20.02.2025 - 18:24 | Son Güncellenme:
ANKARA/İSTANBUL (AA)
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın "Küresel Jeopolitik Durum" konulu oturumunda hitap etti. Çatışmaların, yakın tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha uzun süreli, yıkıcı ve yaygın hale geldiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, milyonlarca insanın yerlerinden edilmesinin, insani yardım sistemlerinin aşırı yük altında kalmasının ve ekonomik aksaklıkların yarattığı küresel kırılganlıkların devam ettiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, eş zamanlı olarak, özellikle yapay zeka ve robot teknolojisi alanındaki hızlı atılımların dünyayı yeniden tanımladığını ve çok taraflı kurumların değişen güç dinamikleri karşısında etkin kalabilmek için mücadele ettiğini belirterek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son derece kutuplaşmış bir küresel ortamda barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirememektedir." dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın yolu, milyonlarca Filistinlinin topraklarından sürülmesi değildir. Filistinlilerin uğruna büyük fedakarlıklarda bulunduğu topraklar, müzakere konusu değildir. İki devletli çözüm gecikmiş ve kalıcı barışa giden tek yol olmaya devam etmektedir. Bu çözümün hayata geçirilmemesi, yalnızca çatışma döngüsünü devam ettirecektir." diye konuştu.
"SURİYE'NİN TOPARLANMASI İÇİN YAPTIRIMLARIN ÖN KOŞULSUZ KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR"
Öte yandan Suriye'deki son gelişmelerin "umut verdiğini" kaydeden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de kapsayıcı ve temsili bir geçiş sürecine yönelik anlamlı adımların atıldığını dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, şunları kaydetti:
"Tüm etnik ve dini gruplara eşit muamele edilmesi konusunda kesin bir kararlılık söz konusudur. Terörizmle mücadeledeki kararlılık, sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir. Bölge ülkelerinin endişeleri ele alınmaktadır. Kimyasal silahların kontrolü bir öncelik olmaya devam etmektedir. Suriye'nin toparlanmasının anlamlı bir şekilde ilerleyebilmesi için yaptırımların ön koşulsuz kaldırılması gerekmektedir."
Ukrayna'da diplomasinin "tek yol" olmaya devam ettiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin bir taraftan diplomatik çözümü savunurken, aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürdüğünü dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Afrika'nın siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlik ve insani alanlarda yapılan önemli yatırımlarla Türkiye'nin dış politikasının temel taşlarından biri haline geldiğini belirterek, Afrika'nın artan küresel etkisini memnuniyetle karşıladıklarını ve Türkiye'nin Afrika Birliğiyle stratejik ortaklığına olan bağlılığını bir kez daha teyit ettiklerini ifade etti.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI'NDA GECİKMEKSİZİN BARIŞ SÜRECİNİN BAŞLATILMASI ÇAĞRISI YAPTI
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, MIKTA (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye, Avustralya) 27. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze ve Lübnan'daki durum, Suriye'deki son gelişmeler, Ukrayna'da devam eden savaş ve dünya genelinde tırmanan insani krizlerin, çok taraflı işbirliğinin artırılmasına duyulan acil ihtiyacın altını çizdiğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin, Ukrayna'nın "toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan" bağlılığını kararlılıkla sürdürdüğü mesajını verdi.
Türkiye'nin savaşın sona erdirilmesi için diplomasiye duyulan ihtiyacı vurgulamaya devam ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Savaşın her iki tarafının da katılımıyla kapsamlı bir barış sürecinin gecikmeksizin başlatılması gerekiyor." ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin, taraflar arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşılması için müzakerelere tam destek vermeye hazır olduğunun altını çizdi.
GAZZE'DEKİ DURUM
Gazze'deki ateşkesin "geçici bir rahatlamaya ve insani yardımların ulaştırılmasına olanak sağladığına" işaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bununla birlikte İsrail'in insani yardımların erişimine yönelik devam eden kısıtlamaları, krizin bütünüyle hafifletilmesine yönelik çabaları engellemekte." değerlendirmesinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ateşkesin ikinci aşamasına geçilmesi yolunda ilerleme kaydedilmesinin ve nihayetinde iki devletli bir çözüme doğru somut adımlar atılmasının umulduğuna dikkati çekerek, "Hep birlikte Suriye, Gazze ve ötesindeki insani ihtiyaçlara cevap verebilecek kapasiteye sahibiz." ifadesini kullandı.
MIKTA kapsamında işbirliğinin güçlendirilmesine değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ortaklık çerçevesinde diğer MIKTA üyeleriyle ikili ilişkilerin derinleştirmesi konusundaki kararlılığın "baki" olduğunu kaydetti.