EkonomiFord Otosan F-Max’a konvoy yaptıracak...

Ford Otosan F-Max’a konvoy yaptıracak...

03.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ford Otosan, AVL Türkiye ile ağır ticari araçların elektronik olarak biribirine bağlanarak konvoy oluşturmasını sağlayan “Platooning” teknolojisini geliştirmek için düğmeye bastı.

Ford Otosan F-Max’a konvoy yaptıracak...

Avrupa ve ABD’de son dönemde, büyük üreticiler tarafından araştırma-geliştirme çalışmalarının yanı sıra testleri de sürdürülen “platooning” yani “otonom konvoy” teknolojisi, özellikle ağır ticari araçlara yönelik olarak hazırlanıyor. Bu teknolojinin, yakıt tüketimi ve verimliliğin yanı sıra yük taşımacılığında yol güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor. Ford Otosan da, Türkiye’de bu teknolojinin öncülüğünü yapmak üzere kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Ford Otosan’ın AVL Türkiye ile imzaladığı anlaşmayla, yaklaşık 3 yıl sürecek bir işbirliği yapılacak. Otonom sürüş teknolojileri alanında yetkinlikler geliştirilmesine katkı sağlayacak işbirliğinin ilk aşaması 2019’un birinci yarısında tamamlanacak. İşbirliği kapsamında, Ford Otosan Ürün Geliştirme birimleri ile AVL’nin Türkiye ve Almanya’daki mühendislik ekipleri bir arada çalışacak. Uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari araçların operasyonel verimliliğinin artırılmasının hedefleneceği işbirliği sayesinde Ford Otosan, 2025 yılından itibaren itibaren ağır ticari araçlarda yaygınlaşması öngörülen bu teknolojiye hazırlanmış olacak.

‘Katma değer sağlar’

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, “platooning” teknolojisiyle şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların seyir halinde birbirlerini yakın mesafeden takip edebilmeleri, böylelikle de yakıt tüketimi ve karbon emisyonlarında ciddi azalma gerçekleştirileceğini belirtti. İşletme maliyetlerinin de düşürüleceğine dikkati çeken Gökçelik, “Platooning, sadece operasyonel verimi artırmakla kalmayıp, güvenlikte de önemli rol oynayacak. Platooning, araçlar arası haberleşme teknolojisiyle ortalama bir sürücüye göre daha hızlı ve güvenilir eylemler yerine getirecek. Bu teknoloji, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde filolara önemli verimlilik sağlayıp, Ford Trucks markamızın uluslararası pazarlardaki büyümesine yeni bir ivme kazandıracak, dünya çapında rekabet gücümüzü artıracak” dedi.

Haberin Devamı

Gökçelik, bu Ar-Ge projesiyle, otonom sürüş teknolojileri konusunda ülkemize ayrıca katma değer ve mühendislik bilgisi de kazandıracağını söyledi. AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter ise, anlaşma çerçevesinde F-MAX üzerinde çalışacaklarını kaydetti.

Milliyet

Sürücü ‘şimdilik’ oyunda!..

Küresel ağır ticari araç üreticileri tarafından halen çalışmaları süren “Platooning” teknolojisi, en az 3 kamyon ya da TIR’ın dahil olduğu bir konvoy. Araçların biribirleriyle haberleşmesi

ve gelişmiş sürüş destek sistemleri sayesinde oluşturulan bu konvoy, aynı yöne yük taşıyan ağır ticari araçların arka arkaya gidebilmelerine olanak tanıyor. Arkadaki araçlar, öndeki lider araçla sürekli iletişim içinde bulunuyor ve aralarında oluşturulan belirli bir mesafeyi (yaklaşık 10 metre) koruyuyor. Araçlar, örneğin bir binek aracın bu konvoyun arasına girmesi halinde mesafeyi geçici olarak açıp, yol verebiliyor ya da öndeki aracın yaptığı manevraları izliyor ve gerekirse aynısını uyguluyor. Arka arkaya sıralanıp, öndeki aracın rüzgar koridorundan faydalanan kamyonlar, böylelikle yüzde 8 ile 20 arasında değişen yakıt tasarrufu sağlıyor. Sürücülerin direksiyon başında kaldığı sistemde, böylelikle oluşabilecek herhangi bir aksaklığın önüne geçilebilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Hyundai’nin yeni amiral gemisi: Palisade

Koreli üretici Hyundai, yeni SUV modeli Palisade’i Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıttı. İddialı tasarımı, iri cüssesi ve teknolojik özellikleriyle göz dolduran Palisade, yepyeni bir SUV şasisine, cömert kargo alanına ve 8 kişilik oturma kapasitesine de sahip. Ulsan, Kore’de üretilecek ve 2019 yazında öncelikle Amerika pazarında satışa sunulacak olan Palisade, aynı zamanda markanın SUV dünyasındaki etkinliğini de artırmış olacak.

