Ekonomi Kiracı memnun ama ev sahibinin tavrı önemli

Kiracı memnun ama ev sahibinin tavrı önemli

09.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar yeni düzenlemenin kira fiyatlarını artırabileceğini ve kiracı - ev sahibi tartışmalarına yol açabileceğini düşünüyor.

Kiracı memnun ama ev sahibinin tavrı önemli

AYLİN RANA AYDİN - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek sözleşmelerin önceki senenin yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıkladı. Uzmanlar yeni düzenlemenin kira fiyatlarını artırabileceğini belirtirken, kiracı - ev sahibi açısından yeni tartışmalara da yol açabileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, mevcuttaki kiracılar açısından kararın memnuniyetle karşılanacağını ifade etti. “Ancak ev sahipleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil” diyen Akdoğan, “Burada olabildiğince ev sahiplerine de hassasiyet gösterilmeye çalışılmış en azından... Ama yeni kiracılar için ufukta herhangi bir şey görünmüyor. Bu düzenleme yeni kiracıları kapsayan bir düzenleme değil yeni kiracılar için de bir formül geliştirilirse çok iyi olur diye düşünüyoruz. Yasal düzenlemenin yapılıp yürürlüğe girmesiyle birlikte yorumlamak daha da iyi olur” dedi.

‘Hak ihlali’ olur mu?

Gayrimenkul danışmanı Nilüfer Kas ise, “Son 20 gündür hem kiracı hem ev sahibi tarafı ne olacak diye merakla bekliyordu. Yüzde 25 oran kiracıları sevindiren bir oran oldu fakat ev sahipleri açısından da sorun teşkil edecek bir oran oldu. Borçlar Kanunu’nda kira artış oranı TÜFE ile sınırlandırılmış durumda. Bu yıl TÜFE ne olursa olsun artış oranı yüzde 25 olacak demek oluyor. Bu sınırlandırma aslında ev sahiplerinin mülkiyet hak ihlaline de girebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Elden para alışverişi...

Bu düzenlemenin elden para alışverişinin önünü de açabileceğini aktaran Kas, “7-10 bin lira bandındaki evlerin fiyatlarının en az 2000 - 2500 lira fiyatların arttığını bu aradaki kaybın da bu şekilde telafi edildiğine şahit olacağız” dedi.

‘İşyerleri için düzenleme olmalı’

Emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, “Düzenleme mevcut kiracı için olumlu. Ancak kira geliri ile geçinen vatandaş için negatif. Bir de bu düzenleme yeni kiralamada fiyatı yükseltir. Sınırlama geleceği için ev sahibi bugünden fiyatı artırır ya da evini bir süre boş bırakır. Zaten arz sıkıntısı nedeniyle kira fiyatları her geçen gün artıyordu, bu düzenleme ile artış hızlanır” dedi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz düzenlemenin Temmuz 2022’de başlayacağı için bu ay yapılacak zamları kapsamayacağını, haziranda sözleşmesi yenilecek olan vatandaş TÜFE 12 ay ortalamasına göre zam yaparken, temmuzda yüzde 25 tavan oranın uygulanacağını ve geriye dönük işlemeyeceğini söyledi. Kiraz, “İşyerlerinde de sorunlar var, bu düzenleme orada da yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Öğrenciler zorlanır mı?

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Haziran, mayıs ayında kira artışını eski sisteme göre yapan mal sahipleri ciddi mağduriyet yaşayacak. İşyerleriyle ilgili de çok ciddi sıkıntılar var. Kiradan gelen gelirle geçinenler açısından da huzursuzluğa sebep olacak. Bizim korkumuz eylül ayında. Bu yıl öğrenciler ev bulma konusunda daha da zorlanacak” dedi.