05.11.2008 - 07:17 | Son Güncellenme:
Sosyal Güvenlik Uzmanı Tezel'in, SGY ile ilgili tespitleri çalışanları ve emeklileri üzecek.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni sosyal güvenlik yasasına göre, 65 yaşında emekli olan bir çalışanın emekli aylığının 213 YTL olacağını söyledi.
Tezel, yeni yasa gereğince aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı düştüğü için ömrü boyunca asgari ücretle çalışan birisi 65 yaşında asgari ücretin yüzde 35’i kadar emekli maaşı alabileceğini belirtti.
İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) düzenlediği ve vergi Uzmanı Prof. Şükrü Kızılot’un yönettiği “Her yönüyle Sosyal Güvenlik Reformu Semineri”nde konuşan Sosyal Güvenlik
Uzmanı Ali Tezel, yeni sosyal güvenlik yasasının eksiklerine dikkat çekerek, ”Yeni yasada yönetmeliklerin üçte birinin, tebliğlerin yarısının ve genelgelerin yüzde 90’ının bulunmadığını söyledi.
Part-time çalışanlar dikkat!
Yeni yasada part-time olarak 30 günden az çalışanları ilgilendiren çok önemli bir yeniliğin de bulunduğunu kaydeden Tezel, yeni yasaya göre part-time çalışanlar, 30 günden eksik kalan günlerini her ay bankaya gidip genel sağlık sigortası (GSS) primi olarak ödeyeceklerini ifade etti. Yasa gereğince milletvekilleri ve turistler dışında bütün vatandaşların GSS kapsamına girmek zorunda olduğunu belirten Tezel şöyle devam etti:
“ Buna göre; işsizler, köylüler, 18 yaşından büyük çocuklar, ayda 30 günden daha az SSK’lı gösterilen işçiler, isteğe bağlı sigortalılar, her ay bankalara giderek GSS primi ödemek zorunda. GSS primi ayda 30 günden az ödenemiyor. 5510 sayılı Kanun’a göre, yukarıda sayılan kişilerden sigortalı çalışmayan, memur ve Bağ-Kur’lu olmayan kişilerden her ay GSS primi alınacak. Genel sağlık sigortalısı sayılanlar her ay 30 tam gün genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda.”
1 Ocak’ta maaşlar bankaya yatacak
Seminere katılan Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanı Fatih Acar ise Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin kayıtdışı istihdam olduğunu belirterek, yeni yasada kayıtdışına yönelik çok önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Acar, daha önce gündeme gelen ücretlilerin maaşının bankaya yatırılması yönünde sona yaklaştıklarını ve bu konudaki çalışmanın imza için Başbakanlığa gönderildiğini kaydetti.
Acar, 1 Ocak’tan itibaren 10’un üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin, işçilerinin maaşlarını bankaya yatırmak zorunda olacaklarını sözlerine ekledi.