EkonomiEski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan enflasyon açıklaması

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan enflasyon açıklaması

25.04.2023 - 12:15 | Son Güncellenme:

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

AK Partili Lütfi Elvan, CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'ya ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Neden biz yatırım, üretim, istihdam diyoruz. Sağlıklı bir büyüme için olmazsa olmaz koşul yatırımı artırmanız, teknolojiyi üst seviyeye çekmeniz. Bunun için de bir insan odaklı yaklaşım gerekiyor. Verimlilik artışı olmazsa olmaz koşullardan bir tanesi, bir diğeri kapsayıcılık, toplumun tüm kesimlerini kapsaması, büyümeden elde ettiğiniz refahın adil bir şekilde topluma dağıtılması, sağlıklı ve dengeli bir büyüme.

Haberin Devamı

İşte yatırım, üretim, ihracat, sağlıklı ve dengeli büyüme için olmazsa olmaz koşullardan bir tanesi. Beyannamemizde yeşil ve dijital dönüşüm odaklı yaklaşım ortaya koyduk. Sektörlerle ilgili kısımlara bakın, temel ana temalardan bir tanesi yeşil ve dijital dönüşüm.

Beyannamede yer ala ifademize gelelim. Orada makroekonomik çerçeve programımızı güncelleyeceğimizi ifade ettik. İlgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile diyalog ve istişare halinde günün ihtiyaçlarına ve yeni şartlara göre gözden geçirilecek. Temelde yaklaşımımız bu. Daha sonraki aşamada 5 yıllık yol haritası ortaya konacak ve kamuoyuna paylaşılacak.

SİZİ KABİNE’DE GÖRECEK MİYİZ?

Bunun takdirini verecek olan sayın Cumhurbaşkanımız.

Haberin Devamı

CARİ AÇIKLA İLGİLİ NE ADIMLAR ATILIR, KARADENİZ GAZININ OLUMLU ETKİSİNDEN BAHSEDİLECEĞİNDEN BAHSEDİLİYOR. NASIL BİR PERSPEKTİF ÖNGÖRÜYORSUNUZ?

İthalat yapımıza baktığımızda ithalatımızın yüzde 8-10'u tüketim malı ithalatı. Yüzde 15-20 bandında değişen yatırımı malı ithalatımız var. 60-65 bandında aramalı ithalatı. Biz petrolümüzü doğal gazımızı ithal ediyoruz. İthalatın getirdiği bir yük söz konusu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın önderliğinde bizim hangi ara malına ihtiyacımız var bunun teker teker çalışmalarını yaptılar, nasıl bir destek mekanizması oluşması gerektiğini ortaya koydular.

Burada temel yaklaşım bizim ithalatımızı aşağı çekecek Türkiye’de üretim yapabilecek bir altyapıyı oluşturmak bu yapısal bir sorun. Biz önemli bir deneyime sahibiz. Savunma sanayii yerlilik oranı yüzde 20 iken yüzde 80’e çıktı.

KARADENİZ DOĞAL GAZI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ, PETROLDE FENA GİTMİYORUZ, BUNUN CARİ AÇIĞA ETKİSİ NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Aslında biz yapısal cari açık problemini önemli ölçüde çözdük ve çözme yolunda ciddi adımlar atıyoruz. Çıkaracağımız doğal gazın bize katkısı olacak. Bu yeterli mi? Elbette yeterli değil. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız arama faaliyetlerine devam edecek.

ENFLASYON NE ZAMAN TEK HANEYE ULAŞACAK? ENFLASYONDA NASIL BİR YOL HARİTASI VAR?

Enflasyon konusunda şunu ifade etmem gerekiyor. Türkiye’yi dünyadan soyutlayamayız, dünyadaki gelişmeleri görmemiz gerekiyor. Son 5 yılda biz ne yaşadık? Pandemi dönemi, arkasından ne oldu? Tüm üretim ve tedarik zincirlerinde bozulma oldu, onun arkasından ne oldu? Gıda ve emtia fiyatlarında ciddi artış söz konusu oldu. Küresel ölçekte enflasyonda artış söz konusu oldu.

Haberin Devamı

Türkiye petrol, doğal gaz ithal eden bir ülke. Siz hangi ürününüze bakacak olursanız olun. Hangi üretim alanına gidecekseniz tarımdan, sanayiye her alanda siz petrolü, doğal gazı kullanıyorsunuz. Fiyatlarının artması, sizin doğal gaz ve petrol ithalatçısı olmanız fiyatlara yansıyor.

"ENFLASYON 2 YILDA TEK HANEYE İNER"

Bir miktar doğal gaz ve petrolde düşüş söz konusu oldu. Bununla birlikte enflasyona yönelik tedbirler alınıyor. Bizim öngörümüz 2 yıl gibi bir süre içerisinde enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi.

AK Parti hükümetleri enflasyonla mücadele konusunda deneyimlere sahip. Enflasyonu düşürebilme becerisini ortaya koyduk, deneyimli güçlü bir kadromuz var.

Haberin Devamı

ÇALIŞAN KESİME HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

Ücretli kesimin gelirinde sadece enflasyon oranlı artış söz konusu olmayacak. Enflasyonun üzerine büyümeyi de ilave edeceğiz. Büyümeden elde ettiğimiz geliri de vatandaşımızla paylaşacağız.

Gelir düzeyi düşük kesimler var. Kira ve enerji. Bu iki alana yönelik harcama kompozisyonundaki yüksek miktarlarda ödediği kira ve enerji maliyetlerini aşağı çekici tedbirlerimiz söz konusu olacak.