Haberin Devamı

Palisade, markanın özellikle Amerika pazarındaki amiral gemisi olmaya aday bir SUV. Gerek tasarım özellikleri, gerek iri cüssesiyle Amerikan tarzını yansıtan Hyundai, aynı zamanda dayanıklılık, teknoloji, güvenlik, ferahlık ve verimlilik gibi detaylara da fazlasıyla önem veriyor. Önden bakıldığında diğer Hyundai modelleriyle benzerlik gösteren fakat tamamen yeni bir tasarım diliyle şekillenen araç, ayrılmış kompozit farlar ve dikey olarak bağlanan aydınlatma grubu, mevcut LED farları ve krom parçalarla belirgin bir ön görünüm oluşturuyor. Palisade ayrıca, dönüş sinyali aktif olduğunda, standart “Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı”nı daha kullanışlı hale getiren özel monitör de sunuyor.

Palisade, 3.8 lt V6 motora sahip. 291 beygirlik motor, 8 ileri tam otomatik şanzımanla gücünü dört lastiğe iletiyor.

Haberin Devamı

Milliyet

911 yeni nesliyle sahne aldı

Spor otomobil üreticisi Porsche’nin ikonik modeli 911’in 8. nesli, Los Angeles’ta tanıtıldı. Porsche’nin tasarım DNA’sını yansıtan ancak çok daha kaslı bir görünüme kavuşan yeni 911, 10.9 inçlik dokunmatik ekranlı iç mekanıyla zamanın ötesinde ve daha modern. Akıllı kontrol ve şasi elemanlarının yanı sıra inovatif asistan sistemleri, aracın iddiasını artırıyor.

Yeni nesil turboşarjlı 6 silindirli motor, 450 HP ile S modellerinde hiç olmadığı kadar güçlü. İyileştirilmiş enjeksiyon, yeni turboşarj ve hava soğutma sistemi yerleşimi, sürüş verimliliğini artırıyor. Güç aktarımı, yeni 8 ileri çift kavramalı şanzımanla gerçekleştiriliyor. Bunlara ek olarak ıslak zeminlerde daha da güvenli sürüş imkanı sunan “Porsche Wet” modu, termal kameralı “Gece Görüşü Asistanı” gibi yeni sistemler de, araçta göze çarpan diğer özellikler. 911’in özellikleri üç özel dijital ürünle tamamlanıyor: Olağanüstü turlar için Porsche Road Trip uygulaması, Porsche 360+ kişisel asistan ve bireysel karbon ayak izini sıfırlamayı sağlayacak web tabanlı Porsche Impact emisyon ölçüm uygulaması.

911 Carrera S ve 911 Carrera 4S versiyonlarında ise 6 silindirli turbo motor 450 HP güç üretiyor. Bu güç, önceki modele göre 30 hp daha fazla. Her iki otomobil de önceki modelden 0.4 saniye daha hızlı. İsteğe bağlı Sport Chrono Paketi bu hızlanmaya ekstra 0.2 saniye daha ekliyor.

Gösterge tablosu ve iç mekanda, 1970’lerin 911 modellerinden ilham alınmış. Porsche’nın ortadaki klasik devir göstergesinin iki yanındaki ince, çerçevesiz ekranlarda, sürücüye gereken bilgiler sunuluyor.

Milliyet

Yenilenen Prius artık dört çekerli bir hibrit

Hibrit teknolojisinin öncüsü Toyota, ilk hibrit modeli olan Prius ile otomobil endüstrisinde yeni bir adım daha attı. Toyota’nın ilk akıllı ve elektrikli dört çeker sistemi “Hybrid AWD-i”nin kullanıldığı 2019 model yeni Prius, Los Angeles Otomobil Fuarı’nda gösterildi. Yenilenen Prius, yüksek teknolojisi ve üstün performansıyla öne çıkarken, yeni elektrikli dört çeker sistemi, daha güvenli sürüş ve üst düzey yol tutuşu sağlıyor. Prius’un yeni jenerasyonunda arka aksta gerektiğinde ekstra tahrik sağlayan yüksek torklu bir elektrik motoru kullanıldı. Kalkışta 10 km/s hıza kadar otomatik çalışan sistem, kar, buz ve kaygan zemin gibi düşük yol tutuş şartlarını tespit ettiğinde ise, 10-70 km/s hızları arasında devreye giriyor.

Kompakt ve hafif elektrikli dört çeker sistemi, konvansiyonel sistemlerdeki gibi merkezi diferansiyel ya da tahrik mili gerektirmediğinden bagaj alanından feragat edilmiyor.

Hybrid AWD-i modeli, kompakt nikel metal hibrit bataryaya sahip. Önden çekişli versiyon ise, yeni lityum iyon hibrit bataryaya sahip.

