10.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz - Ankara
TBMM’nin konuyu sorduğu Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Çin Büyükelçiliği ile temas kurdu. Büyükelçilik, temas kurulmaya çalışıldığını ancak yanıt alınamadığını bildirince Çin hükümetine nota verildi. Notada, vize anlaşmasına rağmen turistlerin ülkeye sokulmayıp, Kazakistan’ın Almatı kentine gönderilmelerine yönelik keyfi uygulamanın nedeni soruldu. Ancak Çin hükümeti bu notaya da yanıt vermedi.
Olayın peşini bırakmayan Türkiye’nin, sözlü ve yazılı girişimlerini sürdürdüğü kaydedildi. Ankara’da yaşayan N.K. adlı vatandaş TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, Çin’e gerçekleştirdikleri turistik seyahat sırasında yeşil pasaportlu olmalarına rağmen ülkeye alınmadıkları nedeniyle şikayette bulundu.
Uzun süre beklettiler
30 kişilik turist kafilesinden 15’nin yeşil pasaportlu olduğunu ve turistik amaçlı olarak Sincan Özerk Bölgesi’ni gezmek istediklerini anlatan N.K., Urumçi Havalimanı’nda Çinli yetkililerin engellemeleriyle karşılaştıklarını ve uzun süre bekletildikten sonra ülkeye alınmadıklarını bildirdi. N.K., Çin hükümetinin kendilerini Kazakistan’ın Almatı kentine zorla gönderdiklerini kaydetti. Milliyet, turist kafilesinde yer alan ve TBMM’ye başvuran N.K.’ya ulaştı. N.K., şunları söyledi:
“Bir tur şirketi aracılığıyla gezi amaçlı yaptığımız bir seyahatti. Yeşil pasaportumuz vardı. 30 kişilik gruptan 15’i normal, 15’i yeşil pasaportluydu. Çin’li yetkililer bizi uzun süre beklettiler.
Bütün sorularımızı yanıtsız bıraktılar. Sonra hiçbir şey söylemeden Almatı’ya deport ettiler. Türkiye - Çin arasındaki ilişkilerin iyi zeminde olmasına rağmen böyle bir durumla karşı karşıya kalmak bizi gerçekten çok üzdü.”