Sosyal konut projeleri yoğun bir şekilde uygulamaya konulacak. Karadeniz’de doğal gaz keşfi söz konusu, bunun da elbette vatandaşımızın üzerinde olumlu etkisi olacak. Fiyatlarımızda önemli ölçüde aşağı çekmiş olacağız.

DEPREM BÖLGESİNİN TEKRAR CANLANDIRILMASIYLA İLGİLİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NELER GÖRECEĞİZ?

Afete yönelik seçim beyannamemizde kapsamlı bir bölüm var. Afet öncesi, afet anı ve sonrasına yönelik yapılacakları en ince detayına kadar bir çerçeve ortaya koyduk. En kötü senaryoda nasıl bir altyapıya sahip olmamız gerekiyor. Bunların hepsi seçim beyannamemizde yer alıyor.

Haberin Devamı

Burada 3 bölümümüz var. Deprem bölgemize yönelik alınacak tedbirler ve neler yapılacağı. İkincisi Marmara, İstanbul’a yönelik atılacak adımlar var. Üçüncüsü de afet riskini azaltıcı ne tür tedbirler uygulamaya konulacak bunlar kapsamlı olarak seçim beyannamemizde yer alıyor.

Ovadan yamaçlara binaların yapımı gibi komple deprem bölgesi alanının parkı, okulu, camisi yeniden inşası ve ekonomik kalkınma boyutu var.

Deprem öncesi bu illerimizin konumundan çok daha iyi noktaya gelecek bir cazibe merkezi haline gelecek ekonomi altyapısı oluşturuyoruz.

Bölgedeki kalkınma ajanslarımız, bölge kalkınma idarelerimizin katılımları ile bu bölge ekonomik açıdan analizi yapılacak. Burada özellikle işsizlik oranının yüksek olduğu alanlarda istihdam yoğunluğu öncelik verilmesi, katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesine yönelik bir çalışma başlatıldı.

Bu bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek bir ekonomik altyapı oluşturacağız, yeni teşvik mekanizmaları söz konusu olacak. O bölgenin özelliklerine göre gastronomi gibi, fay hatları olması sebebiyle termal turizm gibi değişik alanlara yoğunlaşacağız güçlü ekonomik altyapıyı oluşturacağız.

GENÇLERİN DÖNÜK HANGİ ADIMLAR ATILIR?

Seçim beyannamemizde en çok konsantre olduğumuz alanlardan bir tanesi aile, kadın ve gençlerimiz. Çok yoğun çalıştık gençlere yönelik ne yapabiliriz? Gençlerin talepleri nedir?

Gençlerimize gençlik kartı vereceğiz. Sinema, tiyatro gibi faaliyetlere ücretsiz ve indirimli girmesine imkan sağlayacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız ifade ediyor. 10 GB internet kullanım hakkı, cep telefonu bilgisayarlarda vergi muafiyeti gibi uygulamalar söz konusu olacak.

Genç girişimcilerimiz için tarım girişimcilik bölgeleri oluşturacağız. Organize sanayi bölgeleri gibi hazine arazisi olup tarıma uygun alanları belirleyeceğiz. Bu arazilerin altyapısını oluşturacağız. İşsiz bir ziraat mühendisimiz, biz diyeceğiz ki evet 10 dönümlük arazi sana, herhangi bir ücret ödemeyeceksin. Bu araziyi tahsis ediyoruz. Arazide meyve mi yetiştirmek istiyorsun, ne yapmak istiyorsan biz yatırımı kredilendireceğiz diyoruz. Faizsiz olacak, 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli olacak.

Tarım girişimcilik bölgelerinde bir merkez oluşturacağız, bu merkezde insan kaynaklarından sorumlu, hukuktan, bilişimden, muhasebeden sorumlu elemanlar istihdam edilecek. Genç yatırımcılarımızın muhasebe, insan kaynağından sorumlu olacak. Bu çalışanların da ücretini devlet olarak biz ödeyeceğiz.

Tarımla uğraşmak isteyen gençlerimize inanılmaz bir imkan sunmuş olacağız.

Aile koruma kalkanı adı altında bir program uygulamaya koyacağız. Bunun 5 bileşeni olacak. Gelir seviyesi hayat standardının altında olan ailelere gelir tamamlayıcı aile destek sistemini uygulayacağız. Bu aile bazlı vatandaşlık maaşı. Belirli bir hayat standardı ortaya konulacak. O hayat standardının altında geliri olan ailelere hayat standardına gelinceye kadar olan kısmı bir aileye bin lira, diğer aileye 2 bin lira ne kadarsa destek mekanizması oluşturulacak.

İkincisi ev hanımlarımız, onlar da bir katma değer üretiyor, emeklilik hakkı var diye düşünüyoruz. Emekli olmak isteyen ev hanımlarının sigorta primlerinin üçte birini biz ödeyeceğiz.

Üçüncü uygulama her ailede en az bir kişinin istihdamını sağlayacağız. Diyelim ki karı koca emekli öğretmen, çocukları üniversiteyi bitirdi işi yok. İstihdam edilmesi halinde sigorta primlerinin tamamını biz ödeyeceğiz.

Dördüncü maddemiz nedir? Gençlerimizi evlenmeye teşvik ediyoruz. 150 bin lira faizsiz, 2 yıl ödemesiz, 48 ay vadeli kredi imkanı sunacağız. Gençlerimizin daha kolay evlenmelerini sağlamış olacağız.

Beşincisi de aile ve çocuğu tehdit eden olumsuz eğilimlere karşı etkin mücadele söz konusu olacak. Aile ve gençlik bankası kuruyoruz. Bunların finansmanı için kurulacak. Aile ve gençlik bankasının finansmanını da Karadeniz’de bulduğumuz doğal gaz gelirlerinin bir kısmını aktaracağız."