Milliyet

Renault Trucks’tan sıfır faiz avantajı

Renault Trucks, tüm kamyon ve çekici modellerini kapsayan, 31 Aralık 2018’e kadar sürecek özel kampanya düzenliyor. Şirket, kampanya kapsamında 230 bin TL’lik krediye 12 ay “sıfır faiz” avantajı sağlıyor. Kampanyaya dahil uzun yol serisi olan Renault Trucks T çekicileri, yakıt tasarrufu ve konfor sunuyor. K Serisi ağır şantiye işlerinin zorlu koşullarında sefer sayısını azaltacak şekilde tasarlanan güçlü şasisi ve yüksek performansıyla dikkat çekerken, C serisi ise şantiye görevlerinde performans ve manevra kabiliyetiyle ön plana çıkıyor. Hafif şasisi sayesinde yurtiçi nakliyesinde kolaylık sunan D serisi kamyonlar da dağıtım görevlerinde yüksek verimlilik sağlıyor.

Milliyet

‘Türkiye’de Yılın Otomobili 2019’ için start

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyeleri “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçimiyle ilgili hazırlıklar için Fairmont Quasar İstanbul’da bir araya geldi. OGD Başkanı Ufuk Sandık, toplantıda 2018 yılının genel bir değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, 2019 yılında gerçekleştirilecek olan Türkiye’de Yılın Otomobili çalışmalarına da start verdiklerini de açıkladı. Ocak ayının ikinci haftası tüm aday otomobillerin açıklanacağı ‘Türkiye’de Yılın Otomobili Yarışması’nda, İubat ayının ikinci haftası finale kalan 7 otomobil kamuoyu ile paylaşılacak. Yarışmanın finalinde ‘Türkiye/de Yılın Otomobili’ nisan ayının ikinci haftasında düzenlenecek gala gecesinde belli olacak. 2019 yılında Türkiye’de satışa çıkacak otomobiller arasında en yüksek puanı alan, OGD üyelerinin oylarıyla ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ olarak ilan edilecek.

Milliyet

Filolardaki araç sayısı 343 bin oldu...

Operasyonel araç kiralama sektörü, bu yılın ilk 9 ayında, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 21.2’si olan 76 bin 877 adet yeni aracı filosuna kattı. Bu dönemde, 9 milyar TL yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü 30 milyar TL’yi aştı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1, 2017 yılı sonuna göre ise yüzde 6.2 daralan operasyonel kiralama sektörünün, filosundaki araç sayısı toplamda 343 bin 287 adet oldu.

Yıla 415 bin adetlik araç parkı ve çift haneli büyüme hedefiyle başladıklarını belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, ekonomide yaşanan gelişmeler ve sözleşmelerin TL’ye çevrilmesi gibi nedenlerle sektörün bu yıl bir miktar küçüleceğini ifade etti. Ekici, “Fakat bu durum geçicidir. 2019 yılı sonundan itibaren sektörümüz, yine büyümeye geçerek ülke ekonomimize yaptığı katkıyı artırarak sürdürecektir. Ticari araçların kiralanmasının önündeki engellerin kaldırılması durumunda ise büyüme ivmemiz daha da artacak, sektörün ülke ekonomisine yansıyacak katkısı çok daha fazla olacak” değerlendirmesinde bulundu. İnan Ekici, “Ticari araçların kiralanmasının önündeki engellerin kaldırılması durumunda sektörümüzün büyüme ivmesi daha da artacak, dolayısıyla operasyonel kiralama sektörünün ülke ekonomimize yansıyacak katkısı çok daha fazla olacaktır” dedi.

TOKKDER raporuna göre 2017’de 7 milyar 117 milyon TL vergi ödeyen operasyonel araç kiralama sektörü, 2018 yılının ilk 9 aylık döneminde yaklaşık 4 milyar 576 milyon TL vergi ödeyerek ülke ekonomisine yaptığı katkıyı sürdürdü.

Milliyet

Otomotiv ihracatında erken rekor

Türk otomotiv sektörünün ihracatı, kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 2 milyar 769 milyon dolar oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörü, bugüne kadarki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaştı. Otomotiv endüstrisi, bununla birlikte ocak-kasım döneminde de yüzde 12 artışla 29.1 milyar dolar ihracata imza attı.

Bu da, geçen yıla ait 28.5 milyar dolarlık ihracat rekorunu, yılın bitmesine bir ay kala geride bırakması ve yıllık bazda ihracat rekorunu tazelemesi anlamına geliyor. Endüstri, kasım ayında Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alırken, toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 18 oldu.

Kasımda binek otomobiller ve yan sanayi ihracatı geçen yılla hemen hemen aynı gerçekleşirken, otobüs-minibüs-midibüs ve çekici ihracatı da çift haneli arttı. AB ülkelerine ihracat artışı yüzde 8 olurken, Afrika ülkelerine ihracat da yüzde 33 yükseldi. 11 aylık dönemde binek otomobil ihracatı yüzde 6 artarken, otomotiv yan sanayi ihracatı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da çift haneli artış gösterdi.

Milliyet