Ekonomi Elektrikli scooterı alkollü kullanınca ehliyetini kaptırdı! Ceza iptal edilebilir mi? Avukatlar açıkladı

Elektrikli scooterı alkollü kullanınca ehliyetini kaptırdı! Ceza iptal edilebilir mi? Avukatlar açıkladı

09.06.2022 - 08:18 | Son Güncellenme:

İzmir’de elektrikli scooterı alkollü şekilde kullanan A.E.'yi (21) durduran polis, ehliyetine el koydu. Trafik polisleri, sürücü belgesini yanında bulundurmadığı için de ayrıca 2 bin 250 TL ceza yazdı. Peki yaşanan bu durumda kesilen ceza iptal edilebilir mi? Avukatlar açıkladı.

Elektrikli scooterı alkollü kullanınca ehliyetini kaptırdı Ceza iptal edilebilir mi Avukatlar açıkladı

İzmir'de, mobil scooter uygulaması 'Martı'dan kiraladığı elektrikli bisikleti alkollü kullanırken polis ekiplerine yakalanan A.E.'nin (21) ehliyetine el konulup, yanında bulundurmadığı için 2 bin 250 TL ceza yazıldı. 

Haberin Devamı

Elektrikli scooterı alkollü kullanınca ehliyetini kaptırdı Ceza iptal edilebilir mi Avukatlar açıkladı

İzmir'de yaşayan A.E., 15 Mayıs'ta arkadaşlarıyla alkol alıp eğlendikten sonra eve gitmek için yola çıktı. A.E., mobil  scooter uygulamasından elektrikli bisiklet sınıfındaki bir aracı kiraladı. Kordonboyu'nda aracı sürerken, polis ekipleri kontrol amaçlı A.E.'yi durdurdu. Alkolmetreye üflemesi istenen A.E., raporlara göre 0,83 promil alkollü çıktı. Bunun üzerine ekipler, A.E.'ye 'alkollü araç kullanmak' ve 'ehliyeti yanında bulundurmamak' suçlarından, 2 bin 250 TL idari ceza kesti. Ayrıca A.E.'nin ehliyetine de 6 aylığına de el konuldu. Peki yaşanan bu durumda kesilen ceza iptal edilebilir mi? Avukatlar açıkladı.

Elektrikli scooterların motorlu taşıtlar sınıfına girmediğini belirten Avukat Kerem Olcayto milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Karayolları kanunu motorlu taşıtlar için düzenlenen maddeler bellidir. Burada açıkça tarif ediliyor. Motorlu taşıtların neye göre sınıflandırıldığı ve cezaların nasıl uygulanabileceği.

Haberin Devamı

Martı scooter’ının bir yeri ve karşılığı yoktur. Motorlu taşıtlar sınıfına zaten girmiyor. Benzeri elektrikli bisikletler bu sınıfa girmiyor.

Burada ehliyetine el konulması için trafikte belirlenen kuralların dışına çıkıp ihlaller yapması lazım. O yüzden yapılan bu uygulama ilgili mevzuatın hükümlerine uymadığı için iptalini getirecektir.

"GENEL GÜVENLİĞİN TEHDİDİNE YÖNELİK BİR İŞLEM YAPILABİLİR"

Martı scooter kullanmak için ehliyet şartı aranmadığı için ehliyete bağlı olmayan kullanımlarda ehliyet şartı aranmayan yerlerde usulsüz bir işlemdir. Bu vasfa yakın en çok motosikletler var. Scooter’da bu vasıf olmadığı için kanuni bir düzenleme getirilmemiş. Usulsüz yapılan bu idari işlemin iptali gerekiyor. Burada hukuki bir işlem yapılacaksa genel güvenliğin tehdidine yönelik bir işlem yapılabilir.

Elektrikli scooterlar için ehliyet bulundurma zorunluluğu olmadığını söyleyen Avukat Selin Erkaymaz ise şu ifadeleri kullandı: "Elektrikli scooter’lar ehliyet bulundurma zorunluluğu olan araçlar değil. Martı ile kullanıcı arasında yapılan sözleşmelerde hangi bölgelerde kullanıldığı bellidir. Onun haricinde otobanda ya da mahalle arasında mı kullanılmış bu tespit edilmelidir.

Haberin Devamı

İkinci olarak ehliyeti alınmış olması martı kullanılmasına engel değildir. Ehliyetinin alınmasına rağmen yine martı kullanabilir. Burada kamu adına sağlanan bir yarar yok. 6 ay boyunca araç kullanmasını engelliyor.

Martı ile kullanıcı arasında bir sözleşme var. Uygulamayı indirerek abonelik sözleşmesidir. O sözleşmede de martı firmasıyla kullanıcı arasında sorumluluğu düzenliyor. Orada zarar verme söz konusu ise, veya bir başkasının aracına hasara sebebiyet olmuşsa onun cezai sorumluluğu var." 

Konuyla ilgili Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurup, cezanın iptalini isteyen A.E.'nin avukatı Seyit Ahmet Akyüz, "Söz konusu uygulamada, ehliyet bulundurma ve sürücü belgesine sahip olma yönünde bir şart olmadığından, alkol nedeniyle müvekkilin sürücü belgesine el konulması da kabul edilemez bir işlemdir. Kullanıcıların, sürücü belgesiz kişiler gibi değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

'CEZALARIN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Olayı yaşayan A.E.'nin durumu anlattığı avukatı Seyit Ahmet Akyüz, mevzuatı inceledi. Müvekkilinin kullandığı aracın elektrikli bisiklet sınıfında olduğunu ve kullanımı için ehliyet gerektirmediğini fark eden Akyüz, cezaların iptali için Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, dava açtı. Akyüz, "Söz konusu yazılımda, sürücü belgesi olsun olmasın, 15 yaşını doldurmuş herkesin bu uygulamadan faydalanabileceği açıkça belirtilmiştir. Bu şartlar altında, akıllara sürücü belgesine sahip olmayan ancak alkollü olan kişi ne türden bir ceza verileceği sorusu geliyor. Ehliyet bulundurma ve sürücü belgesine sahip olma yönünde bir şart olmadığından, alkol nedeniyle ne müvekkilin sürücü belgesine el konulması ne de ehliyeti bulundurmamaktan ceza kesilmesi de kabul edilemez bir işlemdir. Kullanıcıların, sürücü belgesiz kişiler gibi değerlendirilmesi gerekiyor. Kabul anlamına gelmemekle beraber, alkollü şekilde trafikte bulunmaktan bir idari para cezasına tabi tutulsa dahi, bulundurmak zorunda olmadığı sürücü belgesine el konulması mümkün değildir" dedi.