22.07.2024 - 16:41 | Son Güncellenme:
Hedeflenen ticaret hacmi doğrultusunda yoğun bir çaba harcanırken, Çin Halk Cumhuriyeti gibi küresel ticarette söz sahibi ülkeler, GS1 Küresel Ticari Ürün Numarası üzerinden tek pencere uygulamasıyla bilgi aktarımını başlattı ve ihracatta adeta gaza bastı. Türkiye’de de uygulamaya alınabilecek bu sistemle hem bilgi bazlı hata oranı minimuma indirilebilir hem de işlem hızı arttırılabilir, böylelikle ihracat süreçleri kolaylaşırken hacimde de artış yaşanabilir.
GS1 Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN) yakın zamanda Çin gümrük noktalarında kullanılmaya başlandı. Küresel ticaretin en büyük aktörlerinden biri olan Çin, GS1’in sağladığı kontrol mekanizması sayesinde, bilgi bazlı hata oranını minimuma indirirken, işlem hızını da katbekat arttırdı. GS1 Küresel Ticari Ürün Numarası ile yakalanan bu başarı hikâyesi, şimdiden başka ülkelerin de dikkatini çekmeye başladı.
“GS1, ülkemizi küresel ticaret aktörleri arasında avantajlı bir noktaya taşıyabilir”
GS1 Türkiye CEO’su Elif Müftüoğlu, konuyu Türkiye özelinde şöyle değerlendirdi: “Türkiye, Avrupa’nın en yüksek ticaret hacmine sahip ülkelerinden biri… Türkiye’de 30 kara, 8 demiryolu, 105 deniz ve 66 hava olmak üzere toplamda 209 hudut kapısı bulunuyor. Hâlihazırda, kara hudut kapılarında 29, demiryolu hudut kapılarında 5, deniz hudut kapılarında 47, hava hudut kapılarında ise 13 gümrük müdürlüğü hizmet veriyor. Bu gümrük noktaları, yüksek ihracat ve ithalat rakamları sebebiyle, son derece ağır bir iş yüküne sahip. Türkiye’nin uluslararası ticaret hacmi sadece 2024 yılının ilk 3 ayında, 147 milyar 784 milyon dolar olarak kaydedildi. Böylesi bir ticaret hacmini doğru ve hızlı biçimde yönetmek hiç kolay değil; elinizde daima etkili araçların bulunması gerek. Diğer yandan bugün gümrük işlemlerindeki hız faktörü, artık küresel ticaret aktörleri arasındaki rekabeti belirleyecek unsurlardan biri. GS1 bilgi akışında ülke ve markalara yetkin bir araç sunarak, gümrük noktalarına en az maliyetle en efektif çözümü sunuyor. Bugün ilk örneği Çin’de görülen bu başarı hikâyesinin zamanla tüm dünyaya yayılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin GS1’i kullanan ilk ülkelerden biri olması, ülkemizi küresel ticaret aktörleri arasında avantajlı bir noktaya taşıyabilir.”