahmet Hakan şu ifadeleri kullandı: A'dan Z'ye mühendisleri kutlamak lazım. Gece gündüz canla başla çalışıyorlar. Bu önemli. Bir mühendisiniz var başka ülkede bu iş için çalışıyor, Türkiye gaz buldu denince koşa koşa geliyor o işin içinde yer almak istiyor. O emeğe ortak olmak istiyor. O gemilerin alınmasını sağlayan, o gemilere yatırım yapan şimdi herkes çok eleştiriyor ama Berat Albayrak. Onun enerji bakanlığı döneminde oldu.

‘BİR FİLM OLACAK HİKAYEDİR’

Zafer Şahin “Sorun şuydu, o aramaları biz kendi gemilerimiz olmadığı için burada ismini vermeyeceğim büyük enerji şirketlerinin gemileriyle arıyorduk. Gördükleri halde görmüyorlardı. Biz ne zaman kendi gemilerimizi aldık Berat Albayrak döneminde, bakın o da ayrı bir film olacak hikayedir. Bu gemiler alınırken FETÖ'nün ordudaki uzantılarıyla, devlet bürokrasisindeki uzantıları resmen tehdit ediyor dönemin Bakanını ve diyor ki 'bu gemileri sakın almayın, koruyamayız.' Ordu bunu söylüyor FETÖ'cü unsurlar. Maliye boyutu şunu söylüyor; 1 milyar dolardan fazla para harcamamız lazım. Yanlış hatırlamıyorsam ilk gemiyi biz 150 milyon dolara alıyoruz. Buradan buraya geldi, hakkını teslim edelim Fatih Dönmez ve ekibi ben 3 kere gittim. Türk mühendisleri hakikaten olağanüstü çaba sarf ediyor." dedi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi “Bakın Petrol bulunduğu İsmet Paşa’ya bildirildiğinde sayın Bakan da onu söyledi. İsmet Paşa’nın çok mutlu olduğunu belirtilir. Bu işin iktidarı, muhalefeti olmaz. Türkiye için önemli bir kazanımdır bu. İhtiyacınızın %30’unun dahi kendi imkanlarınızla karşılamanız önemli bir adımdır. Bakın Sakarya Gaz Sahası’nın bir bölümünden Romanya çıkarıyor ve çok ciddi bir kar elde ediyordu. Burada Romanya çıkarıyor, Türkiye neden çıkarmıyor? denildi. Biz burada hem çıkardık hem de Filyos Gaz Sahası’nda işlenilebilir olması büyük bir şey. Bakın benim muhabirlik dönemimde Mesut Yılmaz döneminde Katarlı insanlar geldi, bunlar doğalgaz çıkartmışlar, satmak için uğraşıyorlar. 2 ay Türkiye’de enerji bakanlığının yanında yattılar kalktılar, Türkiye onlara yüz vermedi, ondan sonra Japonya’yla anlaşma yaptılar Katar ondan sonra bir sıçrama yaptı. Türkiye’de böyle bir irade vardı. Burada iki yılda 2 bin- 3 bin metreden doğal gaz rezervi bulup, işlemeye uygun hale getiren bir irade var. Karadeniz’de bulunan gaz rezervi 2 trilyon 300 milyar metreküp rezervi olan bir yer Romanya ekonomisine çok büyük katkı yaptı şimdi sıra bizde.” İfadelerini kullandı.