EkonomiDijital dönüşüme OVP dopingi geldi

Dijital dönüşüme OVP dopingi geldi

09.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yeni OVP’yle dijital dönüşüm hızlandırılarak KOBİ’ler başta olmak üzere firmaların dijital teknolojilere yönelik kapasitesi artırılacak. 5G için yol haritası oluşturulacak, dijital Türk Lirası için çalışmalar devam edecek.

Dijital dönüşüme OVP dopingi geldi

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Yeni Orta Vadeli Program’da (OVP), dijital dönüşüm çalışmaları önemli bir yer tutuyor. Programa göre veri ekonomisine geçiş hızlandırılacak, Ulusal Veri Stratejisi ve Eylem Planı ile Dijital Devlet Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanarak uygulamaya konacak, blokzincir tabanlı yeni nesil dijital kimlik yönetim altyapısı geliştirilerek devreye alınacak.

Haberin Devamı

OVP’de, “Dijital Dönüşüme Geçişin Desteklenmesi” başlıklı bölümde 2025-2027 yılları arasında yapılacak çalışmalar sıralandı. Bu kapsamda dijital dönüşüm süreci hızlandırılarak KOBİ’ler başta olmak üzere firmaların dijital teknolojilere yönelik kapasite ve kabiliyetleri desteklenecek. Ülke genelinde siber güvenliğin bütüncül politikalarla güçlendirilmesi, kamu yönetiminin etkinleştirilmesi ve kamu hizmetlerinin geliştirilmesinde dijital teknolojilerden en üst düzeyde faydalanılacak.

5G’ye yol haritası

Verimlilik artışı amacıyla kurulan Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerinin (Model Fabrikalar), dijital dönüşüm hizmeti vermek üzere altyapıları tamamlanacak. Çip endüstrisinde Ar-Ge, tasarım, üretim ve ticarileştirme kabiliyetleri geliştirilecek. 5G yol haritası belirlenecek, uygulama planı hazırlanacak. Veri ekonomisine geçişi hızlandırmak üzere, veri sahipliği ve veri paylaşım sorumlulukları ile teknik yöntemlere ilişkin hususları da kapsayan ulusal politika çerçevesi hazırlanacak. Veri yönetişimi çatı mevzuatı ve yönetişim altyapısı, bu politika çerçevesi doğrultusunda oluşturulacak. Ayrıca Ulusal Veri Stratejisi ve Eylem Planı ile Dijital Devlet Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanarak uygulamaya konulacak.

Haberin Devamı

Uzaktan erişim üzerinden mikro veri sunumunun yasal zeminine yönelik hazırlıklar tamamlanacak, bilimsel araştırmalara yönelik Elektronik Veri Araştırma Merkezi (E-VAM) projesi hayata geçirilecek.

Dijital dönüşüme OVP dopingi geldi

Mega takım uydu ve Dijital Türk Lirası

Blok zincir tabanlı yeni nesil dijital kimlik yönetim altyapısı geliştirilecek ve devreye alınacak. Uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetleri koordine edilerek nano ve mikro uydu ile mega takım uydu gibi yeni teknolojik alanlarda Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Öğretmenlerin ve öğrenciler için dijital dönüşüme yönelik yetiştirilmesi için müfredatın ve altyapının çağın gereklerine uygun olarak geliştirilmesi sağlanacak.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi’nin ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda dijital Türk lirasının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Haberin Devamı

Yapay zeka ekosistemi

Yapay zekâ alanına özgü tematik kümelenmeler ve araştırma merkezlerinin sayısı artırılacak, hesaplama altyapılarının yapay zekâ araştırmacılarına erişimi kolaylaştırılacak ve uluslararası işbirlikleri geliştirilmeye devam edilecek.

Yapay zekâ ekosistem çağrıları ile ülkenin yapay zekâ ekosistemi harekete geçirilecek.